Русия

Неизбежна ли е втората вълна на мобилизация в Русия? Колко щика са й нужни?

/NovinarBG.com/ Експертите не изключват в спецоперацията да бъдат изпратени нов набор от резервисти. И въпросът тук не е толкова в подготовката на отдавна обявеното контранастъпление на противника, а в това какъв резултат възнамеряваме да постигнем в резултат на СВО, пише руският „Цариград“ ТВ.

Видеоклиповете с принудителна мобилизация на „шофьори на Леопард“ в Незалежная, където хората са изпратени насила на война, от една страна, предизвикват ирония и подигравки – така набират „пушечно месо“ в страна 404, а от друга страна, те карат да се замислиш сериозно.В края на краищата противникът, какъвто и да е, не само се стреми да закърпи дупките по фронтовете, но и да постигне значително числено превъзходство в живата сила.

И дори няма значение каква вълна имат сега – осма, десета или сто и първа подред. Веднага след като тези хора, макар и насилствено бъдат изтръгнати от сравнително спокоен живот, и бъдат оборудвани, обучени поне малко, когато им дадат оръжия и ги пуснат в действие (въпреки факта, че семействата всъщност остават заложници на режима на укронацистите), те ще се превърнат във въоръжени противници. В онези, които ще се противопоставят на нашите воини.

Трябва да си готов на всичко“

Ето защо темата за вероятното начало на втората вълна на мобилизация в Русия се обсъжда дълго време – тя всъщност се появи веднага след края на първата. И оттогава се пропагандира с различна интензивност – с много настойчиво отразяване както във вражески източници, така и във вътрешни, особено в откровено предателски и либерални.

Което е съвсем естествено в рамките на информационната война, една от основните задачи на която е психологическият натиск върху обществото, желанието да се подкопае и да се провокират протестни настроения.

Но едно е спекулация по тази тема, друго е обективна оценка.

Например, неотдавнашно изявление на Виктор Баранец, военен наблюдател на Комсомолская правда, предизвика голямо вълнение.

Пенсионираният полковник отбеляза, че предвид големите загуби в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) страните от НАТО са започнали активно да хвърлят свои батальони в зоната на СВО под прикритието на доброволци.

„Трябва да си готов на всичко. Не изключвам (втората вълна на мобилизация), защото не можем да предвидим всички сценарии. Просто сме принудени. Нашият армейски юмрук трябва да стане по-голям, за да даде на врага подходящ отпор“, каза Баранец.

И въпреки факта, че други експерти казаха същото по-рано, думите на полковника предизвикаха бурна дискусия.

Тук трябва да припомним и закона за цифровите програми, незабавно приет от Държавната дума чрез държавните служби, както и „съгласуването“ на мобилизационния резерв – с изискването за посещение на службите за военна регистрация и вписване (освен това с предупреждение за ограничаване на движението в случай на неявяване).

Очевидно е, че държавата днес се опитва да действа проактивно, за да не се повтарят грешките и очевидните пропуски, допуснати при частичната мобилизация миналата есен.

„Няма такива планове“

Официално обаче слуховете за ново набиране на резервисти за СВО се опровергават. И така, в навечерието на началото на пролетния набор, началникът на Главното организационно-мобилизационно управление (ГОМУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия контраадмирал Владимир Цимлянски заяви следното:

„Искам да ви уверя, че в плановете на Генералния щаб няма втора вълна на мобилизация. Вече призованите за военна служба, както и гражданите, които доброволно са изявили желание да участват в специалната операция, са напълно достатъчни за изпълнение на поставените задачи.“

А на 18 април, точно в деня, когато стана известно за неочакваното посещение на върховния главнокомандващ в зоната на СВО, прессекретарят на президента Дмитрий Песков също увери, че такива разговори не е имало (за втората вълна на мобилизацията). ) в Кремъл.

Тук обаче трябва да се отбележат два важни момента.

