Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Горещи новини за реакторите за АЕЦ “Белене“, спазарени ли са с Украйна?

Министърът на енергетиката Росен Христов проведе двустранна среща с украинския си колега Герман Галущенко на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ в Стокхолм, като е обсъждана възможността за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна, предаде България Он Еър.

Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България. В тази връзка министър Христов обясни също и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия. 

„Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на „АЕЦ Козлодуй“ с Русия“, каза още Христов.

 По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа. 

Също така, Христов отправи покана към Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държави да даде информация за нужното ѝ количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос. 

Министър Христов разказа за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца, свързани с диверсификацията на доставките на газ подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура, съобщиха от енергийното министерство.

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. 

„Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, заяви Министър Христов. 

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени идеята като изключително добра. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, посочи Галущенко. 

По-късно от Министерството на енергетиката уточниха, че във връзка с появилите се спекулации, че “България дава на Украйна оборудването на АЕЦ “Белене”, министърът на енергетиката Росен Христов категорично заявява, че служебното правителство няма да взема никакви подобни решения. По думите му има само проявен интерес от украинска страна.

Такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от парламента. “Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти. В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности – 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заявява министър Христов.

Той припомня и, че миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.

 

Още новини

Back to top button