Русия

Какви още отговори на западните санкции са останали на Русия?

/NovinarBG.com/ САЩ и колективният Запад всъщност изпаднаха в задънена улица на санкционната политика – не остана почти нищо, което все още да подлежи на антируски ограничения. Може да се създаде впечатлението, че вариантите за отговор на Русия също са изчерпани. В действителност обаче това не е така – има цял набор от мерки, които Русия може да използва срещу Запада.

Западът продължава да затяга и разширява санкционната политика срещу Русия. И тук става дума не само за редовно приетите пакети от европейски санкции (10 вече са приети, 11-ти се разработва). И не за постоянното налаганите от американците ограничения на физически и юридически лица. Говорим и за различни видове технически ограничения, които пречат на Русия да защити интересите си.

Например наскоро САЩ отказаха да издадат визи на редица членове на руската делегация, която трябваше да участва в заседание на Отворената работна група на ООН по сигурността на информационните и комуникационните технологии. Освен това, според представителя на Русия Ирина Тяжлова, са отказали „необосновано по предизвикателен начин“.

Уж ръководството на ООН трябваше да напомни на САЩ, че не трябва да злоупотребяват с възможностите си като страна домакин на мястото, където се намира централата на организацията. Антонио Гутереш обаче отби номера с беззъбо изявление. САЩ постоянно или забавят, или не издават визи на руски делегати. Следователно Русия трябва самостоятелно да отговори на тези технически санкции, както и на всички останали. Въпросът е как? Има такива начини.

Не са необходими прецеденти

Разбира се, теоретично може да не се реагира и да се съсредоточим върху положителното, което санкциите носят на Русия. „Нещастието помогна. Все пак това е мощна стъпка към по-нататъшна суверенизация, към увеличаване на нашия икономически и финансов суверенитет“, коментира Владимир Путин икономическите пакети.

По някои въпроси Западът просто сам се прострелва в крака. Ограниченията върху доларовите разплащания единствено подкопават глобалното доверие в долара като единна валута.

„Ако погледнем контрола върху износа, тогава ЕС казва, че е забранил доставки за Русия на стойност 10 милиарда евро. Това означава, че европейският производител, който губи руския пазар, няма да получи тези 10 милиарда“, обяснява Иван Тимофеев, програмен директор на РИСИ.

Можете също да се реагира чрез вътрешно засилване. „Можем да отговорим чрез укрепване на икономиката, извършване на заместване на вноса, създаване на канали за финансови транзакции с партньори от приятелски страни, създаване на канали за внос на стоки за нашата модернизация. Тоест да станем по-силни и да се адаптираме към ограниченията“, продължава Иван Тимофеев.

Но в същото време все пак е необходимо да се отговори с действия срещу инициаторите на санкции. Ако Западът види, че Русия не отговаря, той ще увеличи интензивността на санкциите, като всеки път ще налага все по-значими ограничения за Русия. „Новите пакети от санкции на ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Великобритания са доста впечатляващи. Например новите мерки за контрол на износа, които се прилагат за няколкостотин търговски позиции. И нови блокиращи финансови санкции срещу банки от второ ниво, стесняване на възможностите за доларови транзакции на руски износители и вносители. И много повече“, обяснява Иван Тимофеев.

Целесъобразност и опаковка

Всъщност Русия вече отговаря симетрично на редица санкции, например на персоналните санкции срещу САЩ със свои персонални санкции. Проблемът обаче е, че не винаги е възможно да се отговори симетрично. Делът на Русия в световната икономика, търговия и финанси е сравнително малък и нейните санкции няма да бъдат забележими.

Следователно най-често най-добрият отговор е асиметричният – и в същото време демонстративен.

Един от тези варианти вече е използван – например, когато Владимир Путин обяви спирането на участието на Русия в СТАРТ-3. Така Москва показа, че оттук нататък обвързва стратегическата стабилност с украинския въпрос и че е готова да разглежда различни варианти за защита на националните си интереси.

Друг тактически отговор може да бъде дипломатическата национализация. „Трябва да отговорим, като изземем имущество от западните посолства. Може предизвикателно да изберем Спасова къща или Чешка къща. Обектите не принадлежат пряко на посолствата и следователно дипломатическият имунитет не се прилага за тях. Постъпленията от тяхната продажба или нов наем трябва да бъдат изпратени в помощ на нашите бойци и тези, които пострадаха от военните действия “, казва Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен хуманитарен университет.

Отново това решение може да е сигнал за готовността на Москва да сведе дипломатическите си контакти със Запада до минимум – което САЩ не искат (затова и не обявяват Русия за спонсор на тероризма). Въпреки конфликта в Украйна и приказките за „изолация“, Америка се нуждае от сътрудничество с Русия дори само за борба с тероризма и поддържане на режима на неразпространение, да не говорим за перспективите, свързани с конфликтите между САЩ и Китай и САЩ и Иран.

