Русия

Лавров в задния двор на САЩ: Мълниеносен отговор от Байдън

/NovinarBG.com/ Бързото нарастване на влиянието на Русия в Латинска Америка стана очевидно след обиколката на външния ни министър Сергей Лавров в редица страни от региона. Реакцията на Вашингтон беше светкавична и истерична.

Съединените щати изграждат нови планове за унищожаване на съюзниците на Русия в Западното полукълбо – Куба, Венецуела и Никарагуа. В същото време се планира първият и основен удар да бъде нанесен срещу Венецуела.

Странна среща на върха

Когато руският външен министър наскоро направи обиколка в латиноамериканските страни (Бразилия, Венецуела, Никарагуа, Куба), американската преса остро критикува президента Байдън, че е пропуснал този регион и го е дал на руснаците, които „лесно се сприятеляват с Латинска Америка“ на вълната на рязко нарастване на левите тенденции във всички страни от региона.

Тази истерична реакция на пресата отразява настроенията на самите обитатели на Белия дом. Отговорът на администрацията във Вашингтон на пътуването на Лавров в „задния двор на Америка“ беше светкавичен.

На 20 април, когато Лавров току-що беше пристигнал в Куба, Белият дом „привика“ президента на Колумбия Густаво Петро, който се срещна с Байдън същия ден. Обсъдиха как Колумбия може да „помогне на Венецуела да излезе от политическата криза“. Но какво общо има с това колумбиецът Густаво Петро? И защо обсъждаха Венецуела?

В центъра на разговора между двамата президенти беше насрочената за утре, 25 април, в Богота „среща на върха за кризата във Венецуела“, която се свиква по инициатива на президента на Колумбия.

Вече е заявено участието на външни министри от 19 страни от Европа, Латинска Америка и САЩ. Байдън и Петро обсъдиха точно „на какво трябва да обърнете внимание“ по време на срещата на върха.

Формално то е насочено към възобновяване на диалога между правителството на Венецуела и местната опозиция, което, както очакват американците, трябва да доведе до споразумение за провеждане на „прозрачни президентски избори“, насрочени за 2024 г. В същото време е любопитно, че представители на венецуелското правителство и опозицията не бяха поканени в Богота.

След разговорите си с Байдън Петро направи забележителното съобщение, че „санкциите срещу Венецуела ще бъдат премахнати, след като там се проведат свободни избори“. Това изявление прозвуча като заповед. И затова повдигна много въпроси относно ролята на президента Петро в цялата тази игра.

Откъде идва Густаво Петро?

За да разберем фона на случващото се, нека се обърнем към миналото на Густаво Петро. Той беше известен не само като привърженик на левите възгледи, които са много популярни във всички страни на Латинска Америка. Той е един от бившите лидери на лявата партизанска организация „Движение 19 април“ (Movimiento 19 de Abril, M-19), което от 1970 г. води въоръжена борба срещу местните власти.

M-19 беше втората по големина партизанска група в Колумбия след „Революционните въоръжени сили на Колумбия“, която през 1964 г. започна своята въоръжена „революционна борба“ с правителството „за изграждането на Нова Колумбия, общество на социална справедливост и социално равенство .“ Подобни лозунги бяха използвани от M-19.

И двете групи възникват на вълната на така наречения „кубински социализъм“, който намеква за съпричастност на колумбийското партизанско движение към Куба. Вероятно на първия етап е било така. Левите партизани обаче бързо се компрометират с връзки с наркодилъри и вземане на заложници, във връзка с което получават от властите наименованието „наркопартизани“.

Кубинското ръководство, представлявано от Фидел Кастро, публично осъжда „методите на борба“ на колумбийските партизани. Що се отнася лично до Густаво Петро, през 1990 г. той взе лично участие в установяването на мирни преговори с правителството и помогна на властите да спрат дейността на М-19. Амнистиран е и активно участва в създаването на политическа партия Демократичен алианс М-19 (АД М-19).

За Петро, както всички смятат, се простира следа от привързаност към кубинските революционни идеи, която се споделя и от сегашното ръководство на Венецуела.

И наистина, бившият ляв партизанин Густаво Петро, дошъл на власт преди година и използвайки своя „прокубински произход“, започна да играе ролята на „приятел на Венецуела“. Местната преса му приписва „манията, че Венецуела трябва да се върне към демократичния път и международните санкции срещу нея да бъдат премахнати“.

Петро се обяви за „приятел“ на президента на Венецуела Николас Мадуро, срещна се няколко пъти с него и „напомни на Мадуро за необходимостта от връщане към либералната демокрация, за да нормализира политическия живот на Венецуела и да го направи същия като в целия регион. „

Троянски кон

Има сериозни основания да се смята, че Густаво Петро играе ролята на троянски кон и действа не в интерес на правителството на Мадуро, както публично се представя, а в интерес на САЩ. Беше невъзможно да се повярва, че Съединените щати, контролирайки дъха на всеки колумбийски политик, позволиха на власт в тази страна явен антиамериканист, поддръжник на кубинската революция.

Сегашният колумбийски шум около Венецуела затвърждава версията, че Густаво Петро е антивенецуелски проект, планиран от Щатите.

Колумбия е единствената страна в Латинска Америка, която има статут на партньор в НАТО. И трябва да разберем, че колумбийските власти не правят нищо без съгласието на Съединените щати. В нито една страна от региона американците не се чувстват по-свободни, отколкото в Колумбия.

