Русия

Китай очаква скорошно завършване на СВО на условията на Русия

/NovinarBG.com/ „Многоликият“ Китай

Позицията на Китай в руско-украинската криза е обвита в мъгла почти година и половина. Невъзможно е да я наречем неутрална, но и проруска ще бъде неточно. Поне на ниво официални изявления. От самото начало китайското ръководство увери, че „се обявява за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на държавите“, което може да се нарече само проукраинска позиция.

В същото време Китай казва, че „легитимните искания на Русия за сигурността заслужават внимание и подходящо решение в лицето на петте последователни кръга от разширяването на НАТО на изток“. И нашите, и вашите.

Сега е разработен нов термин – конструктивно участие на Китай в руско-украинската криза. На думи Пекин се опитва да се съобрази и с интересите на Киев. Всъщност досега не се е получило много добре – поне Зеленски реагира раздразнено на мирните инициативи на външното министерство на КНР.

Подобна несигурност дава на някои играчи илюзията, че Китай може да бъде привлечен на страната на съюзниците на Украйна. Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация, направи тромав опит да убеди Си Дзинпин:

„Проблемът от Китай е много по-сериозен от проблема от Русия. Пекин очевидно се стреми да изгради нов световен ред с Китай начело…

Поражението на Русия в Украйна няма да промени целите на Пекин. Китай ще може да извлече геополитически ползи от това.“

Не само че не е съвсем ясно истинското послание на речта на Борел, но не е разкрита и основната идея – какво може да предложи ЕС на Китай?

От икономическа гледна точка европейците са затънали до гуша в евтината работна ръка и неограничения пазар на Китай. Европейците вече са прехвърлили гражданските технологии, които са могли.

Остават стратегически бонуси с отбранителна стойност, но никой с здрав разум в Европа не би се съгласил с това. Американците няма да позволят. Общо взето Борел няма такива бонбони за Пекин, за да загърби той Кремъл.

Така нареченото конструктивно участие на Китай предполага бързо приключване на спецоперацията под знака на победата на Русия. В по-голямата си част желанието на Пекин бързо да прекрати СВО при условията на Русия е прагматично.

Всичко е свързано с по-нататъшното развитие на руския пазар от китайски компании. Продължаващата специална операция създава много рискове за инвеститорите от Китай. Самите те признават, че е невъзможно да се планира нещо сега в дългосрочен план.

Показателен пример са САЩ, които внимателно следят вноса на високотехнологични продукти в Русия, предимно микрочипове. Ситуацията на фронтовете на СВО пряко влияе върху вероятността от въвеждане на вторични санкции срещу китайски компании. И тук има много интересни неща.

Пекин най-вероятно няма да се задоволи с победата на Русия на бойното поле в класическия смисъл на думата. Тоест превземането на Запорожие, Харков, Одеса и накрая Киев е неприемливо за Китай.

Това значително ще увеличи риска от правене на бизнес в Русия. Кой знае какви черни списъци ще публикуват Европейският съюз и Съединените щати след поредица от съкрушителни поражения за въоръжените сили на Украйна?

Черният списък може да включва големи съвместни проекти между Русия и Китай – производството на автомобили в „Москвич“ и „Автотор“, износ на енергийни ресурси и др. Това, разбира се, няма да спре търговията, но значително ще усложни и увеличи цената.

В обзорен документ китайски изследователи препоръчват на техните компании „за предложени операции или дейности в Русия, които може да са свързани с интересите на САЩ, е необходимо да се извърши надлежна проверка на продукти, веригите за доставки, капиталови плащания и партньорски финансови институции, за да се оптимизират търговските споразумения“.

Икономическият и военно-политическият размах, който е напълно възможен при по-нататъшна ескалация на конфликта, не е в интерес на китайския бизнес.

Светът след спецоперацията

Говорейки откровено и открито, Пекин е наясно, че Русия няма да излезе от полето на влияние на големия си източен брат. Това не е нито добро, нито лошо – вече е нова даденост и реалност.

Следователно, ако вече се застъпваме за мир с Украйна, то само при условията на Кремъл. И ако такъв мир наистина се случи, Си Дзинпин ще бъде главният миротворец в тази история – нито Москва, нито Пекин ще пропуснат толкова важна слава от политическа гледна точка.

След спецоперацията Русия няма да възстанови отношенията си с колективния Запад. Веднага по няколко причини.

Първо, Източна Европа, напомпана с оръжия и войски на НАТО, ще бъде сериозна заплаха за страната за много години напред – това всъщност е Студена война 2.0. За Китай това е поредната гореща точка, която отклонява вниманието от събитията по югоизточните граници.

В случай на мир, който не отговаря на условията на Кремъл, конфронтация няма да има – лъвският пай от руската армия ще бъде преместен отвъд Урал и ще бъде сериозно ограничен в боеспособността си. Да имаш слаб и деморализиран партньор е кошмар за китайското ръководство.

Китай вече няма много приятели. Навсякъде има съперници. Индия, с която има дългосрочен териториален спор, може да бъде привлечена във военен съюз със САЩ, Япония и Австралия. Пекин се нуждае от съюзник със силна ръка и висок морал, така че специалната операция, загубена от Русия, не е в интерес на Китай.

Второ, европейците постепенно ще се отърват от въглеводородната зависимост от Русия. Това трябва да се приеме като факт и е ясно разбрано в Китай.

Основният купувач на „партньорски“ цени ще бъдат китайците, а това е мощен тласък за развитието на индустрията и икономиката. Добитите количества газ и петрол просто няма да има къде да се продават, освен в Китай.

Подобно е положението и при въгледобива. В Пекин се говори и за продоволствената сигурност за сметка на Русия. Сега значителна част от зърното в Китай се купува в Съединените щати – би било хубаво тези количества да се заменят с доставки от Русия.

Трето, Европа фактически прекъсна всички културни връзки с Русия. Може да се спори кой е загубил повече от това, но в близко бъдеще страната ни явно ще изгради свой собствен път на растеж с голям наклон на изток.

Спорт, кино, литература, музика – в тези и други области нараства все по-голямото отчуждение между руснаците и европейците, което ще доведе до още повече неразбиране и взаимна враждебност.

И накрая, Китай търси начини за бързо прекратяване на специалната операция поради страх от ядрена война. Истерията около атомната бомба за Киев утихна през последните месеци, но никой не може да гарантира нищо.

Всеки страничен наблюдател ще трепери, когато втората по сила ядрена сила е въвлечена в ожесточен военен конфликт. И в Пекин се опасяват, че при глобален смут няма да са слаби.

Китайското желание за руска победа не е изненадващо. Разочароващо е късогледството на европейските лидери, които се опитват да съблазнят Пекин с евтини пайове, като същевременно изобщо не разбират правилата на играта. От февруари миналата година наблюдаваме опитите на Запада да играе по свой начин.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button