“Що се отнася до стратегическите асиметрични отговори, те са много. Всички те обаче трябва да отговарят на два основни параметъра. Първо, да не са в собствен ущърб. „Една от целите на западните санкции е да провокира Москва към неадекватни действия, към ответни мерки, които биха могли да навредят на самата Русия. Не трябва да се поддавате на подобни провокации. Трябва да отговаряме обмислено, да не пострадаме и ние напук”, обяснява Елена Супонина, политолог по международни въпроси.

„Отговори в името на отговорите, особено тези, които ще ударят нашите производители, не са необходими. Икономическите интереси на нашата държава и граждани трябва да бъдат на преден план“, съгласен е Иван Тимофеев.

Ето защо, по-специално, е необходимо внимателно да се подходи към различни инициативи за ограничаване на износа на руски стоки на Запад – както и идеите на различни активисти, че е необходимо незабавно да се спре продажбата на петрол и газ в Европа (включително чрез украински тръбопроводи). Противниците на тази идея напомнят, че парите, получени от тези продажби, се използват за подпомагане на СВО, както и за изпълнение на социални задължения към руското население.

Второ, те трябва да бъдат правилно представени. Не като руско отмъщение на Запада, не като руски отговор на неговите провокации – в този случай редица стъпки на Москва ще бъдат ограничени само от нейните ресурси. Трети страни няма да се присъединят към нас и дори ще смятат нашите действия, макар и оправдани, но все пак за провокация. Не, действията на Русия трябва да се позиционират през призмата не на егоистичното отмъщение, а на глобалната справедливост.

Чрез антиколониализъм и справедливост

Някои стъпки в тази посока вече са направени. Така от втората половина на 2022 г. руските лидери в своите публични изявления започнаха да позиционират операцията в Украйна през призмата не само на руските национални интереси, но и на глобалната антиколониална борба. И като част от антиколониалната борба, сега можем да наложим цял набор от санкции срещу Запада.

Ако говорим за вътрешни, тогава можем да говорим например за ограничаване на авторските права. „Например, струва си да започнем с въпроса: колко справедливо е лицензионните права обикновено да продължават около 40 години. Можем да предположим, че технологичното лидерство и съответно изоставането в съвременния свят може да бъде от две до три години, в някои случаи от пет до седем години. През това време е възможно напълно самостоятелно да се създават технологии, подобни на западните. Следователно, когато става дума за по-дълъг срок на авторското право, трябва да говорим за несправедливо технологично лидерство и изкуствено възпрепятстване на развитието на незападните страни. Следователно Русия трябва да обмисли въпроса за законодателна забрана на срока на лицензионните права за повече от пет години”, казва Дмитрий Офицеров-Белски, старши научен сътрудник в ИМЕМО на РАН. .

Преди това аргументът срещу това беше страхът, че руският високотехнологичен износ за западните страни ще бъде блокиран в отговор. Това обаче вече се е случило и можем да предположим, че този проблем вече е отстранен. И е възможно редица развиващи се страни да се възползват от отворената от Москва кутия на Пандора – след което глобалното технологично господство на Запада може да понесе сериозен удар.

От външнополитическа гледна точка е възможно стартирането на процесите на създаване на алтернативни глобални институции. „Трябва да работим с Незапада, за да прехвърлим централата на ООН в друга държава. Като за начало – най-малко в Швейцария, но по-добре някъде извън западния свят. Но като цяло има само един отговор – да се изградят нови институции със страните от Незапада, оставяйки Европа и Северна Америка изолирани ”, казва Вадим Трухачов.

„Ако Западът толкова усърдно ни изтласква от международните институции, тогава в някои случаи ни е трудно да противопоставим нещо на неиздаването на визи на руски служители на ООН, но трябва да се погрижим за формирането на дублиращи организации, базирани за БРИКС и ШОС. Те определено ще бъдат не само по-справедливи, но и ще отговорят на нуждите на по-голямата част от човечеството“, казва Офицеров-Белски.

Да, това е дълъг процес, но той ще бъде подкрепен от редица развиващи се страни, преди всичко защото ще се вмести в призмата на антиколониализма и „глобалната справедливост“. Москва всъщност им предлага да започнат демонтажа на световните институции, създадени от условния Запад за Запада и следователно недостатъчно отчитащи интересите на Изтока.

„Говорим много за това как се стремим да направим света по-справедливо място. Но за да бъде прекратена западната хегемония, която определя съдбата на толкова много народи, има смисъл да се преразгледат правилата, създадени от Запада в негов собствен интерес“, продължава Офицеров-Белски.

Всъщност можем да говорим за някаква „нормативна деколонизация“ – и Русия не трябва постоянно да провежда този процес. Достатъчно е да я стартирате, за да създадем редица прецеденти. И тогава редица субекти на международните отношения, които нямат достатъчно авторитет в рамките на западните институции за глобално управление (Китай, Иран, може би дори Индия и Саудитска Арабия), ще продължат да правят всичко сами.

Превод: В. Сергеев

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button