Русия

Готви ли се Вашингтон да “размени” Украйна срещу Тайван

/NovinarBG.com/ Докато вниманието на руската и западната общественост е приковано към украинския театър на военните действия, а посоките и времето на отдавна обещаното „настъпление“ на ВСУ превръщат в основна тема на дискусия, динамиката на Далечният Изток, както дипломатическа, така и военна, рязко се активизира. Огромният регион, в който геополитическата турбуленция бързо се засилва с контрола на администрацията на демократите към Белия дом, може много скоро да се превърне в епицентър на глобална дестабилизация.

От лятото на 2022 г. нарастващото напрежение се съсредоточи около Тайванския проток, както и около Корейския полуостров. След като 20-ият конгрес на ККП включи връщането на Тайван „в родното пристанище“ в политическия раздел на партийния Устав и след провеждането на местните избори на самия непокорен остров, на които управляващите проамерикански демократи се провалиха, се развива ситуация, при която мирното обединение е по-възможно от всякога. Изборът на началник на администрацията, който ще се проведе през януари 2024 г., може да проправи пътя към него. Ако те бъдат спечелени от представител на опозиционния “Гоминдан”, който в момента интензивно строи мостове с Пекин, САЩ с техните островни агенти на влияние ще бъдат изправени пред дилема. Да отстъпят демократично властта на нов легитимен лидер, като сдадат предишните си позиции или, плюейки на волята на избирателите, да им наложат свой човек. С помощта на военен преврат или чрез провокиране на военен конфликт, който ще стане неизбежен при едностранно обявяване на властта в оставка на т. нар. „независимост“.

Голяма част от случващото се в региона напоследък трябва да се гледа през призмата на този избор. Освен това съвсем не е изключено „акцентът“ на американските интереси постепенно да се измества от украинския театър на военните действия към Далечния изток. И че точно на тази мелодия танцуват „свободно или неохотно“ европейските сателити на Вашингтон от НАТО и ЕС. Особено внимание привлича неафишираното „разделяне на сферите на отговорност“ на Запада. САЩ, изглежда, предадоха инициативата в контактите с официален Пекин на европейците. Разбира се, беше принудителна мярка, тъй като китайската страна естествено „отсвири“ американския държавен секретар Антъни Блинкен, който от края на руското посещение на китайския президент Си Цзинпин се е застягал за Пекин. Но имайки предвид отказа му да дойде през февруари заради „балона“, китайците “образоват“ Вашингтон, подчертавайки неуместността на подобно пътуване в съвременните условия.

Ето характерен цитат от редакционна статия в китайския официален “Глобал Таймс”: „Китайското външно министерство е много заето и няма възможност да се приспособи към графика на САЩ. Освен това КНР няма време да разговаря с хора без искреност или с вредни намерения.”

Когато на Изток, с неговата специална церемониалност, започват да говорят в „прав текст“, това говори много. В тази ситуация САЩ улесниха изпращането на три групи преговарящи в Китай, но без резултат. Испанският премиер Санчес беше учтиво изслушан, германският външен министър Бербок беше изритана на прага, а председателят на Европейската комисия фон дер Лайен получи такъв прием и, най-важното, такова изпращане, че шефът на външната политика на ЕС Борел не посмя да дойде в Пекин след това. По-голям късмет от останалите дойде френският президент Макрон, който беше приет на високо ниво. Но не „за това“, а за фактическа подкрепа на китайския план за помиряване на Украйна, което предизвика крайно недоволство и дори раздразнение в САЩ.

Междувременно, случайно или не, на фона на европейското поклонение към Китай, Вашингтон насочи основните си усилия към Азиатско-тихоокеанския регион, продължавайки да разпалва темата за тайванския сепаратизъм. Освен това, от една страна, САЩ сякаш плетат регионални комбинации. Но от друга страна, те все по-тясно свързват тайванския въпрос с украинския, въвличайки в последния своите сателити, противопоставени на Китай. Първо, веднага щом Пекин подаде молба за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанското партньорство, актуализирано през 2017 г. без САЩ, но с участието на техните регионални сателити, Тайван също „стреля“ с молбата си. Формално САЩ нямат нищо общо с това подкопаване на принципа на „единен Китай“ (защото ако КНР влезе, то в съответствие с този принцип Тайван също е част от него, а какво независимо приложение може да има? ). Вашингтон не е включен официално в това „партньорство“. Но всъщност е съвсем ясно, че зелена светлина за антипекинския демарш на Тайпе беше получена именно в американската столица. Тайванският режим, напълно зависим от Съединените щати, никога няма да продължи сам по този въпрос.А освен това като покани Тайван на втората „Среща на високо равнище на демокрациите“ и след това уреди главния сепаратист на острова Цай Инвен да пътува из Съединените щати за една седмица и да се срещне с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, Вашингтон имаше много възможности да обсъдете всичко с нея, включително поредица от провокативни стъпки.

Освен това в играта влиза и Великобритания, която също ще се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанското партньорство(очевидно като „всевиждащото око“ на Вашингтон). Освен това Лондон вече е вплетен в игрите на Далечния Изток. Повратната точка тук беше създаването през септември 2021 г. на блока АУКУС с британско участие. И така ръководителят на Министерството на външните работи Джеймс Клевърли прави публично изявление за „несъгласие“ с това, че Пекин разглежда членството на Тайван в партньорството като „вътрешен въпрос“. Прословутата „англичанка” се прави, че не разбира как така членството пряко нарушава принципа „един Китай”, което провокира военен конфликт в региона. Нека бъдем честни: можеше ли Лондон да се намеси толкова грубо в този въпрос без подкрепата на Вашингтон? Разбира се, че не. Освен това Клевърли обеща след влизането на Великобритания в партньорството нищо повече от да блокира приемането на КНР в него. А в Америка редица конгресмени се обърнаха към Държавния департамент с призив да поканят Цай Инвен на срещата на високо равнище на АТИС, която ще се проведе през ноември в Сан Франциско. Ако приемем, че тази инициатива мине, КНР, а с нея и Русия, най-вероятно ще откажат да участват на такава среща на върха. Това ли искат конгресмените?