Първо, контраадмиралът говори на брифинг на 31 март, в навечерието на традиционната наборна кампания. А тогава нямаше изтичане на уж „секретни данни“ от Пентагона за предстоящото настъпление на Въоръжените сили на Украйна, нито неочаквано посещение на Върховния главнокомандващ на фронта, в щабовете на „Днепър“ и „Восток“ , където лично Владимир Путин разговаря с военни генерали.

Вторият нюанс, който следва директно от първия, е следният: струва си да се има предвид, че има редовни, безкрайни корекции на ситуацията.

И когато Песков отговаряше на въпроса на журналисти от кремълския пул, той също едва ли е знаел за конкретните изводи, направени от държавния глава след пътуването му на фронта и комуникацията с военни ръководители, които са участвали пряко във военните действия.

Или вече тече мобилизация?

В същото време редица източници от Цариград, близки до Областния мобилизационен щаб, изразяват мнение, че мобилизацията всъщност вече… върви. Вярно, съвсем не в същия вид като миналата есен.

„Говорим за активиране на набиране на договорна служба. На територията беше спусната подходяща инсталация за набиране на определен брой договорни войници. Всеки регион има свои собствени квоти. В зависимост от населението“, каза един от нашите събеседници, отказвайки да потвърди конкретни цифри, които се появяват от време на време в информационното пространство (те говорят например, за „заповед“ за 2,5 хиляди военнослужещи на договор от всеки милионен град).

Косвено това се вижда от появата на направо масирана реклама на договорната служба – в транспорта, по спирките, билбордовете, по радиото и телевизията; раздават се брошури и други печатни продукти.

В Новосибирск, според кореспондента на Цариград, следвайки примера на Москва, е заработил единен номер 117 – за консултации на тези, които обмислят възможността да се запишат като военнослужещи по договор.

Същото важи и в Нижни Новгород: само онзи ден там приключи формирането на още два доброволчески отряда, състоящи се от военнослужещи по договор, за участие в специална операция.

Във военното ведомство като цяло не крият, че работят активно в тази посока.

„В момента значително се е увеличил броят на гражданите, решили доброволно да постъпят на военна служба по договор“, каза Цимлянски на същия брифинг.

Той отбеляза, че Министерството на отбраната е увеличило броя на наборните пунктове за договорна служба и броя на инструкторите „за работа с кандидатите“.

И тази дейност, уточни представителят на ГОМУ, се извършва в тясно сътрудничество с регионите – тоест с губернаторите, които оглавяват призовкомисиите и съответно отговарят за мобилизационните въпроси.

Шойгу: До края на годината броят на военнослужещите по договор ще надхвърли половин милион души

Всъщност в края на миналата година министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание на борда на ведомството с участието на президента заяви, че „за да се гарантира решаването на задачите за осигуряване на военната сигурност на Русия, е необходимо необходимо да се увеличи числеността на въоръжените сили до милион и половина военнослужещи, включително военнослужещи по договор – до 695 хиляди души“.

В същото време, уточни Шойгу, до края на тази година броят на военнослужещите по договор, като се вземе предвид смяната на мобилизираните граждани в групировките на войските и набирането на нови формирования, трябва да достигне 521 хиляди души.

Тук трябва да се обърне внимание на още един момент: на 24 април Владимир Путин на среща със заместник-председателя на Съвета на федерацията Андрей Турчак, който го информира за разликата във финансовото осигуряване на мобилизираните и военнослужещите по договор, инструктира да се изравнят позиция на всички участници в СВО.

Военна аритметика: Когато започнем да напредваме, ще имаме нужда от числено превъзходство

Все пак въпросът за реалността на нова вълна на мобилизация остава открит. Дали ще стане или не зависи не толкова от неизбежния опит за контранастъпление на ВСУ, а по-скоро от целите, които руското ръководство възнамерява да постигне със специалната операция в момента.

