ПОСЛЕДНИ

Кирил Петков: От 10 язовира нито един няма строително разрешение. Смятам да уволня и последния член на борда от ДКК

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Както знаете, от 416 язовира само 10 са завършени. Направихме проверка на тези 10 язовира. Надявах се да няма язовирна стена без разрешение, но се оказа, че от тези 10 – нито една няма строително разрешение. Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат, кой може да поеме отговорността за тях. Тези язовири са изцяло нови съоръжения, а по документи са текущи ремонти. Имаме и виждаме заповеди, написани на ръка. Построени са на завишени цени – 5 пъти над цената на бетона”.

Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, съобщи Novini.bg.

По думите му има опасност за селищата. “Става дума за опасност за хората – има селища зад тези язовири”, посочи той.

“Смятам да уволня и последния член на борда от ДКК, който е бил част от тези решения. Тук не става дума само за пари, но и за опасност. Хубавата новина е, че са завършили само 10. Не знаем какво е качеството на бетона. Просто е безумие. Влизаме в кооперация с ДНСК, но трябва много бързо да влезем в контрол. 200 млн. лева са отишли в джобовете на някого. Тези язовири са построени три пъти на по-високи цени и без документи и не е ясно какво е качеството им”, допълни още Петков.

Петков заяви, че независимо, че са в различни области на България, едни и същи две компании ги строят и то на почти едни и същи завишени цени с разлика от няколко стотинки.

“Уволненията са едно на ръка, но ще търсим и отговорност от ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК), защото това е недопустимо”, категоричен бе икономическият министър.

“Ясен Спасов е освободен като изпълнителен директор на ДКК. Нашите юристи ще кажат точно по какви членове ще бъдат освободени и ще им се търси отговорност. Подали сме сигнал до прокуратурата за тези 10 язовира, но до момента не са ни потърсили от там”, допълни той.

На въпрос дали има надежда да се приеме в НС актуализацията на бюджета, той заяви, че се надява това да се случи, но е безумно да се твори на “крак”. “Ако се правят бюджетни промени, то те трябва да се направят цялостни линии. Най-страшното е, че тези решения са като предизборна кампания, вместо да се прави в полза на хората. Лично като икономист не ги разбирам”, допълни той.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button