Русия

Карлсън долетя за думата на Путин

/NovinarBG.com/ Карлсън долетя за Москва, за да разговаря с Владимир Путин. Най-популярният американски политически телевизионен журналист Тъкър Карлсън ще интервюира руския президент. Въпреки че все още няма официално потвърждение за предстоящата среща, няма съмнение, че именно заради Путин политическият коментатор е дошъл у нас. В днешно време този факт сам по себе си е необичаен: последният път, когато Путин даде интервю за американски медии, беше преди почти три години, тоест още в предишния световен ред. Посещението на Карлсън обаче далеч надхвърля обикновеното интервю в труден момент, тъй като самият Тъкър вече не е просто журналист. И реакцията на пътуването му в САЩ, Украйна и дори от нашите либерали ясно потвърждава това.

Преди по-малко от година Карлсън беше уволнен от “Фокс Нюз”, където водеше най-популярното политическо предаване. Тъкър стана твърде токсичен дори за подкрепящия републиканците телевизионен канал, защото се превърна в последователен критик не само на Байдън, но и на „Вашингтонското блато“ и политиката на естаблишмънта като такава. Той стана почти по-голям тръмпист от самия Тръмп. Оттогава той пусна собствена програма в социалните мрежи и продължава да привлича вниманието на милиони американци. И като не само ярък коментатор на текущите събития, но и потенциален политик. Дори дотам, че се говори, че Карлсън може да бъде кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп (което обаче е изключително малко вероятно: Тръмп най-вероятно ще вземе жена или цветнокож за свой спътник). Така че Карлсън отдавна се е превърнал в една от емблематичните фигури на настоящата американска вътрешнополитическа конфронтация и затова пътуването му до Москва предизвиква такъв гняв.

В Щатите вече го наричатпредател, който трябва да бъде блокиран да влезе в родината си. Ясно е, че подобни призиви идват от маргинални демократи, но това също е индикатор за лошото здраве на американското общество. А в Киев се опитват да играят на смесицата от русофобия и тъкърофобия сред демократите и сравняват предстоящия разговор на Карлсън с Путин с „ако Гьобелс интервюира Джак Изкормвача“.

Нашите местни западници също мърморят: вижте, в САЩ има журналист, който е противник на властите, който може да дойде в Русия и да говори с Путин, но къде в Русия има такива независими звезди, които критикуват властите? Не останаха, или избягаха в чужбина (за примери се посочват Дуда и Невзоров), или седят мълчаливо без достъп до ефир. Тоест в Америка има свобода, а тук имаме тоталитаризъм, който също мечтае, въпреки цялата антизападна риторика, за одобрение от Запада.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Вярно е, че нямаме много популярен политически телевизионен водещ, който остро да критикува Путин, но основната причина за това е, че нямаме толкова разделено общество, както в САЩ. Имаме разногласия в обществото, има десни и леви, но няма радикално и все по-разнопосочни идеи за ценности за пътя на страната. А в Щатите точно това се случва: половината общество е за Тръмп, половината е за условния Байдън, тоест структурата на американското общество да се промени в посока разяждане на неговата бяла протестантска основа, а за Съединените щати да продължат да обслужват амбициите на глобалисткия елит, опитвайки се да запазят ролята си на световен хегемон. Този разрив се задълбочава и Тъкър Карлсън е основният глас на страната на Тръмп, тези, които са недоволни от състава и политиката на естаблишмънта. Карлсън печели точки не само като критикува Байдън, но и като защитава много специфична идеологическа и политическа линия. И какво правят нашите Дудаи Невзоров? Демонизация на Путин? Желание за поражението на собствената страна? Капитулация (първо морална, а сега и военна) на Запада? За каква масова обществена подкрепа можем да говорим в случая?

Фактът, че Тъкър Карлсън последователно критикува подкрепата на САЩ за Украйна, не се дължи на русофилия, а на разбирането му за интересите на САЩ, което резонира с много американци. Не е тайна, че той отдавна иска да интервюира Владимир Путин: преди три години той каза, че американските разузнавателни служби, след като са научили за това, го наблюдават. Сега в Щатите вече пишат, че Карлсън носи на Путин послание от Тръмп, но това, разбира се, е смешно. За Тръмп и Карлсън Путин е необходим като критик на Байдън, тоест на политиката на администрацията по отношение на подкрепата на Украйна срещу Русия. „Лудия Джо ни поставя на ръба на световна война с ядрена Русия“, казват тръмпистите, а интервюто на Путин трябва да потвърди тезите им.

Тоест – излиза ли, че нашият президент ще бъде използван в американската вътрешнополитическа борба, в президентската кампания? Разбира се, и той много добре разбира това. Освен това той ще се радва да направи това, защото за разлика от преувеличената „руска намеса“ на изборите през 2016 г. от страната на Тръмп (тогава той спечели абсолютно честно), сега руският фактор наистина ще играе важна роля в резултата от изборите. Не заради усилията ни да им повлияем, а заради състоянието на американското общество и международната обстановка. Съединените щати водят прокси война с Русия за собствените си интереси. Но това не са интересите на по-голямата част от американското общество, а на по-голямата част от неговия елит – и тук думата на Путин наистина може да наклони везните в правилната посока. Така че не Русия се нуждае от одобрението на Запада, а Съединените щати чакат думата на Путин.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button