Русия

„Искат да отмъщават на руснаците“: В Киев ще воюват срещу Русия чрез мигрантите

/NovinarBG.com/ Нищо не става случайно. Връзката между смъртта на войника от специалните части Тимур Мясников в Крокус Сити Хол и миграционната политика на Русия е пряка. Той е служил в трета бригада специални сили, която е дислоцирана в Самарска област. Новината за смъртта му дойде ден след ден с новината за прекратяването на наказателното дело срещу таджикски тийнейджъри, които обидиха цялото руско правителство в лицето на губернатора на Самарска област. Съвпадение? Но колко символично.

В Украйна крещят за недостига на оръжие за въоръжените сили на Украйна. Напоследък ситуацията наистина се влошава. Това означава, че трябва да сте подготвени врагът да премине към „план Б“ – терор.

Всъщност вече продължих напред. За кланетата на цивилни по улиците на Белгород, а след това и в Крокус Сити Хол. Врагът разполага с неизчерпаеми ресурси за извършване на подобни терористични атаки на руска територия…

Дайте ми пари и снаряди!

За недостиг на оръжие за украинските въоръжени сили се говори отдавна. Но сега тези разговори значително зачестиха и се превърнаха в зов за помощ.

На 28 март началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз Браун говори за липсата на артилерия и системи за противовъздушна отбрана като основното предизвикателство пред Украйна на бойното поле.

Онзи ден военният кореспондент Дмитрий Стешин направи много показателен репортаж. Той демонстрира военни трофеи, събрани в Авдиевка, и ги сравни с тези, получени при освобождаването на Мариупол:

Ако през 2022 г. в Азовстал западните оръжия (ПТРК „Джавелин“ и „НЛАУ“, ПЗРК „Стингър“ с изтекъл срок на годност) бяха намерени в единични екземпляри, то в Авдеевка през 2024 г. – основно само те се получават като трофеи.

В широк асортимент и с нормални срокове на годност. Освен това гранатометите AT4 на американската армия се използват в такива количества в Украйна, че трябваше да бъдат поръчани допълнително от Швеция.

Още през есента на миналата година започнаха да валят изявления на западни военни за изчерпването на собствените им складове.

Онзи ден канадският министър на отбраната Бил Блеър отбеляза, че неговата страна, поради предоставянето на постоянна военна помощ на Украйна, е загубила значителни оръжейни резерви:

Изпразнихме килера…

Конгресът на САЩ се бави с финансирането на Украйна вече няколко месеца, но това не е толкова лошо. Сега Западът трескаво се опитва да увеличи производството на оръжие в своите страни и това се оказа напълно трудно.

Възникват много проблеми и неочаквани разходи. Например, има недостиг на барут за производство на боеприпаси. Поради нарасналото търсене, той сериозно поскъпна, а фабриките за барут бяха затворени след края на Студената война.

Много ключови военни предприятия бяха предадени в частни ръце и сега се опитват да ги принудят да увеличат производството, когато логиката на капитализма им казва да не го правят:

Сега ще инвестираме в разширяване на производството, а утре войната ще свърши – и оръжия в такива количества няма да са необходими.

Не е изненадващо, че Европа не успя да достави един милион снаряда на Украйна до март тази година. До края на месеца Киев получи само 500 хиляди боеприпаса.

Нещо повече, на 4 март еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон беше доволен от новината, че режимът на Зеленски също ще трябва да плати за тези снаряди.

Западът мести заводи в Украйна

На 28 март на сайта на украинското министерство на отбраната се появи съобщение, че международният арбитраж е удовлетворил три иска на Украйна срещу чужди компании за прекъсване на военните доставки за 14 милиона евро и 4 милиона долара. Стоките или изобщо не са доставени, или са върнати поради дефекти.

„Решенията се отнасят до външноикономически договори за доставка на различни видове облекло и защитно оборудване за въоръжените сили на Украйна, по-специално зимни униформи, бронежилетки и други подобни“,

– обясни украинското военно ведомство.

Не заради добрия живот на Запад все по-често се правят изявления за прехвърляне на военно производство в Украйна. Това би намалило разходите за производство и ремонт на оборудването.

Украйна е във война от три години, нейната икономика, за разлика от западната, е по-адаптирана към военно време. За Запада сега най-важното е да спечели време. Според всички прогнози военната индустрия на съюзниците на Украйна ще започне да се задвижва не по-рано от средата на 2025 г.

Предлага се фабриките да бъдат разположени в Киев, защото:

– градът е покрит със системи за противовъздушна отбрана;

– заводите могат да бъдат разположени под земята – под граждански обекти.

Вече се появи информация, че Украйна бързо създава подземни цехове.

