Микроблейдинг
СВЯТ

“Ние ще командваме парада”. Как САЩ подчиняват Европа

/NovinarBG.com/ Съединените щати възнамеряват значително да увеличат военната помощ за Киев и да повишат нейната ефективност. „Ню Йорк Таймс“ позовавайки се на източници в Белия дом, съобщава: Пентагонът планира да създаде ново командване в Западна Европа под ръководството на американски генерал, за да координира усилията на десетки държави за по-нататъшно удължаване на въоръжения конфликт в Украйна . За тази структура и как тя ще повлияе на хода на военните действия – в материала.

Организирайте помощ

Командващият американските сили в Европа генерал Кристофър Каволи изпрати на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин списък с предложения за подобряване на ефективността на западната помощ за Киев. По-специално става дума за формирането в германския Висбаден на щабен център с постоянен състав от 300 души, който ще рационализира и систематизира военните доставки от повече от 40 страни, ще координира обучението на украински военен персонал и ще ремонтира военна техника на въоръжените сили на Украйна в страните от НАТО.

Според американците този център ще действа подобно на структурите, помогнали за укрепването на иракската и афганистанската армия. Те ще отделят средства, специалисти и техника, необходими за превръщането на ВСУ във военна сила, способна да победи Русия на бойното поле. Страните, включени в т. нар. „формат Рамщайн“, ще могат да консолидират усилията си.

„Ню Йорк Таймс“ подчертава, че Западът вече подготвя украински войници по стандартите на НАТО. Великобритания например, стартира лятна програма за обучение на 10 000 украински новобранци в боравене с оръжия, тактика на патрулиране, първа помощ и други умения. През септември Дания обяви подобен проект. Освен това украинските военнослужещи се обучават в Полша, Испания, Франция и редица други страни. Сега всичко това ще се доведе под общ знаменател.

Плацдарм за настъпление

„Несъмнено задачите на новото командване няма да се изчерпват с горепосоченото“, убеден е докторът на военните науки Константин Сивков „Щабът във Висбаден, Германия, ще изгражда логистиката на доставките, ще помага на украинските генерали да планират военни операции, координира събирането на разузнавателни данни и предаването им на ВСУ. Ако преди това страните от НАТО правеха това поотделно, то създаваната структура ще рационализира помощта на Киев и ще повиши нейната ефективност“, допълни той.

Според експерта всичко това е следващ етап от стратегията на Брюксел и Вашингтон за системно протакане на въоръжения конфликт, още едно доказателство, че колективният Запад иска да се бие с Русия до последния украинец. Основната цел е максимално да се изтощи Москва и в крайна сметка да се принуди да се съгласи на мир при изгодни за Киев и НАТО условия.

„Това решение на Пентагона сериозно ще усложни живота ни и ще укрепи ВСУ“, продължава Сивков. „Украйна всъщност ще се превърне в плацдарм за атака срещу Русия, и то в много близко бъдеще. Не изключвам, че рано или късно НАТО ще се реши на пряк въоръжен конфликт. Първо, те могат да изпратят своите военни в Украйна. И след това да нахлуят в нашата територия. Всичко може да се очаква от тях – Западът има видимо по-малко страх от нас. Можем само да се надяваме за остатъците от благоразумие на западните политици. Откритата борба с ядрена сила е път за никъде“, допълва той.

Милитаризация на Европа

Александър Перенджиев, експерт от Асоциацията на военните политолози, е съгласен, че САЩ вдигат залозите. Според него обаче целта на новото командване не е само конфронтация с Русия.

„Има известна връзка с взривяването на газопроводите „Северен поток“, казва той. „Съединените щати започнаха открито да поробват Европа и да предприемат мерки за премахване на своя икономически конкурент в лицето на ЕС. За да направят това, трябва да отслабят Германия, локомотива на континенталната икономика. Те бяха лишени от руски газ, след което редица германски индустрии обявиха решението си да се преместят в САЩ. Тогава европейците бяха принудени да купуват втечнен газ отвъд океана, тясно обвързани с Западното полукълбо. Сега Вашингтон не само ще консолидира икономическото си влияние върху Европа, но и ще укрепи военното си“, смята той.

Перенджиев се съгласява със Сивков, че в Германия всъщност формират щаб за агресия срещу Русия. Полша например вече е привлякла в Калининградска област внушителни сили. Наскоро подписаната декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО също предполага по-нататъшна милитаризация на региона.

Арсеналите са празни

Преди няколко дни, на 28 септември, Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара. Така общата сума, официално отпусната на Киев от Вашингтон от началото на руската специална военна операция, надхвърля 16,2 милиарда. За разлика от по-ранните доставки, военната техника за ВСУ ще бъде поръчвана от производителите, а не изтеглена от американските арсенали. Тоест прехвърляне на оръжие ще се разтегне с месеци и години.

Очаква се новият пакет да включва 18 наземни ракетни системи и боеприпаси ХИМАРС, 150 бронирани машини „Хъмви“, 150 камиона за буксир на артилерия, около 100 цистерни, два бордови радара за безпилотни летателни апарати, 20 многоцелеви, предназначени както за задачи по ПВО, така и за контрабатарейна борба. Освен това ВСУ ще бъдат снабдени със системи за радиоелектронна борба, тактически радиокомуникации, средства за разузнаване и наблюдение, оптика, взривни вещества, бронежилетки и други пехотни „дреболии“.

Германия се готви да достави няколко зенитно-ракетни комплекса ИРИС-T на ВСУ в близко бъдеще, което според Брюксел ще позволи на украинската армия да анулира предимството на Русия във въздуха. Едва ли обаче западноевропейските съюзници на Вашингтон ще се осмелят да поверят на Киев най-модерното оръжие. Това, което биха могли да споделят, без да компрометират собствените си отбранителни способности, вече е в Украйна. От друга страна, техните проблеми не вълнуват особено САЩ, които сериозно възнамеряват да подчинят Европа.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button