Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

„Главболгарстрой“ – стари любимци на ГЕРБ, рискуват живота на населението на Чирен за тлъста обществена поръчка

Любимата строителна фирма на ГЕРБ „Главболгарстрой“, която за 2021-а отчете приходи от над 690 милиона лева, е готова да постави под риск живота на хиляди българи, само и само да спечели най-тлъстата обществена поръчка към момента – половин милиард лева за нови сондажи в газохранилището „Чирен“, показа разследване на Narod.bg.

Борисов бе опасно близък до основателя на ГБС Симеон Пешов

Наши високопоставени източници в сферата на енергетиката разкриха, че гербаджийската ГБС реално управлява държавната „Булгартрансгаз“, като в опита да се докопа до 500 000 000 лева поставя на карта живота на българите в региона на Чирен. Сега въпросът е ще се сезира ли ДАНС?

СХЕМАТА

„Булгартрансгаз“ се опитва за пореден път да пусне към герберска фирма една от най-големите обществени поръчки на Балканите – тази по проектиране и сондиране на новите сондажи на подземно газохранилище „Чирен“ на стойност над половин милиард.

Зад гърба на шефа на държавното дружество продажни шефчета се опитват да променят изискванията към бъдещите кандидати в процедурата, така че те да паснат на техните началници в сянка от „Главболгарстрой“, основана от вече покойния Симеон Пешов, личен авер на Баце, категорични са информаторите на Narod.bg.

В момент на енергийна криза и недостиг на газ и на съоръжения за съхранението му, това се оказва и една от най-важните тръжни процедури с изключително значение за националната сигурност и енергийната стабилност на България.

Източници от предприятието обаче споделят, че на нива началник на управления са поставени лица, които играят за корпоративните интереси на строителите на Бойко Борисов – ГБС. Този път те удобно се опитват да се скрият зад гърба на фирма „Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

В сътрудничество с това дружество ГБС се стреми да лапне поредната супер апетитна обществена поръчка, като целта е негативите от лошия имидж да бъдат понесени вместо от ГБС, от фирмата „Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

Амбициозните строители на Бойко имат и европейска алтернатива, която да ползват за параван. Това е италианската компания от Парма „Макс Щрайхер С.П.А.“, (MAX STREICHER S.p.A). ГБС използват липсата на достатъчно информация от страна на европейската компания и се опитва да я оплете в мрежите си.

Италианците имат опита да направят подземната част от проекта, но не и наземната. И са предпазливи да влязат в консорциум с друга компания с наземен опит. Все пак практиката им по света е показала, че влизането в консорциум с неясни участници може да доведе до сериозни имиджови и икономически щети.

За да не изгубят възможността да се опрат на европейския опит и имидж на „Макс Щрайхер С.П.А.“, (MAX STREICHER S.p.A), ГБС искат да раздробят поръчката и да отделят подземната и наземна част на проекта на две, че дори и три поръчки.

Първата обществена поръчка за доставка на материали и оборудване е с прогнозната стойност в размер на 300 000 000.00 (триста милиона) лева без ДДС.

Втората е за планиране и проектиране, като за нея се отделят 133 694 000 (сто тридесет и три милиона шестстотин деветдесет и четири хиляди) лева без ДДС.

Трета обществената поръчка „Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Газопровод свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан“ е с прогнозната стойност 83 915 000,00 (осемдесет и три милиона деветстотин и петнадесет хиляди) лева без ДДС.

ТОТАЛ: 517 609 000 лева

Всички тези схеми се въртят зад гърба на изпълнителния директор на българския оператор на газова мрежа „Булгартрансгаз”, категорични са източниците на Narod.bg.

Статията „Главболгарстрой“ – стари любимци на ГЕРБ, рискуват живота на населението на Чирен за тлъста обществена поръчка е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button