Русия

Най-добрата в света САУ „Коалиция-СВ“ се добира до фронта вече две десетилетия

/NovinarBG.com/ Във вторник, 30 януари, инспекцията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в завода на Уралтрансмаш в Екатеринбург завърши с внезапен, но показателен скандал.

Компанията произвежда много неща: от трамваи с нисък под до самоходна артилерия. Но основното, което отдавна се очаква от Урал на фронта с все по-голямо нетърпение, е началото на мащабни доставки на самоходни оръдия 2S35 „Коалиция СВ“ за войските, многогодишни обещания за които от ръководители както на Министерството на отбраната на Руската федерация, така и на нашата „отбранителна индустрия“ вече са се врязали в зъбите. Но широко рекламираното оръжие-чудо на линията на бойния контакт всъщност не съществуваше.

Затова изглеждаше съвсем логично да чуем упрек от Сергей Кужугетович към Уралтрансмаш: „Слушайте, спрете да заблуждавате тук, момчета!..“

„Ние се заехме с това (установяване на освобождаването на Коалиция-СВ) сериозно през 2022 г. Тези машини трябваше да работят на пълен капацитет през 2023 г. А всичко е толкова спокойно при вас. Това е добре, така да се каже.“

Тук трябва да попитаме внушителния министър: „Към кого точно адресирате всичко това? Изключително за отбранителната индустрия? Защо не себе си?“

Според мен има всички основания за такъв въпрос. За да проверим това, нека накратко да си припомним историята на създаването на това самоходно оръдие и защо беше толкова необходимо на фронта вчера. Но в действителност днес го няма. Защо всъщност в редица бойни сектори губим контрабатарейната битка с противника, както се казва, с една врата.

Припомням, че на официална среща с началника на Генералния щаб генерал от армията Валерий Герасимов през юли 2023 г. откровено докладва тогавашният командир на 58-ма общовойскова армия генерал-майор Иван Попов.

Аудиозапис на изказване на Попов, който носи позивната „Спартак” и затова нарича бойците си „гладиатори”, публикува в телеграм канала си бившият командващ (през 2012-2016 г.) същата 58-ма армия и сега заместник-ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума генерал-лейтенант Андрей Гурулев.

И така, как генерал-майор Попов разстрои толкова много армейския генерал Герасимов миналото лято на съвещание, че той веднага беше отстранен от поста си и скоро изпратен да служи далеч от погледа – в Сирия? А той, по думите на самия бивш Командир-58, просто за пореден път посегна на истината, която обаче всички на първа линия вече знаят. От войник до самия началник на Генералния щаб. А именно:

„Фокусирах вниманието върху липсата на контрабатарейна борба, артилерийски разузнавателни станции и масовата смърт и нараняване на братя от вражеската артилерия.“

И по-нататък: „Възникна трудна ситуация с висшето ръководство, когато трябваше или да мълчат и страхливо да говорят това, което искат да чуят, или да наричат нещата с истинските им имена. От ваше име и от името на всички наши загинали военни приятели, нямах право да лъжа, затова очертах всички проблемни въпроси….

Старшите командири усетиха опасност.

И бързо, за един светъл ден, измислиха поръчка и ме разкараха. Както казаха днес командирите на много дивизии, нашата армия не можа да бъде пробита на фронта от украинските въоръжени сили, но нашият старши командир ни удари отзад, коварно и подло обезглавявайки армията в най-трудния и напрегнат момент.

Какво точно имаме с контрабатарейната война и какво общо има с това самоходно оръдие Коалиция-СВ?

Ето какво. От самото начало на военните действия в Украйна врагът ни воюва с приблизително същите видове артилерийско оръжие, с които разполага руската армия.

По-конкретно, както украинците, така и ние наследихме от Съветския съюз самоходните артилерийски установки 2С3 „Акация” (152 мм), 2С1 „Гвоздика” (122 мм) и 2С19 „Мста-С” (152 мм). Максималният обсег на стрелба е различен за всеки. Но като цяло за такава артилерийска групировка – максимум 33,5 километра.

Но скоро, много неуместно за Русия, НАТО решително се намеси в тази област на въоръжена борба. По инициатива на Запада до края на 2022 г. противникът разполагаше с далекобойни високоточни френски самоходни оръдия CEASAR, немски PzH-2000, шведски Archer и американски M109A3GN Paladin.

