Русия

Киев реши да вземе съветското наследство: Посочена е главната цел в Приднестровието

/NovinarBG.com/ Ситуацията в Приднестровието се нажежава. Медиите пишат за това – украински, молдовски, твърдят, че всичко не е толкова просто, анализатори и експерти. „Цариград“ разговаря с тях и с обикновените жители на републиката и разбра кой има полза от войната утре.

Киев иска да отвори втори фронт в Приднестровието и да въвлече НАТО във военна конфронтация с Русия – в началото на спецоперацията малцина говореха за такъв сценарий.

Експлозиите, които гръмнаха на 26 април миналата година в Тираспол, атаките на летището, престрелките на 27 април край село Колбасна принудиха някои да се вслушат в това мнение. Тогава Приднестровието обяви „червено“ ниво на терористична заплаха за 15 дни.

Сега ситуацията отново е тежка. Украинските медии, които не могат да бъдат заподозрени в самостоятелни действия, обещават, че едва сега руският флаг ще се развява над молдовската столица.

Президентът на Украйна наскоро даде интервю, в което разкри плановете на Русия. Москва, според Зеленски, планира да извърши преврат в Молдова, да превземе летището в Кишинев и да прехвърли там своите военни.

Катастрофа във всеки момент“

А военните, разбира се, също ще се нуждаят от складове в Колбасна, разположено на територията на Приднестровието. Селото се намира на два километра от границата с Украйна.

Складовете за боеприпаси в приднестровското село Колбасна са принадлежали на 14-та общовойскова армия на СССР. След Великата отечествена война складовете редовно се попълват. Боеприпасите са внос от ГДР и Чехословакия.

Складовете все още се смятат за едни от най-големите в Европа. Според някои доклади в Колбасна са съсредоточени повече от 22 хиляди тона различни оръжия, включително танкови и артилерийски снаряди, минохвъргачки и противопехотни мини, авиобомби от различни калибри до ФАБ-5000, снаряди за автоматични оръдия и противовъздушни установки , както и боеприпаси за стрелково оръжие.

Има и друго мнение: цялото съдържание подлежи на изхвърляне. Но в тази ситуация завземането на складовете в Колбасна е изгодно не на руснаците, а на екипажите на чужди мозъчни тръстове, които неуморно вадят теории за Русия, която мечтае да унищожи цивилизования свят и нетрадиционните ценности.

„Фактът, че Санду е заинтересована – под натиска на САЩ, Румъния и по собствена воля – да завземе Приднестровието и складовете за боеприпаси е факт. А Зеленски се интересува преди всичко от това – също по негово желание и под натиска на САЩ“, каза за „Цариград“ военният експерт Виктор Литовкин.

„Това, че Приднестровието е готово да извърши провокация срещу Молдова, не е вярно. В ПМР разбират, че са между чука и наковалнята. Те не искат да заменят мирния живот с някакви политически амбиции на Украйна, САЩ или Санду“, каза още той.

„Тази зона е експлозивна и всичко може да избухне всеки момент. Поради тази причина Русия е заинтересована да освободи Николаевска и Одеска област и да направи сухопътен път към Приднестровието. Само появата на руски войски в Приднестровието може да гарантира мир на тази земя“, добави експертът.

„Въпреки че миротворците, които присъстват там от 30 години, вече гарантират това. Но там те са сравнително малко, заедно с пазачите на складовете в Колбасна. Следователно, те едва ли ще могат да изпълнят напълно задачата си, ако има агресия от Молдова или Украйна, това не изисква доказателства“, каза още Литовкин.

Не е обнадеждаващо и това, че въпреки залегналия в конституцията неутралитет, молдовските власти подкрепят Киев в руско-украинския конфликт. Кишинев вече тихо се присъедини към негласните финансови санкции срещу Москва, като забрани на банките да работят с руската рубла.

Приднестровието го задушават, но диша

Новият премиер Дорин Речан е готов не само да удари рублата. Той поиска изтеглянето на руските войски от Приднестровието и заяви, че целта на неговия кабинет е демилитаризацията на региона.

Междувременно Приднестровието е удушено. В републиката не се допускат лекарства и хранителни продукти. Опитите за прекъсване на диалога по приднестровското уреждане станаха регулярни.

Бившият външен министър на Приднестровието Владимир Ястребчак смята, че молдовският елит тепърва ще съжалява за стореното.

„Що се отнася до присъединяването към антируските санкции, по отношение на правните последици за Молдова ще стане много по-трудно да разговаря с Русия, но ако избере този път, Кишинев трябва да разбере, че това няма да остане незабелязано от Москва“, смята той.

„Ако Молдова иска да застане наравно с тези страни, които вече са предприели подобни стъпки, то това най-малкото я заплашва със статут на неприятелска държава. И това много бързо ще се усети от обикновените жители на републиката“, добави експертът.