Именно тази страна беше смятана от американците за плацдарм за директно въоръжено нахлуване в съседна Венецуела. Днес Венецуела напусна заглавията на медиите поради провала на всички опити на САЩ да отстранят правителството на Мадуро, да сменят режима в страната и да върнат контрола върху най-големите петролни находища в света на американските компании. Но стратегическите планове на САЩ за Венецуела не са се променили.

Като се има предвид, че Колумбия е феодално владение на Съединените щати в най-широкия смисъл на думата, не може да се изключи, че Вашингтон е допринесъл за победата на Густаво Петро на миналогодишните президентски избори в Колумбия, за да го използва като „неправилно управляван казак“ по отношение на Венецуела.

Изчислението, че имайки „история“ на леви възгледи и въоръжена борба срещу „американския империализъм“, Густаво Петро лесно ще се угоди на Николас Мадуро и ще го убеди да отвори вратите за западни наблюдатели на президентските избори през 2024 г. в замяна на премахването на американските санкции.

Смяна на тактиката

Всички опити на Вашингтон да свали правителството на Венецуела чрез санкции, международна изолация, опити за преврат и физическото елиминиране на Мадуро се провалиха. Дори проектът „Временният президент Хуан Гуайдо“, който обещаваше успех на американците, не проработи. Затова сега американците залагат на „прозрачни избори“ под наблюдението на представители на САЩ, Европейския съюз и Организацията на американските държави (ОАД).

Задачата на Съединените щати в рамките на срещата на върха в Богота е да разработят някаква „международна платформа“, за да принудят венецуелския президент Мадуро да възобнови преговорите с венецуелската опозиция, които са в застой от ноември 2021 г., и да подпише споразумения с нея за „прозрачни“ президентски избори.

Всеки резултат от тези избори ще бъде от полза за Съединените щати. Ако Мадуро загуби, задачата ще бъде решена. И ако той спечели, тогава победата му ще бъде обявена за фалшификация и ще влезе в сила абсолютно същият план за смяна на властта, който беше разигран в Боливия на президентските избори през 2019 г.

Тогава наблюдателите от ОАД обявиха „фалшификация“ при преброяването на гласовете в полза на действащия президент Ево Моралес. Това предизвика държавен преврат в Боливия, Моралес беше принуден да напусне страната.

Между другото, точно същият сценарий се разигра още по-рано, през 1989 г., в Никарагуа. След това, действайки в интерес на Съединените щати, президентите на четири държави от Централна Америка под благовидни предлози принудиха президента на Никарагуа Даниел Ортега да подпише на среща в салвадорския град Коста дел Сол (февруари 1989 г.) разработения от президента на Коста Рика, Оскар Ариас, „мирен план за Централна Америка“, който предвиждаше същите „прозрачни избори“.

Всъщност текстът на плана е разработен в САЩ. В резултат на това населението на Никарагуа беше подложено на масивна американска пропаганда, избирателите бяха подкупени в интерес на опозицията.

Използван е факторът умора на хората от десетгодишна гражданска война – между правителствените сили и проамериканските контри. Авторът на тези редове, работейки през онези години в Централна Америка, беше свидетел на антиникарагуанския поврат в Коста дел Сол.

Даниел Ортега на тази среща беше буквално притиснат в ъгъла. И съветската дипломация не разпозна навреме уловката. В резултат Ортега губи изборите и е принуден да предаде властта на проамериканските сили за години напред.

На настоящата венецуелска среща на върха в Богота ролята на „натрапника“, изиграна в Коста дел Сол от костариканеца Оскар Ариас, ще бъде изиграна от колумбиеца Густаво Петро. И ако американците успеят да свалят Мадуро с негова помощ, Петро ще получи Нобелова награда за мир, както я получи Ариас за операцията срещу Ортега.

Защо Венецуела е на мерника?

Основната цел на американската атака е Венецуела, а не Куба или Никарагуа, където Ортега отново е на власт. Защо? Защото Венецуела е енергийният донор на Хавана и Манагуа. Без венецуелския петрол тези две държави, съюзници на Русия, са обречени на рязко изостряне на икономическата криза, което може да предизвика обществено напрежение, критично за кубинските и никарагуанските власти.

Отстранявайки Мадуро и променяйки социално-политическата система във Венецуела, Съединените щати очакват автоматично да постигнат същото в Куба и Никарагуа, които ще загубят доставките си на петрол – и населението на тези страни може да бъде доведено до отчаяние.

Ако няма Венецуела, няма да има Куба и Никарагуа. Вече няма да има „революционен кубински пример“ в Латинска Америка и съответно руско влияние. Това е намерението на САЩ. Това е многостранният отговор на американците на активизирането на Русия в техния „заден двор“.

Междувременно Николас Мадуро изрази своята „пълна подкрепа за срещата на върха“ в Богота, като каза, че срещата „ще засили борбата на Венецуела за постигане на зачитане на нейния суверенитет… и окончателното премахване на всички едностранни принудителни мерки“.

Но Мадуро е опитен политик и досега се славеше като голям специалист в решаването на американски пъзели. Остава да се надяваме, че президентът на Венецуела разбира гениалните маневри, които САЩ правят около него с помощта на своя колумбийски „приятел“.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button