Русия

Литва завлича Германия във военен конфликт с Русия

/NovinarBG.com/ Вилнюс и Берлин се споразумяха за условията за разполагане на германска бригада в Литва. Тя ще стане част от силите за „бързо реагиране“ на НАТО. Експертите са уверени, че НАТО подготвя театър на военни действия срещу Русия и Беларус в Балтика. Как Москва може да реагира на тези заплахи?

Литва и Германия се споразумяха да разположат бригада на Бундесвера на територията на Балтийската република. След разговори с германския канцлер Олаф Шолц президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че този процес „трябва да бъде постепенен“. „Постоянното присъствие на съюзнически войски на територията на Литва е наш абсолютен приоритет. Ние от своя страна ще направим всичко, за да създадем условия за разполагане на германската бригада още през 2026 г.“, каза Науседа.

Лидерите подписаха меморандум за участието на бригадата на Бундесвера в гарантирането на сигурността на Литва в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналото лято. Бригадата е командирована в Литва, но все още не е ясно дали ще бъде прехвърлена изцяло. Берлин е готов да разположи половината от личния състав и оборудването на бригадата, а втората половина може да остане в Германия, в очакване на предислоциране в рамките на 10 дни при критична ситуация.

Миналото лято американските медии съобщиха, че Германия е поканена да увеличи числеността на войските на НАТО в Литва и да създаде в страната специален батальон за бързо реагиране. Тогава Германия планираше да увеличи военния контингент в мисията на Алианса в Литва до 3000 военнослужещи. В същото време Литва активно настоява партньорите от НАТО да увеличат военното си присъствие на нейна територия.

Сега властите на страната отделят огромни по местни стандарти ресурси – повече от 110 милиона евро – за развитието на военната инфраструктура. Проектът се изпълнява като подготовка за разполагането на Съвместните оперативни сили на НАТО с висока степен на готовност. В резултат на това ще бъдат построени десет сгради, в които ще се помещават казарми, столова, автосервиз, хеликоптерни площадки, многофункционален комплекс. Предвижда се работата да приключи до 2026 г.

В страната има около 1600 войници на НАТО, включително от Белгия, Чехия, Люксембург, Холандия и Норвегия. В същото време по-рано министърът на отбраната Арвидас Анусаускас обяви разширяването на военните лагери в Рукла и Пабраде за настаняване на до 4000 военнослужещи, във Вилнюс, в западната част на Литва, както и в град Шяуляй – до 2500 военнослужещи.

Известно е също, че вече е готова база за учения и разполагане на ротационни части, изграден е един постоянен военен лагер. В същото време се изграждат още три временни и два постоянни лагера. Според ноемврийската оценка на съветника по националната сигурност на Науседа Кестутис Будрис страната ще бъде напълно подготвена за постоянно разполагане на бригада на НАТО на своя територия до 2027 г.

„Разполагането на германски войски във Вилнюс се възприема като вид историческа традиция. Но това е погрешна политика за Литва, която няма да завърши с нищо добро за нея. От военна гледна точка територията на републиката е незащитена: било с германска бригада, било без нея “, коментира Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски изследвания.

Събеседникът припомни, че от 2008 г. в Литва активно се развива авторитарен режим. „Демокрацията е напълно унищожена в страната. При тези условия Литва традиционно се обръща към своите военни съюзници. Страната се предава под управлението на Германия три пъти: през 1915, 1938 и 1941 г., когато нацистките войски навлизат в Литва, където „освободителите“ бяха поздравени с цветя“, напомня Межевич.

Според него появата на германска бригада в Литва ще представлява заплаха за Русия, но „в рамките на общата система от заплахи в европейския театър на военните действия това не е първата, не е най-значимата и сложна заплаха”. „Все пак това е бедна държава, която взема пари от лекари и учители, инвестирайки в агресия срещу Русия и Беларус”, допълва той.

„В същото време германското общество не се нуждае от провокатори като Зеленски, Науседа и други източноевропейски хулигани, които да го въвлекат в конфронтация с Русия. Но Германия следва външната политика на своя съюзник в лицето на Вашингтон“, казва Александър Камкин, директор на Центъра за германистика към Института за Европа на РАН.

Според него НАТО активно засилва военното си присъствие в източноевропейските държави. „Има значително увеличение на военния потенциал на Полша и балтийските републики. Бригадата е сериозно формирование от мащаба на европейските армии. Това са около 4-5000 души, и в зависимост от конфигурацията около 250 танка“, каза експертът.

Според Камкин германската бригада може да се използва не само за демонстрация на европейска солидарност, но и за „различни операции за сдържане на Русия“. „Появата на немска бригада в Литва е една от неконструктивните стъпки в по-нататъшната ескалация на напрежението на нашата граница“, убеден е политологът.

Той добави, че има определени тенденции в ремилитаризацията на германската военна машина. Камкин не изключва, че прехвърлените в Украйна системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, танкове “Леопард” и зенитни ракетни установки “Гепард” се контролират не от украински военнослужещи, а от граждани на Германия и други държави. Обучителни курсове за два до три месеца за овладяване на тази техника очевидно не са достатъчни, така че „това може да са бивши или действащи военни“.

„Процесът на ремилитаризация на Германия протича с благословията на Съединените щати. Доскоро Германия следваше курс на пацифизъм, дори в конституцията е записано, че заплахата от война никога не трябва да излиза от територията на ФРГ. Но прехвърлянето на оръжие в Украйна, обучението на ВСУ, изпращането на германски войници в други страни за обучение – всичко това предполага, че Германия е въвлечена във въоръжена конфронтация с Русия ”, сигурен е събеседникът.

За половината германско общество тези процеси предизвикват фантомни болки за Втората световна война. Другата половина подкрепя Украйна, следвайки официалната позиция на правителството и медиите, допълва Камкин. „Някой вади униформите на дядо от тавана, а някой отива на протести, изисквайки мирен диалог, да не въвличат Германия в луда военна конфронтация“, отбеляза експертът.

„При пет до седем години ние подготвяме трети театър на военни действия. НАТО планира да победи в СВО и след това да взриви ситуацията в Южен Кавказ, това е вторият театър, и да се заеме с активното развитие на Северозападното стратегическо направление на Русия. В Балтика може да се появят до 250 хиляди войници от силите за бързо реагиране. Вече тези сили са увеличени до 40 хиляди души“, напомня Александър Артамонов, военен експерт, доктор на социалните науки от Католическия университет на Франция.

Преди началото на руската спецоперация в Украйна в балтийските страни се спазваше ротационният принцип на присъствие на силите на НАТО, „но сега те присъстват там постоянно“. „В района се върти танкова бригада на САЩ. Сега е около така наречения Сувалкски коридор, тоест на границата с Беларус, НАТО проведе многодневни маневри, уж за защита на този коридор от руските въоръжени сили “, добавя военният анализатор.

В същото време Русия се готви за евентуална заплаха от балтийските държави и Германия. „Ние създадохме наново танкови армии, които всъщност отдавна не съществуват. Освен това възстановяваме Ленинградския и Московския военни окръзи, които през 2010 г. бяха обединени в Западния военен окръг, и разширяваме задачите на Балтийския флот“, каза Артамонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button