„Руските граждани, живеещи в Приднестровието, ще станат заложници на ситуацията. Гражданите на Молдова, които са в Русия, също ще загубят. Кишинев няма да може да търгува със заложници! Вероятно молдовските власти изпълняват заповед за прекъсване на всякакви връзки между Молдова и Русия“, казва Ястребчак.

Полковник от резерва Виктор Литовкин се надява, че приднестровските власти няма да се поддадат на провокации до последно.

„Кишинев се опитва да торпилира преговорния процес, като отказва да се срещне с лидерите на Приднестровието. Забавя доставката на храна, някои медицински консумативи“, заяви той.

„Липсата на истински диалог за регулиране не добавя оптимизъм, но това не означава, че хората в Приднестровието са в паника и са готови да предприемат действия, които могат да влошат ситуацията“, сигурен е полковникът от резерва Виктор Литовкин.

Националистите искат да се върнат в 1992 г

Депутатът на Върховния съвет на Приднестровието и политологът Андрей Сафонов смята, че всичко не е толкова очевидно, колкото медиите и анонимните теоретици от каналите на Telegram рисуват.

„В момента има много информационен пълнеж, който, ако се събере, цели да влоши ситуацията в региона“, – казва Сафонов.

– „Но ако внимателно анализирате всичко, можете да стигнете до извода, че няма конкретни факти, които да показват участието на Тираспол и Кишинев в реални военни действия“, добави той.

„В същото време молдовските власти се опитват да удушат Приднестровието икономически и провокират срив на преговорите във формат „5 + 2“ (Кишинев и Тираспол участват в него като страни в конфликта, Русия, Украйна, ОССЕ като посредници , Европейският съюз и САЩ като наблюдатели – бел.р..)“, казва Сафонов.

Според Сафонов тази стратегия е дългосрочна или поне в обозримо бъдеще. Що се отнася до складовете на Колбасна, които се намират на територията на Приднестровието, те сега не се използват срещу никого, а са само възпиращ фактор повече от тридесет години.

Когато така наречените прорумънски националисти от Кишинев и привърженици на възстановяването на „конституционния ред“ на територията на Приднестровието се опитаха да реализират плановете си през 1992 г., стана ясно, че за да оцелее, регионът трябва да има запаси от оръжия и боеприпаси.

Така че складовете на Колбасна, въпреки че са под юрисдикцията на Русия, играят възпираща роля. Предвид факта, че в Приднестровието има руски миротворци, жителите на републиката не виждат никакъв интерес в износа на боеприпаси. Приднестровието няма да напада никого, но е решено да се защити, ако се наложи.

„Кишинев иска да мине под Румъния – и го пусни“

Докато политолозите и експертите се вълнуват, жителите на Тираспол са спокойни като боа.

Всичко върви по своя път

Държавният служител Виктория бърза след обедната почивка за работа.

– „Вижте, градският транспорт се движи, ние работим, учим, вършим домакинска работа. Няма такова нещо да седим на куфарите и да чакаме някакъв сигнал. Ние не заплашваме никого. Защо са толкова ядосани за нас?“ – чуди се тя.

Светлана, служител в шивашка фирма, смята, че молдовското ръководство е закачено на иглата на европейската помощ и не мисли да слиза от нея.

„Какво искат тук? Не се месим в ничий живот. Кишинев иска да мине под Румъния – пуснете го“, твърди Светлана.

– „И ние не се намесваме в живота на Украйна. Те са посяли със собствените си ръце това, което сега жънат. Но сякаш това не ги научи на нищо. Продължават да рушат, но дали са създали нещо, с което да се гордеят“, продължава тя.

„Само родиха гастарбайтери и не ни дават да живеем спокойно… Що за мода е това да започнеш да сееш гнило по хората, защото мислят различно и имат друго мнение“, пита се жената.

Хората по улиците не вярват, че утре ще има война, но са сигурни, че има кой да ги защити.

„Повече от 30 години живеем в мир – благодарение на миротворците. И да ни изплашат с историите на ужасите за атаката не е лесно“, казва местен.

“ Донякъде е тревожно да се чуват подобни изказвания (за демилитаризацията – бел. ред.). Но разбирам, че това е игра на политици. Например, за мен е ясно, че има някакъв вид тайно споразумение между Киев и Кишинев, сега те трябва да разпръснат вълната“, призна жителят на Тираспол, шофьорът Игор.

Проникват и тревожни ноти, защото Приднестровието си спомня, след какво в републиката се появиха миротворци.

„Западният закон на силния – ако не можеш да защитиш имуществото си, бъди сигурен, че по-силният ще ти го отнеме. Тревожно е, че тези лунатици могат да си пъхат носовете тук. Ще има големи неприятности“, припомня онези лоши времена на кръвопролитие на Днестър, преподавателят от Тирасполския университет Николай.

„Не искам 1992 г. да се повтори. Но тогава се защитихме, а и сега няма да седим скръстени ръце. Искаме да живеем спокойно и да не пипаме никого. Ако искате да създавате приятели и да търгувате – ще се радваме. Но желанието за унищожаване е болест“, казва той.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button