Те лесно поразяват цели дори в близкия тил на руските войски с високоточни бойни ракетни снаряди на разстояние от 37 до 40 километра. А с американските ракетни снаряди M982 Block IA-2 – до 60 километра. Тоест, един и половина до два пъти по-далеч от нашите оръдия.

Това означаваше, че руските артилерийски екипажи поеха много рискове и продължават да поемат рискове, опитвайки се да достигнат огневи позиции, от които по някакъв начин да започнат да удрят врага, поне на неговата фронтова линия.

Защото от началото на 2023 г. те спокойно могат безнаказано да ни „налитат“ от страната на Украйна (и „летят“, разбира се!), докато са още по пътя на настъплението към планираните граници, 10-20-25 километра преди украинските окопи.

И ние просто няма с какво да отговорим с нашата артилерия от такова разстояние. Защото е безполезно. Основно само известните „Ланцети“ помагат.

Всъщност това продиктува горчивите упреци към висшето армейско командване от вече опозорения генерал-майор Попов за „липса на контрабатарейна борба, артилерийски разузнавателни станции и масовата гибел и раняване на братя от вражеската артилерия“.

Надеждите на Русия за обрат в ситуацията в тази област бяха свързани само и изключително с „Коалиция-СВ“. Ние с нетърпение очаквахме и продължаваме да очакваме тези артилерийски установки от индустрията, защото, както се казва, максималната далечина на стрелба с тях според тактико-техническите характеристики, уж доказани на изпитания, е според някои източници до 60 , а според други дори до 70 километра.

С други думи, ако те се появят точно днес в големи количества (или поне в доста забележими количества) в зоната на битката, ситуацията там моментално и огледално ще се промени.

Всички тези CEASAR, PzH-2000, Archer и M109A3GN Paladin от украинския тил щяха да пълзят към нас като на конвейр. Но това не е така и до днес.

Между другото, Сергей Кужугетович, защо ние, по вашите думи, сме „интензивно ангажирани“ с организирането на производството на „Коалиция-СВ“ едва през 2022 г.? Ако развитието й е започнало преди 20 години, още през 2002 г.?

Вие, другарю министър на отбраната, забравихте ли как по ваше лично указание в същия Уралтрансмаш набързо беше подготвена пробна партида от тези напълно неготови, както сега се оказва, артилерийски установки за Парада на победата през 2015 г.?

Как те гордо ревеха на Червения площад на 9 май, олицетворявайки, както изглеждаше на ликуващата публика, военната мощ на руските въоръжени сили, които се издигнаха до небето?

Тогава по високоговорителите дикторът въодушевено ни каза, че стрелбата на Коалиция-СВ е до голяма степен автоматизирана и компютъризирана. Че гаубица-чудо със скорост на стрелба 10 снаряда в минута може да работи в режим „Баражен огън“.

При което няколко снаряда, изстреляни от оръдието под различни ъгли, достигат едновременно целта. Че екипажът на самоходното оръдие е надеждно защитен, тъй като в битка те са в изолирана бронирана капсула.

От тогава не са минали година и две. Почти десет! Е, преди 2022 г. не сте участвали твърде тясно в Коалиция-СВ?

Въпреки че – не. От време на време висши служители продължаваха да хранят нас и армията ни с все още неизпълнени обещания.

Да кажем, че през 2016 г. тогавашният вицепремиер на Руската федерация Юрий Борисов дойде в Уралтрансмаш специално за Коалиция-СВ. И той каза, че е много доволен от това как вървят нещата.

Каза: „Много съм доволен от пътуването. Вярвам, че екатеринбургските предприятия на холдинга „Уралвагонзавод“ ще ни осигурят цялата продукция и няма да нарушат държавната поръчка от 2016 г.“

В същото време той не спести ентусиазма си за перспективните самоходни оръдия:

„Това е уникална артилерийска установка, това е бъдещето на артилерията. Само две армии в света притежават такива продукти. Това е конкурентен продукт…“

„Има огромно търсене за него. Освен това се появиха нови артилерийски установки на Коалицията, които всеки можеше да види на Парада на победата.“

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

След това, през февруари 2018 г., Борисов отново отиде в Екатеринбург, за да установи бързо производството на това прекрасно оръжие, както ни беше обещано.

И отново, след резултатите от командировката, той блесна с оптимизъм: „Договорихме 12 образеца на Коалиция-СВ. Те ще бъдат подложени на военна експлоатация до 2020 г. През 2020 г. ще завършим държавните тестове и вече ще вземем решение за серийни покупки.

