Микроблейдинг
ПОЛИТИКА

Нинова: И при третия мандат премиерът трябва да е от „Продължаваме промяната“

Правителството оставя страната в добро икономическо състояние, не е вярно, че сме във фалит,  заяви вицепремиерът и министър в оставка Корнелия Нинова.

Министърът на икономиката отхвърли критиките на Бойко Борисов и ГЕРБ: „Фактите опровергават всички твърдения за срив в икономиката и фалит на индустрията в България. Опровергават и лъжите на Борисов за успешното управление на ГЕРБ. Индустрията работи и промишлеността произвежда повече сега, отколкото при управлението на ГЕРБ.

Много искам като съмне и Борисов да каже нещо, то да важи до вечерта, каза Нинова и подчерта – рано или късно ще стигнем до таван на цените.  Тя припомни, че когато този таван е бил предложен, са получени критики от опозицията, че се връщаме към социализма. Вчера се направил на герой – таван на цените!“, изтъкна лидерът на БСП.

Тя заяви, че ако се стигне до сформиране на правителство, от есента може да има увеличение на пенсиите.

„Не се ли справим, влезем ли в служебен кабинет, всички мерки, които набелязахме сега, няма как да се случат, защото няма да има парламент“, подчерта вицепремиерът в оставка.

На въпрос дали очаква БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство, тя отговори: „Каквото реши президентът. Ако реши да бъде при нас, ще направим възможно всички да проведем разговори и да съставим кабинет“.

Относно това как левицата ще се опита да помири бившите коалиционни партньори ПП и „Има такъв народ“, тя отговори: „С търпение, с разум, с аргументи. Ще се опитаме“.

Според Нинова, коалиционното споразумение е било грешка. „Две са грешките ни досега. Едната е, че не направихме тази конкретна програма, която имаме сега. И другата е тази нарушена комуникация“, обясни тя.

„Много категорично поставихме въпроса Кирил Петков да не е премиер поради няколко натрупани от него действия, които бяха в противоречие с коалиционното споразумение, т.е. нямаше комуникация. В същото време искам да кажа, че му прави чест. Преглътна си его и всичко и се оттегли“, заяви Нинова.

Според нея, кандидатурата за премиер трябва да е общо решение на всички, които преговарят.Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила – „Продължаваме промяната“, каза тя.

Очаква се в сряда или четвъртък президентът Румен Радев да връчи втория на ГЕРБ, като партията веднага ще го върне неизпълнен.

А третия мандат са готови да вземат и БСП, и ДБ, и ИТН и да положат усилия за формиране наново на коалицията около правителство с определен хоризонт, за да няма избори в навечерието на тежката икономическа зима.

С търпение, разум и аргументи ще връщат социалистите ИТН на масата на преговорите. Както сме го правили през цялото време, добави Нинова и потвърди че проблемите между ПП и ИТН не почнали сега, а са отдавна – от избора на шеф на БНБ, после се задълбочил покрай споровете им за парите за строителните фирми. Винаги сме се опитвали да бъдем мост и донякъде сме успявали. През целия период сме били в добри отношения и с едните, и с другите, помагали сме, подчерта Нинова

„Не се прави така – с този да, с онзи не!“, категорична е лидерът на БСП към условията на другите партньори. За лидерство никоя партия не може да се бърка на друга. Програмата, която направихме, е добра. Слагаме я на масата и сядаме всички на преговори по нея. Беше грешка, че не направихме такава програма още в началото на управлението, категорична е вицепремиеърт в оставка

„Това е събирателен образ на модела, срещу който се борим в последните години – многократно нарушаване на закона, подкрепа или чадър от институции, които години наред са си затваряли очите за това, което се случва, чувство за безнаказаност у един млад човек и чувство за несправедливост у цялото общество“

Това заяви лидерът на БСП и министър в оставка Корнелия Нинова пред БТВ, коментирайки скандала с бившия футболист Георги Семерджиев, който причини катастрофа, довела до смъртта на две млади жени.

„Разбира се, това може да се поправи“, посочи Нинова.
Проблемът е в приложението на закона. Приложението на закона е много по-важно от самия закон. От опит го знам – обикновено нишката се къса в приложението. Хора трябват“.

Разбира се, че инфлацията е привнесена. Дори има други страни с ЕС, които са по-висока инфлация от нас. Разбира се, че причината е войната“, уточни тя.

Според нея, въпросът е какво може да се направи в тази ситуация. Една от първите мерки, които прилагат другите правителства, както и българското, е намаляването на данъците.

„Другата е социалната политика и мерките, с които да компенсираме доходите. Тук мисля, че също свършихме добра работа“, добави Нинова.

Тя поясни, че икономически в момента държавата е добре. Промишленото производство расте с 20.1%, има ръст в търговията на едро и дребно с 5%, ръст в строителството от 5.8%. има ръст на БВП за първото тримесечие на 2022 г. с 4.1%, изреди Нинова.

Инфлацията, цените, обедняването и неравенствата остават като нерешени проблеми вицепремиера и министър на икономиката и индустрията в оставка.

Нинова открои още, че в малките магазини намалението на цената на хляба е с 16-17%. Най-важният проблем са доходите и инфлацията.

На въпрос дали работи добре мярката за отстъпка от цената на бензина, тя отговори положително. Според Нинова е нормално не всички да могат да се възползват от отстъпката за горивата от 25 стотинки на литър, защото не всички бензиностанции я предлагат, особено малките.

По повод предложението на опозицията за въвеждане на таван на цените на горивата тя каза: „Много искам един ден да осъмнем с възможността Борисов като каже нещо, да държи на него 24 часа“. Тя припомни, че когато този таван е бил предложен, са получени критики от опозицията, че се връщаме към социализма.

Вчера се направил на герой – таван на цените!“, изтъкна лидерът на БСП.
Тя обясни, че предложението на левицата не е било прието, защото срещнало критики от коалиционните партньори – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Мисля, че рано или късно ще стигнем до таван на цените. Вероятно наесен“, посочи Нинова.

Вицепремиерът посочи, че левицата настоява за разговори за енергийни доставчици, включително и с „Газпром“, „защото това е българският интерес“.

„Ние сме категорични – България не изнася оръжие за Украйна. Ние доставяме за други държави, те дават документи за краен потребител. Когато станат собственици. Те решават“, каза тя по друга гореща тема. Нинова показа справка на изданието „Билд“, което е направило анализ коя държава какво изнася. „България, ето я тук долу – хуманитарна помощ. Няма едно редче долу за износ за оръжие“, посочи тя.

„Българската държава няма как да знае, международните норми са такива, купувачът издава сертификат за потребител. Той се издава от държавен орган“, каза още тя.

 

Още новини

Back to top button