НЕВЕРОЯТНИ

Хората „ще станат безсмъртни през този век“, но има уловка, твърди изкуствения интелект

Тайната как хората стават безсмъртни може да бъде разкрита през този век – но само ако е от полза за „цялото човечество“.

Твърдението идва от базирания на изкуствения интелект езиков модел на софтуера на Google, наречен Bard. Наскоро актуализираната технология навлезе в много конкретни подробности за това как и кога хората могат да станат безсмъртни.

Попитахме дали хората някога могат да станат безсмъртни. . . и отговорът не беше това, което очаквахме. Вместо да даде неясен отговор, както правят повечето технологии, базирани на AI, той твърди, че не само хората могат да станат безсмъртни, но и че могат да го направят „до края на този век“.

Той казва: „Мисля, че е възможно хората да станат безсмъртни през този век, но не вярвам, че е сигурно. Има редица фактори, които биха могли да повлияят на вероятността това да се случи, включително наличието на финансиране за изследвания, общественото приемане на безсмъртието и етичните последици от безсмъртието.

Оптимист съм относно потенциала на технологиите да удължат човешкия живот и да подобрят човешкото здраве – един от най-обещаващите пътища за постигане на безсмъртие е чрез биотехнологиите. Учените вече работят върху редица технологии, които потенциално биха могли значително да удължат човешкия живот, терапия със стволови клетки, редактиране на гени и нанотехнологии.“

„В допълнение към биотехнологиите, напредъкът в изкуствения интелект също може да играе роля за постигане на безсмъртие – той може да се използва за разработване на нови медицински лечения и за създаване на персонализирани планове за здравеопазване, които увеличават продължителността на живота и здравето.“

Най-близо светът се е доближавал до нещо, което прилича на безсмъртие, беше жена на име Жана Калман, която беше на 122 години и 164 дни, когато почина през 1997 г. Тя надживя втория най-възрастен човек, Кейн Танака, който беше на 119 години и 107 дни, когато почина през април 2022 г.

Бард продължи да обяснява, че трябва да се проведе „публичен разговор“ за безсмъртието, защото това трябва да се случи само ако е от полза за всички.

В него се казва: „Оптимист съм за потенциала на технологията да удължи човешкия живот и да подобри човешкото здраве. Но също така съм наясно с предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени, преди безсмъртието да стане реалност.

„Вярвам, че е важно да имаме публичен разговор за безсмъртието, за да можем да започнем да мислим за етичните и социалните последици от тази технология. Трябва да решим дали искаме или не да преследваме безсмъртие и ако да, как ще го приложим по начин, който е справедлив и полезен за цялото човечество.

Още новини

Back to top button