НЕВЕРОЯТНИ

Какво се случва, когато часовникът на Страшния съд удари полунощ

Точно както беше Пепеляшка, когато загуби представа за времето на бала, много от нас днес са изпълнени със страх какво може да се случи, ако часовникът удари дванадесет.

Бюлетинът на атомните учени, който излезе с концепцията за часовник, която трябва да предупреди света, казва, че това е „метафора, лого и марка“ едновременно.

Всяка година група експерти се събират, за да оценят изминалата година и това, което в момента е в заглавията на вестниците.

Например, бяха 100 секунди до полунощ както през 2021 г., така и през 2022 г., докато някои смразяващи събития на световната сцена не принудиха стрелките да се приближат до дванадесет.

Миналия януари беше преместен до само 90 секунди от бедствието, до голяма степен поради това, че Владимир Путин започна инвазията си в Украйна и заплаши да отприщи бараж от ядрени оръжия.

Много хора се надяваха, че часовникът на Страшния съд може да се върне малко назад, но като се има предвид случилото се през последните няколко месеца, това не изглежда вероятно.

Целта на огромния часовник е да предупреждава хората колко близо сме до „унищожаването на нашия свят с опасни технологии, създадени от нас“ всяка година и има за цел да служи като призив за действие за световните правителства.

И Бюлетинът на атомните учени каза на хората да „обърнат внимание“ на позицията на ръцете си тази година.

Тъй като войната все още бушува в Украйна, конфликтът Израел-Газа и изменението на климата, това не изглежда твърде обещаващо.

Но какво се случва, ако часовникът на Страшния съд удари полунощ?

Президентът и главен изпълнителен директор на Bulletin of the Atomic Scientists Рейчъл Бронсън каза пред Metro, че екипът си задава два въпроса всяка година, когато оценява колко близо е светът до катастрофа.

А именно: „По-сигурно ли е, че човечеството е изложено на по-голям риск тази година в сравнение с миналата година, когато го поставихме за последен път?“

„И изложено ли е човечеството на по-голям риск тази година в сравнение с последните 75 години?“

Бронсън обясни, че се обръщат назад към ключовите събития, които са причинили хаос през последната година, преди да вземат решение за „определена мярка“, за да определят колко близо е човечеството до катастрофа.

Вместо да предизвиква паника, Бюлетинът иска да даде тласък на разговорите между хората за бъдещето на нашата планета – и как можем да я защитим от вреда.

Ако някога удари полунощ на часовника на Страшния съд, това означава масова катастрофа

„Никога наистина не искаме да стигнем до там и няма да го разберем, когато го направим.“

Още новини

Back to top button