Микроблейдинг
Русия

“Лов на вещици”. Съдбата на Приднестровието е под заплаха

/NovinarBG.com/ Властите на Молдова и Украйна подеха вълна от антируска истерия в медиите за втори път в рамките на месец. В същото време експерти смятат, че целта не е Москва, а Приднестровието. Какво е замислено в Кишинев?

Десантчици вместо диверсанти

Владимир Зеленски в интервю за германското издание “Велт” каза, че Русия уж планира да превземе летището в Кишинев и след това да свали режима на Мая Санду. Приднестровците щели да помогнат в това. Президентът на Украйна подчерта, че Санду никога не го е молила за помощ, но му е благодарила за предоставената информация.

Новият премиер на Молдова Дорин Речан потвърди думите на Зеленски. Москва има няколко сценария за дестабилизиране на републиката, включително превземането на въздушно пристанище, каза той. И увери: молдовските власти имат „солиден опит“ в осигуряването на сигурността.

За втори път в рамките на месец в Киев се говори за „коварните планове на Русия“, потвърждават това и в Кишинев. По-рано, говорейки на Европейския съвет, Зеленски каза: според неговото разузнаване Москва се готви да свали Санду. В отговор тя призова парламента да разшири правомощията на правоприлагащите органи и затвори въздушното пространство на страната за три часа. Тогава не ставаше дума за пълноценна руска инвазия, а за диверсанти, които са влезли в републиката под прикритието на пътници или футболни фенове, за да се присъединят към протестите, които не стихват от лятото на 2022 г.

Сега Речан твърди, че Русия води хибридна война срещу Молдова, за да попречи на европейската интеграция. Следователно е необходимо да се укрепи защитата до такава степен, че да бъде твърде скъпо да се атакува републиката. В противен случай молдовците ще трябва да напуснат родната си страна.

От гледна точка на ръководителя на молдовското правителство е необходимо демилитаризиране на Приднестровието . След като руските миротворци се оттеглят оттам, той възнамерява да започне интеграцията на непризнатата република в Молдова. Речан не знае кога ще стане това. Но смята, че скоро, защото регионът преминава през „геополитически тектонични движения“.

Най-страшното

Молдова призовава за изтегляне на руските миротворци от Приднестровието повече от 15 години. Така през 2005 г. президентът на страната и лидер на Комунистическата партия Владимир Воронин каза, че не вижда причина да остават.. През 2009 г. прозападният премиер Влад Филат директно поиска Москва да изтегли войниците си. През 2013 г. тази теза от трибуната на Общото събрание на ООН беше повторена от друг правителствен ръководител Юрий Лянка. През 2017 г. парламентът на републиката прие съответната декларация. През 2018 г. премиерът Павел Филип настоя за спиране на мироопазващата мисия в ООН. През 2020 г. президентът Игор Додон каза: веднага щом руснаците ликвидират арсенала в Колбасна, те трябва да напуснат Приднестровието.

Но в момента подобни изявления звучат като реална заплаха за Тираспол. Миналата пролет в самопровъзгласилата се република бяха извършени поредица от терористични атаки. Молдова започна активно да се въоръжава и прие закон срещу сепаратизма, поради който правителството на Приднестровието може да попадне под наказателно преследване. В същото време, според Виталий Игнатиев, външен министър на непризнатата държава, Тираспол прави всичко възможно, за да предотврати ескалацията.

На свой ред прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков посъветва молдовските власти да бъдат много внимателни с изявленията за руските миротворци. „Подобна липса на конструктивизъм едва ли може да помогне на самата Молдова и, разбира се, вреди на нашите двустранни отношения“, каза той.

Междувременно в социалните мрежи се разпространява информация, че около 6500 украински войници са приближили границата с Приднестровието. Според слуховете в близките дни трябва да очакваме провокации от тяхна страна, след което самопровъзгласилата се република може да остане в миналото. За сравнение: руската група в региона наброява по-малко от две хиляди души.

Втора Украйна

Експертите смятат, че Украйна и Молдова все още няма да нахлуят в Приднестровието. Най-вероятно Киев настоява за радикални действия, но молдовците не са готови за ескалация, а страните от ЕС се опитват да предотвратят разпространението на военните действия в Източна Европа. Въпреки това Кишинев ще продължи да тъне в антируска истерия.

„В Молдова стартира най-силна тенденция за лов на вещици, така че през следващите години ще се „наслаждаваме“ редовно на изявления за интригите на Русия. Виждаме същата картина от осем години в Украйна. Москва е абсолютно зло. На практично равнище Кишинев не е в състояние да навреди, но в символичен план републиката ще стане една от най-антируските”, казва Денис Денисов, експерт от Финансовия университет към правителството на Русия.

Молдовският политически анализатор Дмитрий Кисеев е убеден, че Санду умишлено нагнетява истерия. „Тя изнудва властите на самопровъзгласилата се република. Кишинев се нуждае от евтина електроенергия, която може да бъде получена на левия бряг на Днестър. Санду ясно показва, че няма кой да защити Тираспол, така че трябва да станат по-сговорчиви ”, обяснява Кисеев.

В същото време молдовското общество е напълно немилитаризирано, уверява анализаторът. Вероятно може да принудят хората да отидат на фронта, но никой няма да се бие по собствена воля. Освен това, отбелязва експертът, няма предразсъдъци към приднестровците, много от тях имат молдовски паспорти, с които хората ходят да работят в Европейския съюз.

Вероятността от нахлуване в Приднестровието все още е малка – рискът да станат мишена за руските ракети е твърде голям, смята Денисов. Ако обаче провокациите не бъдат спрени, в бъдеще те могат да прераснат във военни действия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button