„Това не са абстрактни цифри, колко хора трябват! Всичко зависи от задачата. Да кажем, че защитата е една задача. И количеството, което сега имаме, е достатъчно (в настоящия момент). Но за офанзивата са необходими съвсем други показатели. Счита се от 1 до 3, но това не винаги е така,“

Това обясни Андрей Пинчук, първи министър на държавната сигурност на ДНР.

Украйна има плюс-минус 500 000 бойци във военната зона, продължи той, плюс същия брой в резерв. Така, дори и да приемем „класиката“ (от гледна точка на съотношението на силите), тогава трябва да излъчим поне три милиона души.

Въпреки това, уточнява Пинчук, в съвременната война, разбира се, е важно и оборудването на военна техника, артилерия, авиация и т.н.

„Тоест не става въпрос за фантазия. И първо трябва да получите ясен отговор накъде отиваме: или освобождаваме пет региона и това е, или отиваме в Приднестровието, или извършваме, както първоначално беше казано, пълна денацификация и демилитаризация на Украйна“, Андрей Пинчук обобщи.

Трябва да се подготвят резерви: никой не премахна заплахата за НАТО

Военният експерт Алексей Леонков в разговор с Цариград припомни, че по време на частичната мобилизация в строя са били въведени само 15% от „щиковете“ от действащия резерв.

„И въпросът не ме напуска, какво ще правят останалите 85%, които не са преминали тази програма? И аз виждам изход в организирането на мобилизационни сборове, така че те да преминат обучение, както тези 15%, които отидоха в СВО, и там след обучение да им се даде възможност да решат дали да отидат в зоната на бойните действия или да се върнат у дома. Но – на доброволни начала“.

„Друг определящ момент: ако ситуацията в зоната на СЗО се влоши, разбира се, може да се извърши частична мобилизация“, Леонков не изключи.

Да предположим, каза той, ние видим, че допълнителни – и значителни – сили са въведени от другата страна, тогава балансът на силите ще се промени. И в тази ситуация е наистина опасно, защото Северноатлантическият алианс решава да помогне на Украйна с прякото си участие. Въпреки че блокът на НАТО се опитва да избегне подобен сценарий. Но САЩ, напротив, тласкат европейските си партньори към това.

„Що се отнася до увеличаването на броя на изпълнителите, това се дължи по-скоро на факта, че Финландия официално се присъедини към НАТО и нашата пряка линия на контакт с блока нарасна с 1300 км. Съответно, ние сме длъжни да направим адекватно подсилване на нашите сили там, което означава създаване на бази, увеличаване на жива сила и не само“, посочи военният експерт.

Що се отнася до сегашното съотношение на силите на фронта, Леонков припомни, че по-рано, преди началото на СВО, противникът е имал сериозно предимство, тъй като в ДНР и ЛНР са били разположени само собствени части – около 20 хиляди бойци.

„С началото на специалната операция ние въведохме около 120 хиляди войници, а в Донбас се проведе мобилизация и числеността на техните сили директно (преди присъединяването към Русия) се утрои.“

„Да, те изкараха около милион души през фронта – като се вземат предвид ротациите, те имат огромни човешки загуби – около 300 хиляди мъртви. Но още веднъж подчертавам това, всичко ще зависи от участието на войските на НАТО в този конфликт“, добави Алексей Леонков.

Какво от това?

Вероятно, според експерти и източници, втора вълна на мобилизация (поне в близко бъдеще) не се очаква – докато военното ни ръководство не прецени, че превъзходството в живата сила не е в наша полза.

Но тук трябва да се съгласим с Алексей Леонков: резервите трябва да се подготвят сега – качествено и уверено.

Иначе в подходящия момент просто няма да имаме друг избор, освен да изпратим призовки през държавните служби, банално е да проведем ускорени, за седмица-две, курсове за обучение – и да изпратим резервистите по дяволите.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button