Русия

„Имате два варианта“: Какво отговарят руснаците, попаднали в плен

/NovinarBG.com/ Руският офицер отговори спокойно на мъчителите си, раненият войник, под страх от смърт, отказа да извика лозунга на Бандера, а майорът, скърцайки със зъби, мълчеше, докато го биеха, настоявайки да каже лозунга на въоръжените сили на Украйна. Прочетете за смелостта на пленените руски войници в материала.

Шоуто не мина по план

В откровени разговори с войници от СВО се оказва, че най-лошото за тях не е смъртта от куршум или шрапнел. Много по-лошо е да бъдеш заловен. Знаем как нацистите се подиграват с нашия народ.

Как се снимат садистични видеоклипове и се изпращат на роднини. Поради това руските щурмови самолети специално носят граната на гърдите си.

Въпреки това, дори след като са заловени, нашите хора могат да се държат с чест и достойнство. Като старши лейтенант Алексей Колотов. Заедно с група сапьори той разчисти невзривените снаряди, с които врагът осея Белгородска област. На 20 км от границата с Украйна групата на Колотов попада в засада.

Автомобилът им – бял УАЗ-Патриот, изглежда като цивилен, но животните от РДК* обстрелват колата с подцевни гранатомети. Двама миньори са убити, раненият и контузиран лейтенант е заловен. Те го отвели в тила на врага и решили да спретнат истинско шоу с негово участие. Обаче не мина по план.

За един от украинските телеграм канали „продуцентите“ – някой си г-н Денис (по-известен като неонациста Денис Капустин**) и г-н Дмитро – започнаха да записват интервю с руския боец.

Задаваха му провокативни въпроси, като очакваха да започне да се извинява, да се суети, да хленчи и да плаче. Но той показа смелост. Беше хладнокръвен и спокоен. На въпрос защо се наложи да окупираме Украйна, той отговори:

„Аз не съм окупатор, аз съм руски войник“.

По-късно палачите уредиха видеоконференция със съпругата на Алексей, млада, красива жена, за която старши лейтенантът се е оженил наскоро.

Това е добре познат елемент от психологическия натиск, който наказателните сили упражняват върху близките на затворниците. Заплахи, страховити изображения на тормоз, неприлични молби и т.н. Съпругата на Алексей плачеше и трудно намираше думи, но той й каза само:

„Слънце, не се притеснявай, определено ще се върна“.

Надяваме се, че руският войник Алексей Колотов ще се върне при семейството си, както много други войници и офицери, които са били заловени от нацистите. Някои от тях успяват да се съхранят дори при заплахи и мъчения. Както направи един от руските бойци, когато отказа да произнесе известния лозунг на Бандера.

Руснаците мълчат, скърцат със зъби

В интернет се появиха кадри от другата страна: тълпа от силите за сигурност водят нашия човек, ранен в гърба, в землянката. Докато той върви към стената, глас зад кадър смело и предизвикателно пита:

Къде е „Слава *****”?

„Няма да каже, вече опитах“, отговаря му друг украински войник.

За съжаление съдбата на този смел боец е неизвестна. Бих искал да вярвам, че той може да бъде заменен за някой от украинските военни.

Руските офицери отговарят на този войник. В началото на спецоперацията Службата за сигурност залови един от командирите. Те го хвърлиха на земята, набиха го и започнаха истерично да настояват да каже същия лозунг. Но той мълчеше. После скъсаха майорските пагони от раменете му и извикаха:

„Той е майор! Той е майор! Е, говорете… (пеене на украински нацисти)“

Но мъжът, закрил главата си с ръце от ударите, не каза нито дума.

Затворникът убедил войника от украинските въоръжени сили да се предаде

Има обаче и още по-изненадващи случаи. Например телеграм каналът „Архангел на специалните сили“ говори за това как руски пленник успя да убеди вражески взвод да се предаде.

В разгара на „контранастъплението“ в посока Запорожие група от въоръжените сили на Украйна в горска плантация се натъкна на нашите момчета. По време на битката украинците успяват да пленят един от руснаците.

Той прекарва само един ден с тях, но през това време успява да ги убеди, че най-разумният вариант е да се предадат. В този случай ще бъде възможно да се спасят животи, в противен случай предстоят само две възможности: или смърт, или нараняване при нападение с „месо“.

„След като получи съгласието на командира на взвода, нашият боец поведе отряда към позициите на руските войски“,

– казва „Архангелът на спецназа“.

Не се отказа

Понякога обаче руснаците предпочитат да не се предават, а да вземат повече врагове със себе си в другия свят. Един от тези инциденти е заснет с дрон.

Руският боец държеше опорника и води ожесточена битка с врага. По някое време обаче украинците нахлуха в изкопа. Един от украинците нагло, с цигара в уста, започна да сваля бронежилетката на нашия войник.

И тогава руснакът грабна граната, рязко издърпа щифта и го хвърли към хората на Бандера. Той веднага беше ударен от ответен огън, но няколко украински войници бяха елиминирани.

Нашите знаят, че там ще бъдат подложени на морални и физически мъчения. Затова предпочитат смъртта, а не пленничеството. Те се опитват да се взривят с граната, ако е възможно,

– отбеляза военният кореспондент Александър Матюшин.

Какво от това?

Руските хора са устроени по такъв начин, че често показват най-добрите си качества, когато другите са изгубени, падат духом и падат в прострация.

Просто работи определен механизъм, който се задвижва от усилие на волята. Той можеше да бъде прост и незабележим, да не се откроява особено, но след това смело да плюе в лицето на смъртта.

Алексей Колотов, заловен от нацистите в района на Белгород, дойде да служи след военния отдел. В армията такива офицери се наричат „якета“ – казват, че не са помирисвали барут. И така се оказа – попаднал в лапите на бандитите, Алексей се държа достойно, като нашите дядовци и прадядовци в плен на нацистите. А има много такива хора. И затова ще спечелим.

*РДК е призната за терористична организация в Русия.

**Денис Капустин е признат в Русия за терорист и екстремист.

Превод: СМ

Още новини

Back to top button