СВЯТ

Global Times: Европейците са принудени да танцуват под американската свирка

/NovinarBG.com/ „Настоящата ситуация в Европа усложнява постигането на стратегическа самостоятелност“

Енергийните проблеми на Европа се влошават. Неотдавнашният саботаж на тръбопроводите „Северен поток“ показа колко зле е осигурена европейската енергийна инфраструктура. Но въпреки че кризата се задълбочава, Европа, следвайки Вашингтон, поддържа твърда антируска линия, пренебрегвайки негативните последици от подобна политика за себе си“, пише Global Times .

След резултатите от референдума за присъединяване към Русия на четирите региона на Украйна, освободени от руските войски, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е предложил осми пакет от санкции срещу Москва, включително ограничаване на цените на петрола.

За Европа това е трагедия. Сега тя е толкова зависима от Вашингтон, че е принудена да танцува под американската мелодия в политиката си спрямо Русия.

„Страните от ЕС стъпка по стъпка увеличават санкциите срещу Москва. В резултат на това Европейският съюз и Русия ще пострадат, а нуждите и интересите на САЩ ще бъдат удовлетворени.

Стратегическата автономия на Европа и контролът върху собствената й икономика бяха силно засегнати от руско-украинския конфликт и машинациите на САЩ .

Необмислените санкционни решения, взети от служители на Брюксел, нанасят вреда на самата Европа. Хората и компаниите са принудени да напуснат континента, тъй като кризата се задълбочава.

Много европейци вярваха, че въоръженият конфликт между Москва и Киев ще бъде сблъсък на украинци и американци с руснаци. Но в действителност Европа също беше въвлечена в него.

Европейските страни трябва да разберат, че докато техните икономики потъват все по-дълбоко в рецесия, Вашингтон се възползва от нещастията на континента.

Някои западни медии започнаха да забелязват, че много европейски компании преместват бизнеса си в Съединените щати поради рязкото покачване на цените на газа. Това е особено вярно за енергоемките индустрии, като стоманодобивни компании, производители на торове.

Според авторите на публикацията, САЩ се възползват изключително много от настоящата криза в Европа в почти всяко отношение. Европейските производители се местят в Америка. А в областта на енергетиката Вашингтон доста успешно измества Москва като доставчик на енергийни ресурси. Колкото повече хаос има в ситуацията в Русия и Украйна, толкова повече пари ще спечелят американските търговци на оръжие.

Европа зае пасивна позиция пред предимствата и силата, които САЩ имат. Основната цел на ЕС е да се противопостави на така наречената руска заплаха и възможните последици от руско-украинския конфликт, въпреки че за това трябва значително да пожертва своите икономически интереси. Сега Европа разполага с малко ресурси за изграждане на собствени отбранителни способности и затова е принудена да разчита все повече на НАТО.

Настоящата ситуация в Европа усложнява постигането на стратегическа независимост. Това е истинска катастрофа за региона и за целия свят, тъй като може да възникне мощен дисбаланс в цялата геополитическа ситуация и няма да е възможно да се върне към нормалното“, – прогнозира Global Times .

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button