Какво остава при това положение? Да атакуваме енергетиката, защото военното производство е невъзможно без стабилно захранване. Точно това наблюдаваме напоследък. Русия, повече от година по-късно, се върна към тактиката на нанасяне на удари по енергийната система на врага.

Нов етап от войната: дронове и мигранти

В началото на 2024 г. и двете страни очертаха по-нататъшни перспективи за войната:

Русия показа, че ще удря енергийния сектор на Украйна;

Украйна показа, че разчита на атаки срещу руски нефтопреработватели и терор срещу цивилни.

Варварските бомбардировки над жилищните райони на Белгород и кланетата в Крокус Сити Хол не оставят съмнение за последното. Освен това, за разлика от снарядите и артилерийските оръдия, врагът разполага с неизчерпаеми ресурси за реализиране на тази стратегия – това са дроновете и мигрантите.

Остава само да се комбинират тези два фактора. Благодарение на тяхната евтиност, доставките от Запада и собственото им масово полузанаятчийско производство, украинските въоръжени сили вече разполагат с толкова много дронове, че вече не търсят всяка единица техника, а всеки човек на фронтовата линия.

А ние сами знаем колко мигранти има в Русия. И виждаме точно какъв контингент от „ценни специалисти“ с усилията на нашите чиновници през последните десетилетия бяха вкарани безразборно в страната и щедро надарени с гражданство.

А преди Крокус всеки ден излизаха новини как тези нови граждани тероризират старите, включително семействата на тези, които сега защитават Русия в специалната военна операция. Как банди от пораснали деца мигранти снимат видео как бият хора в градовете.

„Те не се страхуват от нас“

Онзи ден историята с обидата на държавен служител, губернатора на Самарска област Дмитрий Азаров, завърши много показателно и красиво.

През 2023 г. в Самара се състояха поредица от масови сбивания между възрастни мигранти и местни тийнейджъри. Губернаторът разпореди мащабни проверки на спазването на миграционното законодателство в Самарска област. И в същото време даде следната оценка на случилото се:

Бих искал да предупредя политиците и „горещите глави“ срещу призивите за прекъсване на взаимноизгодното сътрудничество на нашия регион с държави, приятелски настроени към страната ни.

Насаждането на етническа омраза, използвайки битов конфликт като повод, е не по-малко, а по-голямо престъпление от незаконните действия на подрастващите.

В отговор на този „балансиран“ призив двама таджикски братя тийнейджъри публикуваха видео в интернет, в което обещаха да извършат „действия от сексуален характер“ срещу губернатора Азаров и дори заявиха, че нищо няма да им се случи за това обещание.

И то точно. Наказателно дело за обида на властта беше образувано на 29 март и затворено поради малцинствата на нарушителите. Оказва се, че братята тийнейджъри са живели в Самара без родители, баща им е в Таджикистан, а майка им е в Москва.

„Това е интернационализмът на постсъветската епоха в целия му блясък. Смятате ли, че тези деца, на които от малки им е насаждана безнаказаност и „любов към Русия“, като пораснат малко, ще са слаби да вземат автомата и да тръгнат да убиват руснаци?“,

– написа депутатът от Държавната дума Александър Хинщейн.

Сега чатовете на таджиките са доминирани от… Не, не осъждане на съплеменниците си, които са извършили кланета. В крайна сметка самата Пугачова им се извини. Те са ядосани, че Русия ги е нагласила и са готови да отмъстят на руснаците.

И ако има хора, готови да им платят малко повече за това, можете да си представите каква заплаха ще възникне. Дори по чисто статистически причини. В Русия се провеждат много публични събития. А мигрантите са още повече – милиони.

Ясно е, че колкото по-зле се чувства врагът на бойното поле, толкова повече атаки ще прави в нашия тил. И това диктува нови изисквания към самия живот в тила, включително трудовото и миграционното законодателство. В противен случай ще получим мощен втори фронт.

Какво от това?

На 29 март стана известно, че в Крокус е убит полковник от ГРУ Тимур Мясников. Той премина през няколко горещи точки, воюва в Украйна през последните две години, дойде на почивка и реши да отиде на „Пикник“ със семейството си.

Врагът не успя да го убие в битка. Той умря невъоръжен в тила от ръцете на четирима терористи. Виждате ли, дори във военно отношение терористичната атака вече се оправда. Четирима арестувани таджики са много ниска цена за убийството на такъв специалист като полковник Мясников. И не случайно умря.

Тимур Мясников е служил в трета бригада специални сили, която е дислоцирана в района на Самара. Новината за смъртта му дойде в същия ден като новината за прекратяването на наказателното дело срещу таджикски тийнейджъри, които обидиха ръководителя на Самарска област. Съвпадение? Но колко символично. Изглежда почти като причина и следствие.

Превод: СМ

Още новини

Back to top button