ПОСЛЕДНИ

Лозан Панов е готов да се кандидатира за президент, ДБ ще го подкрепи

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов най-вероятно ще бъде издигнат за президент от инициативен комитет в следващите няколко дни и ще бъде подкрепен в последствие от “Демократична България“, научи Mediapool от няколко свои източника.

Иницитивата за издигане на кандидатурата на съдия Панов идва от “Правосъдие за всеки“. Членове на „Демократична България“ няма да влизат в Инициативния комитет, нито там ще има хора от други партии.

Диета без глад

Мандатът на Панов като председател на ВКС приключва на 10 февруари. За да участва в изборите, той трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет още другата седмица. Рискът е дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може той да се регистрира в ЦИК.

Първата среща на комитета за издигането на кандидатурата на председателя на ВКС ще бъде в събота. Регистрацията на Инициативния комитет трябва да се случи до 4 октомври, а ВСС трябва да освободи най-късно до 11 октомври. Крайният срок за регистрацията на кандидата изтича на 12-ти.

През последните седем години Панов бе сред основните критици на статуквото в съдебната власт в лицето на управляващите и главния прокурор. В интервю преди седмица съдия Панов отхвърли слуховете, че може да бъде издигнат за кандидат-президент от „Демократична България“, но не беше особено убедителен.

„С начина, по който се изразявам, с различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен“, заяви Панов.

Проверка по рама

Тогава той остро критикува действащия президент Румен Радев за първоначалната му пасивност по темата за съдебната реформа.

Игра на Богове -Възходът на падението

„Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно“, каза Панов.

Съдията припомни, че покрай скандала ЦУМ-гейт държавният глава е казал, че крамолите във ВСС не са дневният ред на България. След като миналото лято прокуратурата нахлу в президентството, Радев стана един от основните противници на Гешев. Президентът призова мафията да бъде изхвърлена от изпълнителната власт и прокуратурата.

„Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „ЦУМ-гейт“? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, каза Панов пред бТВ.

Той обясни, че ролята на президента не е да гледа отстрани.

“Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо – бяха се провели дебати за промяна на конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В момента нищо не се е променило“, заяви Панов.

На въпрос дали изборът на председателите на върховните съдилища и главния прокурор е повлиян от политиците, Панов отговаря: „По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва независима съдебна система“.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button