ПОСЛЕДНИ

Какво се крие зад срещата в джипа на Бобоков? Провалите на Христо Иванов-Маджото се трупат, но политическа отговорност не го лови

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конспиративните срещи по кьошенца, хотели, кафенета между политици и бизнесмени, чиито имена се свързват с някои сенчести и недотам чисти практики, не са новина за българската действителност.

Почти всеки от политическите ни лидери след 89-а година като че ли е останал известен повече със задкулисните договорки, отколкото с идеологията си. Така залитанията на българския политически елит от принципите на честността и морала към зависимостите и обещанията за „тая работа ще ти я свърша“ с времето се превърнаха в диагноза.

Късата памет обаче често играе лоша шега, а историята, вместо да ни носи поуки, се повтаря като фарс. А тя помни много. Помни, например, че името на Жан Виденов се свързва с корупционните прецеденти на групировката „Орион”, определена от самия него като „приятелски кръг”.  Иван Костов пък, освен с криминалната приватизация, винаги ще се свързва и с кръга „Олимп“, за който имаше множество обвинения в корупционни практики, но в крайна сметка те останаха недоказани. По времето на Царя имаше яхтен скандал, при „Тройната коалиция“ – аферата „Батко и братко“, а през първите години на управлението на ГЕРБ се заговори за кръга на „Котараците“.

Днес, повече от 30 години от настъпването на демокрацията в България, при уж позабравени години на мутри и групировки, се оказва, че кръговете и задкулисните схеми все така продължават да са актуални, а лобизмът, макар да е все така нерегламентиран, заема все повече място в обществено-политическите процеси.

Само преди 10-ина дни обществото стана свидетел на подобна противоречаща на моралните и етични принципи практика, при която ключов политик, част от рухналото управленско мнозинство, бе уловен в скандална среща с бизнесмен, обект на наказателни разследвания. Става въпрос за аудиенцията на паркинга на парламента, при която Христо Иванов бе заснет да слиза от задната седалка на джипа на Пламен Бобоков. Случаят с джипа не е единственото залитане за Христо Иванов към странните уговорки и срещи. На антиправителствените протести от лятото на 2020-а по време на живо включване в социалните мрежи бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски без да иска уличи Иванов в контакти с бизнесмена Младен Михалев – Маджо. Историята, придобила известност като аферата „Ало, Маджо съм“, беше цветуща, но се потули. Сега обаче Иванов бе изловен повторно в нерегламентиран контакт с бизнесмен, известен с това, че обича да лобира по върховете на държавата.

Кой е Пламен Бобоков?  Пламен Бобоков и брат му Атанас са сред емблематичните фигури, които забогатяват в годините на прехода, а бизнесите им придобиват огромен размах. Двамата обаче в момента са разследвани от Специализираната прокуратура като участници в организирана престъпна група за незаконно загробване на опасни отпадъци на различни места в страната. Отделно Пламен Бобоков е обект на разследване и за търговия с влияние, заедно с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Дори само този факт, че бизнесмен, обект на разследване от спецобвинението,  се среща скришом с народен представител, би бил достатъчен във всяка правова държава депутатът да понесе незабавно политическа отговорност. Тук обаче имаме множество утежняващи обстоятелства.

Разбира се, Бобоков е невинен до доказване на противното, а Иванов може да се среща с когото желае. Проблем обаче е когато интересите им се преплитат и най-вече от това следват процеси, които влияят на обществото. Бобоков има личен интерес от закриването на спецправосъдието, което го разследва и пред което трябва да му бъде търсена отговорност, а Иванов пък бе един от най-големите лобисти за ликвидирането на спецпрокуратурата и спецсъда. Нещо повече – подписът на Христо Иванов стои под два неуспешни законопроекта за промени на съдебния закон, свързани с ликвидирането на спецправосъдието. Третият опит за закриването беше успешен, като автор на промените официално този път бе ръководеното от съпартийката на Иванов Надежда Йорданова правосъдно министерство.

В случая имаме крещящ пример за лобизъм – бизнесмен като Бобоков да си позволи да извика политик като Иванов и да го качи в автомобила си. Оттук насетне реалната причина за срещата няма никакво значение.  Двамата твърдят, че се видели заради възстановяване на занемарена сграда в Русе. Други могат да мислят, че Иванов е търсил Бобоков за съдействие за подкрепа на рухващата власт, трети, че е обратното или че бизнесменът е искал от политика да продължи да прокарва определени лобистки интереси. Например – да прокарва законодателство, което да ограничи правомощията на главния прокурор Иван Гешев или да доведе до отстраняване му. Всичко това няма значение.

Защото, ако Христо Иванов беше истински демократ, а не вкопчил се във властта марионетен политик, вече сам щеше да е признал, че присъствието му в джипа на Бобоков е повече от проблемно. Години наред Иванов се вживява като крайна инстанция и поучава кое е правилно и кое е грешно. Днес не излиза от телевизионните студия, където морализаторства – дава оценки на президент, опозиция, магистрати, чертае сценарии за бъдещето, за това дали и кога трябва да има нови избори. В същото време не поема отговорност за собствения си провал. Рухването на правителството „Петков“ всъщност е поредния провал и на Христо Иванов като политик. Само че в онези държави, които Иванов обича да дава за пример, заради провала на „Демократична България“ във властта, най-логичното щеше днес да е подал оставка. Но не,  Иванов ще е председател на „Да, България“ дори в партията да останат само Антоанета Цонева и Иво Мирчев. Иванов се качва и слиза от джипове на обвиняеми олигарси, с други вероятно се „чува“, както стана ясно от изпуснатата реплика на Ламбовски.

Лицемерието на Христо Иванов, като един от най-шумните радетели за върховенство на закона, правова държава и „прочистване на съдебната власт от гнили ябълки“, днес не може да се сравни дори с това на колегите му от годините на прехода, на които историята вече отреди подобаващо мястото – на бунището. Въпросите около него, които остават отворени, обаче са все повече. Къде е активната гражданска позиция и моралът на Иванов, който е искал стотици пъти оставки на политици и магистрати заради подобни ситуации като тази, в която самият той беше уловен? Къде са гражданските активисти от обръча от НПО-тата около него, които под диктовка скачат на площада за всеки подобен казус.

Защо, ако лидерът на „Демократична България“ и обвиняемият Бобоков наистина са обсъждали културен проект, а Иванов е отишъл само, за да откаже, не е можело това да стане по телефон, имейл, СМС или през някое от десетките мобилни приложения? Христо Иванов би трябвало добре да борави с интернет и мобилни устройства. Основният електорат на партията му са IT специалистите, а електронното управление – верую на партията му.

Истината е, че всичко казано от Иванов е параван за договорки. Народът не може обаче така лесно да бъде излъган и вече създаде и народен фолклор по случая във виртуалното пространство.

Да си представим един ден в стаята на „Демократична България“ в парламента! Телефонът звъни, вдига го Елисавета Белобрадова, по-известна като Letiashtata Kozzila Erato, и го подава на Иванов:

„Прокопиев ли е?“ – пита той.

„- Не!“ – отговаря Белобрадова.

„- Маджо ли е?“ – пак пита озадачен Иванов.

„- Не, бе, шефе, Бобоков е…“

Кои ще са следващите абонати за услуги на Христо Иванов? Множко ще са, защото пред оплетените в лобизъм политици няма морални спирачки, докато народът не ги изхвърли на политическото сметище.

Кати Христова

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button