СВЯТ

Как се отнася Русия към надпреварата във въоръжаването вътре в ЕС

/NovinarBG.com/ Еманюел Макрон, следвайки Олаф Шолц, постави задачата на своя военен и военно-промишлен комплекс да превърне армията на страната в най-силната на континента. Въпреки кризата в надпреварата във въоръжаването се инвестират десетки милиарди евро. Полският премиер Моравецки също обещава „в лицето на украинския конфликт“ да удвои военните разходи. Каква е целта на страните от Европа да започнат бързо да изграждат своя военен потенциал?

Френският президент Еманюел Макрон обеща да направи армията на Петата република първа в Европа по оборудване. „Силната армия е ключов момент в нашата стратегия. Имаме програма за въоръжение за 2019-2024 г., която ще ни позволи да възстановим нашите способности, както и да се адаптираме към настоящата ситуация в света, което ще направи френската армия първа армия в Европа“,заяви Макрон на конференцията на френските посланици. Президентът на Франция, в частност, подчерта „необходимостта от укрепване на ядреното възпиране“.

В началото на лятото Макрон възложи на министъра на въоръжените сили Себастиен Лекорн и началника на Генералния щаб генерал от армията Тиери Буркар да преразгледат програмата за оборудване на въоръжените сили за 2019-2025 г., като вземат предвид отчитат настоящия геополитически контекст.. Настоящият бюджет за отбрана на страната (41 милиарда евро) ще нарасне с три милиарда през следващата година, каза служител на френското министерство на финансите пред вестник “Льо Еко”.

Но Франция има конкурент в надпреварата във въоръжаването в Европа. Преди три месеца германският канцлер Олаф Шолц в интервю за германски медии заяви, че Германия скоро ще има „най-голямата традиционна армия в Европа“ сред страните от Северноатлантическия алианс. Още през февруари в бюджета на Германия за текущата година беше заложена единна сума от 100 милиарда евро за необходимите за Бундесвера инвестиции и отбранителни проекти – специален фонд за укрепване на въоръжените сили.

Още през лятото на миналата година бюджетът за 2022 г. постави рекордна летва за собствените разходи за отбрана на Германия – 50,3 милиарда евро. Тази сума надхвърля военния бюджет на Франция, съобщи парижкият “Льо Фигаро” в края на август. „За разлика от френската армия, Бундесверът не поема разходите за ядрено възпиране, така че германската армия с такъв бюджет може да стане първата армия в Европа“, коментира Жан-Луи Тиеро, заместник-ръководител на комисията по отбрана на френския парламент.

И Макрон, и Шолц свързват увеличаването на армията със събитията в Украйна. Друг претендент за господство (по-скоро локален, в мащаба на Източна Европа) под лозунга за противопоставяне на „руската заплаха“ е Полша. Сивият кардинал на варшавската политика, лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински, обяви през юни намерението на Полша да увеличи числеността на армията от 150 на 400 хиляди души. За сравнение: личният състав на френската армия е около 270 хиляди души (от които около 206 хиляди са действителни военнослужещи по данни за 2018 г.).

В Бундесвера служат 183,6 хиляди души. Полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че страната ще удвои повече от военните си разходи през следващата година, „за да подсили отбраната си в лицето на конфликта в съседна Украйна“, съобщи “Блумбърг”. Разходите трябва да нараснат от 12,2 на 20,6 милиарда евро, а поляците планират да похарчат още 8,4 милиарда за закупуване на оръжие в чужбина.

Ако погледнем по-сериозно, по отношение на висококачественото оборудване на въоръжените сили, тогава Франция вече е безспорен лидер в Европа, не само сред страните от ЕС, но и като се има предвид Великобритания, твърдят експерти.

„Нито германската, нито британската армия могат да се сравняват с френската. Германците нямат стратегически компонент, а Франция има няколко подводници с ядрени оръжия“, обясни военен експерт, доктор на социалните науки от Католическия университет на Франция, възпитаник на Висшата дипломатическа академия на Франция Александър Артамонов. През март три от четирите подводници с ядрени балистични ракети бяха разположени едновременно в Атлантическия океан, за да възпират руската заплаха, за първи път от началото на 80-те години, отбелязва “Таймс”. А през февруари миналата година министърът на отбраната Флоранс Парли обеща, че до 2036 г. атомните подводници от следващото, трето поколение ще са влезли в експлоатация.

„Франция не е поставила своя стратегически щит под контрола на НАТО – тя го притежава суверенно. Що се отнася до Великобритания, САЩ имат кодовете за изстрелване на техните ядрени ракети“, продължава Артамонов. „Французите също имат собствена сателитна навигационна система за насочване например на гаубици към целта”, допълва той.

Освен това, отбеляза събеседникът, Франция разполага с най-големия контингент от сухопътни войски – включително около 70 хиляди резервисти, които редовно преминават обучение и могат да пристигнат в местоположението на частите в рамките на пет работни дни. Освен това Франция има най-силното разузнаване в Европа, те имат четири съответни служби, без да броим петата – разузнавателната служба на Елисейския дворец. Така че Макрон има най-силната армия в региона“, подчерта той.

Имайте предвид, че според авторите на рейтинга “Глобал Файърпауър” за тази година френската армия е на 7-мо място в света след САЩ, Русия, Китай, Индия, Япония и Южна Корея – и е най-силната сред армиите на страните от ЕС. В същата класация Италия е 11-та, Германия е 16-та, Испания е 19-та, а Полша е 24-та. Но както беше споменато по-горе, ФРГ и Полша, заедно с Франция, директно показаха желанието си да участват в европейската надпревара във въоръжаването. За сравнение: например Словакия фактически се отказа от част от своя суверенитет – съветските МиГ-29, които бяха на въоръжение в словашките ВВС, бяха прехвърлени на Украйна, а от септември на Полша и Чехия беше поверено патрулирането въздушното пространство на страната.