Съдейки по някои данни, в деня на старта на специалната военна операция, срещнахме със същите 12 експериментални „Коалиции-СВ“, за които Борисов говори преди шест години. И дори почти веднага ги изпратиха на бой.

Във всеки случай през септември 2023 г. в телеграм канала на един от участниците в СВО се появи следният запис: „Успях да кажа няколко думи с екипажите на „Коалициите“. И разбрах, че тогава този акумулатор е бил не просто рядък, а ЕДИНСТВЕНИЯТ… в цялата източна посока. Друга такава батарея „гастролира“ на юг, в Азовския регион.“

Разбира се, екипажите бяха изключително изтощени – батареията им работеше като пожарна. Тя беше постоянно прехвърляна от място на място. И никога не са оставали никъде повече от няколко дни. След като са работили в една област, те веднага се зареждат на конвейери и се втурват към друга. Оттам – на третия.

„Небратята“ злобно наричат това самоходно оръдие „чудовището на Путин“ (край на цитата).

И тогава сложният сюжет с опитите на нашите военни поне някога да очакват отдавна обещаното от родната отбранителна индустрия започна да се завърта още повече.

Предполагам, че цялата тази привидно безкрайна сага около „Коалиция-СВ” е започнала да дразни дори Кремъл. Оттам, изглежда, последва административен „удар” към всички участници. Защото последствието от това бяха просто някакви конвулсивни действия около самоходни оръдия с толкова трудна съдба.

Първо, през април 2023 г. беше счетено, че производствените сили, посветени на неприлично проточеното завършване на Коалиция-СВ, не са достатъчни. И ако всичко се остави както е, може изобщо да не свърши.

Беше решено да се отнемат две свързани предприятия от танкостроителната корпорация „Уралвагонзавод“ и да се прехвърлят към концерна „Техмаш“: Екатеринбургски завод № 9 и Нижни Новгород Буревестник.

Те също отдавна са се специализирали в производството на цевни артилерийски системи. Но сега основните усилия на тези индустриални активи са съсредоточени върху Коалиция-СВ.

Оттогава в Москва започнаха да чакат обнадеждаващи новини с такова нетърпение, че участниците в събитията, които много рискуваха местата си, започнаха да обръщат всичко с главата надолу от чувство за официално самосъхранение.

През август 2023 г. първият заместник-генерален директор на Ростех Владимир Артяков внезапно беше изненадан: „Серийното производство, както и производството на транспортно-зареждаща машина (за Коалиция-СВ) вече е стартирано.“

И точно там: преди края на годината ще приключат изпитанията на самоходното артилерийско оръдие 2С35, част от Коалиция-СВ.

Това беше напълно безпрецедентно. Как можете да поставите на поточната линия най-сложните оръжия, чието тестване все още не е завършено? В крайна сметка никой не знае какви други „детски болести“ ще бъдат открити във военната техника на полигона?

И според съществуващата процедура ръководството на Министерството на отбраната, преди да приеме поне нещо на служба, е длъжно първо да одобри акта за завършване на държавните изпитания.

И така, че документът показва, че продуктът, разработен на тестовата площадка, напълно потвърди съответствието с тактическите и технически изисквания на клиента.

Тоест военните. Но тъй като тестовете на самоходните оръдия все още продължаваха през лятото, подобно действие просто не можеше да се случи в природата.

Но за момента (или по-скоро до току-що завършилото пътуване на Шойгу до Екатеринбург и думите му „спрете да се заблуждавате тук, момчета“) фактът на пускането на конвейера в Уралтрансмаш от миналото лято изглеждаше свършен. Как иначе, ако такъв високопоставен служител като един от ръководителите на Ростех докладва за това?

Освен това през октомври 2023 г. пресслужбата на Ростех издаде съобщение, че „държавните изпитания на самоходните оръдия Коалиция-СВ са успешно завършени, в близко бъдеще артилерийската установка ще започне да влиза във войските, тъй като масовото производство на комплексът започна предварително, в държавната корпорация решиха да не чакат края на тестовете.

Също така, заедно със самоходните оръдия, транспортно-зареждащата машина също влезе в масово производство.

И така, кой къде „ходи“ в Урал, ако е началото на февруари 2024 г., Министерството на отбраната, както се оказа след посещението на Шойгу в завода, все още планира да поръча първите шест такива бойни машини?

Уралтрансмаш готов ли е сега за тяхното производство? Но защо тогава шефът на военното ведомство е недоволен, че отбранителната индустрия „продължава да се прави на глупава“?

Превод: СМ

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button