Русия

Холокостът: какво показват документите

/NovinarBG.com/ На Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който беше учреден от ООН през 2005 г., на годишнината от освобождаването на Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г., ФСБ на Руската федерация публикува справка от началника на 4-то управление на НКВД на СССР Павел Судоплатов за нацистките зверства в окупираните територии на страната срещу еврейското население .

Документът е изпратен от Судоплатов до Народния комисариат на външните работи и съдържа конкретни описания на множество нацистките престъпления срещу човечеството.

След нападението на Германия срещу Съветския съюз през 1941 г. нацисткото преследване на евреите на етническа основа достига ново ниво: с подкрепата на колаборационистите, те преминават към масови изтезания и убийства на еврейското население в окупираните територии.

Още от първите дни на Великата отечествена война съветските органи за държавна сигурност са натоварени да документират доказателства за нацистките зверства срещу цивилни граждани и съветски военнопленници във временно окупираната територия на Съветския съюз.

Такива данни са получени от Специалните отдели на НКВД на СССР, части и съединения на действащата Червена армия, от фронтовите групи на 4-то управление на НКВД на СССР и 4 отдел на териториалните органи на държавна сигурност, от партизански отряди. Източници на информация са разговорите с местни жители, разпити на германски военнопленници и на съучастници на окупаторите и проучване на заловени документи.

Фронтовите оперативни групи на 4-то управление на НКВД на СССР действаха на цялата територия, временно окупирана от врага, – от балтийските страни до Крим. Техните доклади позволиха да се създаде цялостна картина на случващото се в районите, окупирани от нацистите.

На 6 декември 1942 г. НКВД на СССР изпраща на Народния комисариат на външните работи (НКИД) на СССР справка „За фактите на германските зверства срещу еврейското население на територията на СССР, временно окупирана от врага, ”, съставена от 4-то управление на НКВД на СССР и подписан от началника на отдела Павел Судоплатов. Този документ предоставя множество доказателства за престъпления, извършени от окупаторите срещу цивилни съветски граждани.

Екзекуцията на евреите във Феодосия беше придружена от безпрецедентен тормоз и мъчения. На полето, където евреите бяха отведени за разстрел, всички те бяха съблечени, включително и бебетата, и така голи чакаха на студа, по време на снежна буря, да дойде техният ред да бъдат убити.

Евреите бяха принудени да легнат на дъното на рова, след което бяха застреляни с автомати и картечници, покрити с пласт пръст, върху който беше положен нов ред живи, голи, обезумели от ужас хора, и те бяха отново застреляни”, описват зверствата на нацистите в окупирания от германските войски Крим, съветските разузнавачи.

В справката се описват и престъпленията, в които са участвали членове на т. нар. спомагателна полиция, формирана от нацистите в окупираните територии от местни националисти.

На 26-27 август 1942 г. в много селища на Западна Украйна Гестапо, с активното участие на украинските националисти, организира масов терор, в резултат на което почти цялото еврейско население е унищожено. Нещо повече, документирано е, че преди началото на това кърваво клане е извършена съответната подготвителна „работа”…

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

В навечерието на тези страшни събития заплатата на полицаите е увеличена: ставката на семеен полицай (лице – Р.Т. ) е увеличена на 1600, а на ергените – на 800 карбованца на месец”, се отбелязва в удостоверението.

Документът описва подробно престъпленията, извършени в различни региони на окупираната от нацистите част на СССР.

Веднага след окупацията на Латвия от германските войски през юли 1941 г. в гр. Рига са разстреляни 60 хиляди от еврейското население… Разстрелват се цели семейства, независимо от възрастта. Децата били изтръгвани от ръцете на майките им и веднага убивани пред очите им или хвърляни живи в предварително подготвени ями…

В град Луджа (Лучино) всички евреи са разстреляни. В града са останали само шестима евреи, които се използват от германците като специалисти в определени професии. Масови екзекуции на евреи също се провеждат в Либау и други градове на Латвия. Броят на разстреляните тук не е регистриран.

Екзекуциите тук са извършени от членове на военно-фашистката организация Aizsargi, а германците са снимали тези действия като „актове на възмездие от страна на латвийския народ“, се казва в документа, подписан от Судоплатов.

Данните, получени от фронтовите групи на 4-то управление на НКВД-НКГБ на СССР за зверствата на окупаторите, послужиха като основа за последващото издирване на нацистките военнопрестъпници и техните съучастници както по време на Великата отечествена война, така и през целия следвоенен период.

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button