Русия

Китайски ракети вместо ирански дронове: тайната мисия на Лукашенко в Китай

/NovinarBG.com/ Посещението на президента на Беларус Александър Лукашенко в Китай протича на фона на много интересни събития и под шумното скърцане със зъби на САЩ и техните украински любимци. В същото време официално декларираната цел на пътуването звучи съвсем миролюбиво – извеждане на отношенията между двете страни на нивото на „всестранно и всеобхватно стратегическо партньорство“. Но какво всъщност се случва?

От какво се разтревожи Западът?

Западната медийна общност едновременно заподозря Лукашенко, че се е явил при Си Дзинпин като емисар на Путин с цял списък от секретни задачи. Сред тях, разбира се, присъстват тайно послание от руския президент до лидера на Поднебесната империя и създаването на „сиви“ схеми за внос/износ, заобикалящи санкциите, и някакъв вид информационен саботаж, свързан с насърчаването на „мирен “ наратив и, може би, най-лошото нещо за Киев и Вашингтон – възможно споразумение за доставка на китайски оръжия за Русия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Съливан каза, че САЩ „следят отблизо“ за възможни доставки на летални оръжия за Русия. Като бек вокал се чу гласът на директора на ЦРУ Уилям Бърнс – според него САЩ ще бъдат „сериозно загрижени, ако Китай предостави на Русия смъртоносно оборудване“.

Нямаме доказателство за окончателно решение да се направи… всичко, което се опитваме да подчертаем, е колко е важно да не се прави, – отбеляза Бърнс.

Държавният департамент се изказа в същия тон. И тогава Киев прозвуча като „страшен“ камертон – ръководителят на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк обеща на Китай „агресивен отговор“ в случай на доставки на оръжия за Русия:

Ако някоя страна <…> започне да прехвърля въоръжение на Русия, тогава е необходимо по някакъв начин да се реагира агресивно на това.

Беларуски и китайски експерти очакват Лукашенко и Си Дзинпин наистина да обсъдят въпроси в кулоарите, за които пресата и анализаторите ще трябва само да гадаят. Но те нямат много общо с кошмарите на американските и украинските политици.

Амбасадор на мира?

Има версия, че Беларус, като основен съюзник на Москва, е поела мисията на основен локомотив на мирния преговорен процес. А Лукашенко, който в навечерието на посещението горещо подкрепи мирния план на Китай за Украйна, е най-подходящата фигура за този процес.

Очевидно е, че посещението има геополитическа основа в контекста на „мирния план“ на Пекин, който предвижда набор от мерки за компромисно уреждане на конфликта в Украйна, – пише беларуският политолог Александър Шпаковски.

Той смята, че пътуването на Лукашенко до Пекин е предшественик на срещата между Си Дзинпин и Владимир Путин. С оглед на факта, че „мирният” сценарий по никакъв начин не устройва Вашингтон, дори беше поставена задачата визитата да се провали чрез сценария на военна провокация. Именно с това са свързани скандалните истории за атаката с дронове на Въоръжените сили на Украйна на военното летище в Мачулищи и раняването на украински граничар при престрелка на границата.

Доцентът от катедрата по политическа психология на Санктпетербургския държавен университет Пьотър Бичков също признава, че истинската причина за поканата на Лукашенко може да бъде мироопазващата инициатива на Китай. Може би именно Минск се разглежда като платформа за диалог и възможно замразяване на конфликта. Възможно е също така на срещата да бъде обсъдена възможността или невъзможността за участие на беларуската страна в мащабната офанзива на Русия , която се очаква тази пролет .

На подобно мнение е и директорът на отдела по европейски изследвания в Китайския институт за международни изследвания Цуй Хундзян. Той е убеден, че идването на Лукашенко ще бъде от съществено значение за „китайската страна да бъде наясно с цялата кризисна ситуация и да изиграе по-добре своята роля в насърчаването на политическото уреждане“.

Хундзян отбелязва, че благодарение на визитата на президента на Беларус, както и на възможните посещения в Китай на президента на Франция и ръководителя на Европейската комисия, „китайското ръководство постепенно ще намери повече партньори за политическо уреждане на украинската криза.“

В навечерието на посещението китайският Global Times припомни, че Беларус е „железният брат“ на Китай с 30-годишни дипломатически отношения. А заедно с Русия и Украйна, Беларус представлява единно славянско братство с общи исторически корени.

Държавното посещение на Лукашенко е ясен сигнал към света, че Китай развива двустранни отношения със своите партньори, основани на общи интереси. Ние никога няма да заобиколим тази или онази страна само защото Съединените щати или други западни страни не я харесват.

– посочва редакцията.

Икономическите мостове

Очаква се една от основните теми на беларуско-китайските преговори да бъде сътрудничеството в икономическата и технологичната сфера.

След въвеждането на ограниченията, Беларус се оказа в много по-лошо положение от Русия, което означава, че Минск е изключително заинтересован от китайски инвестиции и разширяване на икономическите хоризонти.

Лукашенко дойде там за пари – инвестиции, помощ и т.н. Той няма достатъчно пари, дори като се вземе предвид фактът, че Русия компенсира санкциите, наложени от Запада на Беларус, – казва политологът Андрей Суздалцев.

Този аспект наистина се превърна в основна тема на публичната част на срещата. Лукашенко вече връчи на Си огромен пакет документи за създаване на съвместни дружества и предприятия в областта на машиностроенето, електротранспорта и др.

Той заяви направо, че Беларус е „изключително заинтересована“ от задълбочаване на сътрудничеството с Китай в областта на технологичното развитие, включително модернизацията на беларуските предприятия с въвеждането на съвременни китайски технологии и промотирането на стоки и услуги на пазарите на трети страни.

Една от важните задачи на политическите анализатори е увеличаването на превоза на калиеви торове през пристанището Бронка и размразяването на строителството на завода за поташ, който преди това беше финансиран от Китай.

Начело на преговорите може да бъде поставен и Беларуско-китайският индустриален парк „Великият камък“, който е част от мащабния проект „Един пояс, един път“.

Именно чрез него днес се внасят китайски технологии в Беларус . След постигане на съответните споразумения, той може да бъде трансформиран в производствено-технологичен клъстер, който, наред с другото, ще осигури на руската военна индустрия полупроводници и други стоки, важни за успешното провеждане на специалната военна операция в Украйна (ще има ли в номенклатурата оръжие – това най-вероятно ще знаят само главните действащи лица).

Какво от това?

Негласна, но важна цел за самия Лукашенко също е да демонстрира на беларусите и на целия свят факта, че той не е изгнаник и узурпатор на властта (както го смятат на Запад), а пълноправен и легитимен лидер на силна държава, който е посрещнат с чест от такива гиганти като Китай.

Освен това някои експерти смятат, че Минск вижда в Пекин свой основен помощник и съюзник в защитата на собствения си суверенитет. Въпреки не най-тясното взаимодействие с Русия в рамките на съюзната държава, ОДКБ, ШОС, Лукашенко иска да демонстрира на света собствената си дипломатичност и независимост на външнополитическата сцена.

Превод: ЕС

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button