Второ, малко след това става известно, че южнокорейският президент Юн Сок-йол също заминава за САЩ на петдневно (!) държавно посещение, което ще се проведе от 24 до 29 април. Програмата е мащабна, включваща както дипломатическата част (преговори с Байдън, Блинкен и Камала Харис), така и военна част. Лидерът на Сеул е поканен в Пентагона за брифинг от военното командване на САЩ. Визитата има и „деликатен“ компонент – среща с „двойни“ специалисти, с граждански и военен профил, която ще се проведе в Масачузетския технологичен институт. И също – лекция, която Юн ще изнесе в Харвард.

Каква е причината за такава мащабна демонстрация на вярност на Сеул към Вашингтон? Две са. От една страна, при този лидер Южна Корея, за разлика от предишния – Мун Джей-ин – активно участва в регионалните игри на САЩ. Тук са и все по-шумната ядрена реторика, и рязкото засилване на военните маневри, които Вашингтон води под припева на обвинения в подкопаване на стабилността срещу КНДР. Точно тези дни се провеждат двуседмични учения с участието на 50 американски и 60 южнокорейски бойни самолета. От друга страна, Сеул, който дълго време поддържаше вид на „суверенна“ позиция по въпроса за военните доставки за Украйна, сега престава да се прави. Преди това доставките на снаряди от ВСУ с участието на южнокорейската страна следваха сложна схема: Сеул прехвърляше „продукти“ от своето производство в Съединените щати, където те заменяха това, което беше изпратено Украйна. Сега в Сеул казват, че въпреки че не доставят оръжия на Киев, за да не изострят отношенията с Русия, те могат да разширят обхвата на подкрепата си, за да включат оръжия, „ако цивилното население бъде нападнато в Украйна“. Като че ли сега не страда, преди всичко от действията на ВСУ. И сякаш по този начин южнокорейските политици търсят вратичка, за да заобиколят собствените си „хуманитарни ограничения“!

Следите на президента Юн няма да имат време да „изстинат“ и президентът на Филипините, също нов, Фердинанд Маркос-младши, отива във Вашингтон. Ако при бившия лидер Родриго Дутерте Манила се скара на Съединените щати и обяви сближаване с Китай и Русия, сега всичко се промени. На островите от Филипинския архипелаг американските военни бази се възраждат и разширяват. Има нови опорни точки, от които девет вече се намират на територията на страната. Ако погледнете картата, лесно можете да се уверите, че северният остров на Филипините Лузон почти граничи с южния край на Тайван, от който е отделен от едноименния Лузонски пролив. Няма съмнение, че сегашният засилен интерес на Вашингтон към Манила е свързан именно с опита за намеса в евентуален конфликт, който те самите провокират. Според китайския посланик на архипелага Хуан Силян, предоставяйки военни съоръжения на разположение на САЩ, Филипините „подпалват“ ситуацията с провъзгласяването на „независимостта“ на Тайван. А според редица експертни оценки САЩ, на фона на рязкото активизиране на контактите с Тайпе, вече са започнали да подготвят военни операции около острова, оставяйки избор на варианти за участие в тях. Военната истерия се засилва толкова интензивно, че редица държави започват да разработват мерки за форсмажорно извеждане на своите граждани от Тайван за всеки случай.

Трето, военно-политическата ситуация, която се развива в Азиатско-тихоокеанския регион, при определени обстоятелства може да бъде подложена на „самоходна“ ескалация. Американско-южнокорейските учения, с непроменен ядрен нюанс през последните месеци, очевидно са насочени не само срещу КНДР, но и срещу Китай и Русия. Разбира се, Москва и Пекин не могат да не реагират на тези заплахи. Много наблюдатели отбелязаха, че руските военноморски учения в Тихия океан, включващи военно-космическия компонент на триадата на стратегическите ядрени сили, не само съпровождаха маневрите на Вашингтон и Сеул, но и съпътстваха посещението в Русия на Китайският министър на отбраната Ли Шанфу. Русия демонстрира готовност да осигури надежден тил при евентуална китайска военна операция. Не само на сушата, но и в морето. Приемът на шефа на китайското военно ведомство от руския президент Владимир Путин, докато генерал Ли отказва дори да разговаря с шефа на Пентагона Лойд Остин, докато санкциите срещу него не бъдат премахнати, е ясен индикатор накъде духат днес световните ветрове. Междувременно военните моряци от НОАК също започнаха своите учения с участието на самолетоносачна ударна група, като ги провеждат в друга напрегната акватория на картата на Азиатско-Тихоокеанския регион – в Южнокитайско море.

Кое е основното във всичко това? Фактът, който на фона на всеобщото внимание към Европа като цяло и Украйна в частност, може да пламне „реално“ днес в съвсем друг край на Евразия. За нашата страна далекоизточният театър на военните действия е не по-малко значим от европейския. По редица добре известни причини тук проблемите на националната сигурност стоят още по-остро. Може да се случи, че ако рекламираното „настъпление“ на ВСУ бъде задушено от кръвта на пушечното месо, изпратено в тази кланица, САЩ, за да избегнат негативен резонанс от своята намеса, може да прехвърли основната конфронтация в Тихия океан. Трябва да сме готови за това. И ние, и китайските другари.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button