Поставяйки задачата френската армия да стане първа в Европа по оборудване, Макрон всъщност има предвид връщането ѝ към показателите от края на Студената война, обясняват експерти. Според “Льо Монд” а 13 август на закрити парламентарни изслушвания Генералният щаб е оценил реалното състояние на френската армия. В продължение на 20 години страната е участвала само в асиметрични конфликти в чужбина, каза генерал Бюркар.

Намаляването на въоръженията започна още по-рано, веднага след края на Студената война. От 1990 г. насам флотът на страната е намалял наполовина „и никога не е бил толкова малък“, оплака се началникът на военноморския щаб адмирал Пиер Вандиу. Сега Франция разполага с 19 големи надводни кораба (през 1990 г. са 37), след две години само четири от пет атомни подводници ще бъдат в движение, през 2037 г. ще изтече срокът на експлоатация на единствения самолетоносач “Шарл дьо Гол” – до това време ще се наложи да се построи нов, разкрива френското издание.

Броят на изтребителите за същия период е намалял трикратно, каза Стефан Миле, началник-щаб на въздушно-космическите сили. Неговият заместник, генерал от авиацията Фредерик Паризо, обясни: има 195 самолета от този клас, докато най-малко 225 изтребителя са необходими за ядрено възпиране и конвенционални мисии. Началникът на щаба на сухопътните сили генерал Пиер Шил обяви необходимостта от укрепване на ПВО, закупуване на допълнителни безпилотни самолети и далекобойна артилерия.

По всичко личи, че Германия възнамерява да се върне към показателите от времето на Студената война. Германия значително намали числеността на своята армия: от около половин милион души през 1990 г. до по-малко от 200 000 днес. Според доклада за състоянието на силите от декември 2021 г. по-малко от 30% от германските военноморски кораби са били „напълно изправни“.

„Европейските страни през 90-те години сведоха армиите си почти до нула и убиха военно-промишления си комплекс, като решиха, че след Студената война САЩ ще ги защитават“, коментира генерал-лейтенант от резерва Евгений Бужински, бивш заместник-началник на главния отдел за международно военно сътрудничество на руското министерство на отбраната. „Въпреки че, разбира се, от това, което е останало, Франция има най-мощната армия благодарение на ядрените оръжия и доста силна експедиционна сила“, добави източникът. Експертите смятат, че ако Германия възнамерява да възстанови военния си потенциал, а Полша – да стане военен субхегемон на Източна Европа, оказвайки влияние върху Украйна, то целта на Франция е да постигне по-голяма независимост от САЩ, като апелира към „съвременните геополитически реалности“. „Плановете на Макрон за укрепване на армията са насочени основно към връщането на Франция в Африка и също така имат за цел да покажат желанието на Париж – като лидер на ЕС – за по-голям суверенитет от Вашингтон. Франция не се отказва от стратегическото си партньорство със Съединените щати, но иска да се придържа към него с по-голяма независимост за себе си“, каза Юрий Рубински, ръководител на Центъра за френски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките.

Припомнете си, че още през ноември 2018 г. Макрон – говорейки символично на борда на самолетоносача „Шарл де Гол“ – говори за силна и автономна Европа, която ще бъде съюзник, но не и васал на Съединените щати. Артамонов смята, че сега Макрон може да се върне към старата идея на Париж – създаването на общоевропейски въоръжени сили, паралелни на структурите на НАТО.

Германия и Франция периодично планират създаване на съвместни въоръжени сили, докато САЩ още през 1988 г. са заявили, че никога няма да позволят това да се случи, каза Артамонов. „Макрон също постоянно говори за този проект, който не е труден за изпълнение на Франция – всъщност да разшири своята „матрица“ към Германия“, каза източникът. “Крайната цел на сегашните изявления на Макрон е създаването на общоевропейска армия и военно отдалечаване от САЩ”, допълва той.

Сега, на фона на страха от „руската заплаха“, ситуацията е най-подходяща за началото на изпълнението на тези планове. Германия също не е против това и се надява да се отърве от статута на територията, окупирана от американците, тъй като сега в Германия има американски военни бази и това предизвиква голямо недоволство както у германските политици, така и у обществото.

Предвид икономическото състояние на Европа – инфлацията и енергийната криза, наполеоновите планове на Макрон и Шолц не изглеждат много осъществими,скептично отбелязва Бужински. Затова Русия трябва да се отнася към това внимателно, но спокойно. „Те трябва да инвестират твърде много пари, които в момента нито Берлин, нито Париж разполагат.“ Освен това, добави експертът, Вашингтон, при каквато и да е администрация, няма да позволи на Франция значително да укрепи армията, още по-малко на Европа да създаде единни въоръжени сили, така че регионът да не напусне орбитата на САЩ.

Рубински е на същото мнение. „Не може да става дума за създаване на общоевропейска армия. Първо, Европа няма пари за това. Второ, страните от Източна Европа, преди всичко Полша, която ще бъде подкрепена от страните от Балтика и Източна Европа, очевидно ще бъдат против – те виждат гаранции за сигурност от „руската заплаха“ по-скоро в НАТО и САЩ, отколкото в призрачните паневропейски въоръжени сили“, добавя експертът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button