Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Какво е известно за изпратения в заточение генерал Мордвичьов, който стана сега нов командващ на ЦВО на Русия

Световните издания разказват за новия командир на Централния военен окръг на Русия, генерал-лейтенант Андрей Мордвичев.

Според информацията,  Мордвичев, наред с други командири от военните действия, е един от първите, които се застъпват за истински и правдиви доклади до върха.

Още през пролетта той се опитва да запознае центъра за вземане на решения с реалната представа за случващото се и направил много за това в началото на лятната кампания – особено след смъртта край Попасна на командира на 1-ви Донецки корпус генерал Роман Кутузов, с когото Мордвичев се познавал добре от Сирия и се намирал близо до него по време на трагичния инцидент.

Именно заради правдивите си доклади за реалната ситуация на фронта, които противоречат на докладите на генерал Дворников (впоследствие отстранен), който тогава ръководи бойните действия в Донбас, Мордвичев изпада в немилост и дори е „изгонен“ в Сирия, където, между другото, генералът е бил в редовни командировки преди началото на войната в Украйна.

Завръщането си в командната верига Мордвичев в известен смисъл дължи на Суровикин – известен привърженик на обективната и трезва оценка на ситуацията на фронта. Благодарение на неговото ходатайство Мордвичев е върнат от Сирия в зоната на военните действия в Украйна през втората половина на лятото.

Генералът изглежда е оправдал доверието на Суровикин, защото назначаването му за командващ на Централния военен окръг е било съгласувано на първо място именно с него, а не с Кадиров, каквито информации също се появиха. Като цяло обаче Мордвичев е познат на войниците като смел и компетентен командир.

 

Още новини

Back to top button