Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

Карадайъ: Нови избори ще положат нова основа. Със сегашната къщата е крива

Нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната задава грешен модел, крива къща – така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ описа нуждата от предсрочни избори пред президента Румен Радев в началото на консултациите му с ДПС за съставяне на ново правителство в рамките на настоящото 47-о Народно събрание. ДПС не планират участие в такова, а настояват за избори.

„Вашата партия е натрупала дългогодишен опит и в парламентаризма, и в управлението на страната, което предполага и една отговорност към българските граждани. Може ли според Вас в настоящия момент на дълбоки кризи страната да си позволи да остане без работещ парламент – попита обаче президентът Радев, след като посрещна гостите си. – Как виждате Вашата роля за излизане от кризата? Каква е Вашата рецепта за намиране все пак на диалог, на консенсус, така че да предотвратим задълбочаването на кризите в период, когато няма да има парламент, ако отидем на варианта, който Вие предлагате, и няма да има редовно правителство с дългосрочен хоризонт, така че да може да взема необходимите стратегически решения в тази сложна вътрешнополитическа и геополитическа обстановка?“

„Намираме се в една и политическа криза, освен всички други кризи – и социална, и икономическа, а и здравна криза се задава, инфлацията галопира, енергийна криза вече е факт. В тази кризисна ситуация вече имаме и политическа криза, но ние още април месец заявихме, че формулата за съставяне на мнозинство в Народното събрание и сегашната власт, която е в оставка, е грешна“ – отговори му Карадайъ.

Според него „политическата логика диктува тази власт, която е основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма“ да падне, защото „няма как да издържи“.

„За да бъде променена формулата, по която се конструират процесите в политическия терен, са нужни предсрочни избори, нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел, крива къща“, настоя Карадайъ, но посочи, че е много важно какво се прави, докато се стигне до изборите.

„Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави и нашата отговорност има да си я носим и ние не бягаме от нашата отговорност. Предсрочни избори ще има, да, но въпросът е кога и какво правим дотогава. Много е важно тези въпроси да бъдат много сериозно и отговорно обсъдени.“

Президентът благодари на медиите в момента, в който Йордан Цонев понечи да вземе думата и те не чуха какво има да каже той. След първите пет минути консултациите продължиха при закрити врата.

По-рано днес приключиха консултациите с „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС. До края на деня предстоят тези с БСП, ДБ и Възраждане.

Още новини

Back to top button