Русия

Френските министри попаднаха под пързалката на русофобията

/NovinarBG.com/ Бивш премиер на Франция беше принуден публично да се оправдава – и то не за какво да е, а за напълно законно сътрудничество с руски бизнес. Обвиненията звучат буквално така – „корупция в интерес на Русия“, и се отнасят за цяла група френски политици. Пред нас обаче стои не просто русофобия, а нещо много по-заплетено.

Във Франция набира скорост лов на вещици, който има отчетлив русофобски оттенък. Като черно петно се използват връзките на обвиняемия с Русия, а като обвинения се появяват „съмнения за злоупотреба с доверие“ и „търговия с влияние“, които френските медии, за да не претоварват мозъка на читателя, често заменят с простото и ясно „корупция в интерес на Русия“.

Целите на такова оклеветяване са ясни: да дискредитират конкурент и да го изтласкат от политическото поле, да се разчистят стари сметки. Отслабва партията, към която принадлежи, и в същото време се укрепват собствените позиции. Важно е също да се посочи на лаика фигурата на врага, върху която той, смазан от политическа коректност и маса неписани, но задължителни правила, свободно да изразява емоциите си.

В медийното поле фигурата, на която непрекъснато се приписва твърде тясна връзка с Кремъл, стана Марин Льо Пен. И въпреки че тя е благоразумна от началото на конфликта в Украйна и не си позволява изказвания, които биха могли да навредят на нея или на партията, обвиненията срещу нея станаха ежедневие, след като преди няколко години стана известно, че е взела назаем големи суми пари в руски банки. Но тъй като не е забранено от закона да се вземат пари на кредит, нейните врагове трябваше да се ограничат до изявления, че в замяна тя може бие направила отстъпки, изгодни за Русия.

Странно е, че в наше време, когато буквално всичко се подслушва на воля и може да се проследи движението на всеки евроцент, досега не са представени преки доказателства за „проруската корупция“ на мадам Льо Пен. Отдавна се твърди, че и тя, и нейната партия “Национален сбор” са проруски настроени – но тъй като не може безкрайно да се дъвче един и същи аргумент за пари, взети някога на кредит, очевидно е взето решение да разширят редиците на обвиняемите.

Изключително удобна жертва за това беше организацията “Френско-руски диалог”, която във Франция наричат просто “Диалог”, създадена през 2004 г. под патронажа на Жак Ширак и Владимир Путин.Целта на организацията е да развива сътрудничеството между двете страни, преди всичко икономическо. Би било неудобно да се повдигат обвинения директно срещу Ширак – първо, той е бивш френски президент, и второ, имаше такта да умре през септември 2019 г., преди отношенията между страните да се влошат. Но ако има желание, ще намерите кого да обвините.

През октомври миналата година в медиите като по чудо изтече информация, че двама от най-активните френски представители на „Диалога“ – бившият сенатор Ив Поцо ди Борго и евродепутатът Тиери Мариани, който е съпартиец на Марин Льо Пен, са заподозрени от парижката прокуратура, която разследва дейността им.

В същото време представители на прокуратурата официално заявиха, че „се води разследване, но ходът му не подлежи на публичност“. Въпреки това медиите научиха, че обвиняемите са именно Мариани и Поцо ди Борго, а делата са образувани още през септември 2021 г., тъй като бдителните служби са разбрали, че пътуванията на двамата политици до Русия са били платени от руска страна . Това е най-важното и, изглежда, най-ужасното обвинение, което ревностните следователи успяват да разкрият.

Интересно е да се анализира и хронологията на събитията: по отношение на Тиери Мариани разследването беше образувано месец преди той да се кандидатира за регионалните избори и известно време разследването се провеждаше в пълна секретност. След февруари 2022 г. Мариани направи няколко телевизионни изяви с призиви за мирно уреждане на конфликта, след което внезапно и, разбира се, по чиста случайност в пресата изтече информация, че е заподозрян в корупция.

И Тиери Мариани, и Поцо ди Борго бяха известни с призивите си за сътрудничество с Русия. Нещо повече, Мариани „открито защитаваше френските икономически интереси“, а Поцо ди Борго, между другото, „пламенно се изказа в подкрепа на външната политика на Владимир Путин“.

След като научи в какво е обвинен, Мариани публично и решително отхвърли всичко и заяви, че не е имал „нито една акция l никакви руски предприятия“, след което поиска създаването на парламентарна комисия, която да разследва случая му.

Партията подкрепи искането му, тъй като “Националният сбор” твърде често беше обвиняван в „путинофилия“, а по негова инициатива бе създадена парламентарна комисия за разследване на чужда намеса, оглавявана от сътрудника на Марин льо Пен Жан-Филип Танги. Тиери Мариани беше разпитан публично и, разбира се, нищо не беше открито. Да, той беше един от президентите на организацията, но това беше легална организация под патронажа на бившия президент на Франция.

След това комисията неочаквано за всички потърси отговорност на бившия кандидат-президент Франсоа Фийон. При президента Саркози Фийон беше министър-председател на Франция, а след поражението си на президентските избори през 2017 г. се оттегли от политиката. След известно време се озова в бордовете на директорите на руските компании “Сибур” и “Зарубежнефт”.

Въпреки че Фийон обяви публично на 25 февруари миналата година, че напуска руските компании и въпреки че, както вече беше споменато, той се оттегли от политиката от 2017 г., това не попречи на комисията, която се контролира от “Национален сбор”, да го привика и да го разпита за връзките му с Москва.

За чест на Фийон, трябва да се каже, че той се оказа костелив орех. Вместо да мърмори и да се извинява, той веднага премина в атака и заяви: „Искам да отбележа, че от момента, в който напуснах политиката, аз съм частно лице и имам право да градя професионалната си кариера както намеря за добре.“ И язвително добави: „Ако искам да продавам пастет на Червения площад, ще го направя“.

Явно Фийон е наясно, че няма за какво да го обвинят. Според медиите комисията, създадена по инициатива на партията на Льо Пен, се опитва по този начин да отклони от себе си обвиненията в сътрудничество с Русия.

Факт е обаче, че след като започна със собствения си депутат Тиери Мариани, комисията изобщо няма да спре, а нейните правомощия да идентифицира онези, които допринасят за враждебна „пропаганда или вземане на решения, които са в конфликт с националните интереси”, са доста размити и следователно могат да се тълкуват изключително широко.

Напълно възможно е Националната асоциация да се опитва да се измие, като разшири кръга на възможните обвиняеми: вижте, не само ние сътрудничихме на Москва, вижте бившия кандидат-президент Фийон, а след това ще покажем и други, които не са свързани с нашата партия. Но това е тясна мисия, а има и по-широка.И тя се състои в товатази комисия да се превърне в идеален инструмент за политическа борба и преследване на неугодни хора.Затова смеем да предположим, че ръководството на тази комисия скоро ще бъде сменено и ловът на вещици ще бъде използван за съвсем други интереси – и в друг мащаб.

А в близко бъдеще тук вече са извикани за разпит бившият министър Жан-Пиер Шевенман и бившият евродепутат Жозе Бове. Може би и те са виновни, че са пътували за сметка на Русия или са яли хайвер. Основното нещо е, че ще има желание да се повдигат обвинения и виновните ще бъдат намерени.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за „Мир и Суверенитет“ на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, за да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button