Русия

Новият двигател на руския Су-57 ще осигурява скорост от 2 Маха и повече без форсаж

/NovinarBG.com/ Най-бързият суперкрайцер в света: новият двигател Су-57 ще осигури рекорден полет без форсаж

От 2025 г. руските Военно-космически сили ще започнат да получават подобрените самолети пето поколение Су-57.

Както беше съобщено през октомври 2022 г., Су-57М започна летателни изпитания и сега ще получи нова силова установка. Този двигател е обозначен като АЛ-51Ф .

Въпреки факта, че руската изтребителна авиационна индустрия често отлага въвеждането в експлоатация на нови самолети, може да се каже с увереност, че Су-57М ще започне да се доставя на руската армия преди 2027 г.

Няма равен

Разбира се, много от характеристиките на новия двигател за новия изтребител засега остават класифицирани като „секретни“. Но в последните информации на Министерството на отбраната се съобщава, че двигателят АЛ-51Ф ще позволи на самолета да лети без форсаж не само със свръхзвукова скорост (суперкрайсерски режим), но и със скорости от Mach 2 и по-високи.

Преди това единственият тактически боен самолет, който днес може да достигне такава скорост, беше изтребителят прехващач МиГ-31 Foxhound. Вярно, за това МиГ-ът се нуждае от форсажните камери. А тяхното отсъствие ще позволи на Су-57 бързо да провежда различни патрулирания и да реагира на всякакви заплахи без загуби „в своя обхват“.

Трябва да се отбележи, че камерите за доизгаряне изгарят авиокеросиновото гориво много по-бързо. Това означава, че свръхзвуковите полети за по-дълго време стават много скъпи за повечето изтребители. Но дори не това е най-важното. Поради повишеното изгаряне на гориво, самият обхват на полета е значително съкратен.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Конкурентите

Днес единственият изтребител от пето поколение, който е готов за суперкрайсерски режим, е J-20, произведен в Китай. Вярно, той постига това само при ниски свръхзвукови скорости – малко над Mach 1. А произведеният в САЩ F-35 не може да лети със свръхзвукова скорост без използването на форсажни камери.

АЛ-51Ф

Двигателят АЛ-51Ф е разработен от OДК Сатурн. Двигателят представлява вторият опит на Русия за проект от пето поколение след обещаващия двигател АЛ-41Ф . Този също беше разработен за серийно производство, но се смяташе за скъп за изтребителя МиГ 1.42. Тъй като цената на Су-57 е два пъти по-ниска от цената на МиГ 1.42, двигателят АЛ-51Ф също има по-ниски производствени и експлоатационни разходи. Той е идеално оптимизиран за стелт, има заострени разклоняващи се дюзи с назъбени клапи, които позволяват да се намали радарното му напречно сечение.

Тягата на двигателя АЛ-51Ф е с 8% по-висока от тази на най-близкия му конкурент от Съединените щати, F-22 , F119. Основните предимства на руския двигател обаче ще бъдат: по-ниските изисквания за поддръжка, както и възможността да има триизмерен вектор на тягата, което ще осигури значително подобрение на маневреността при ниски скорости.

Въпреки факта, че обхватът на полета на самолета Су-57 и сега е два пъти по-голям от американските му конкуренти – F-22 и F-35, двигателят АЛ-51Ф ще добави още 10% към това предимство.

Досие

АЛ-51Ф е турбовентилаторен двигател с форсажно изгаряне от пето поколение, двувалов, с нисък коефициент на двуконтурност, разработен за изтребителя Су-57 и безпилотния боен летателен апарат (БПЛА) С-70 Охотник. Разработчикът е компанията Сатурн, дъщерно дружество на Обединена двигателностроителна корпорация (ОАК) в Русия.

Основни характеристики на АЛ-51Ф:

  • Стелт функции: Включва редица стелт функции, като регулируеми дюзи и композитни материали, за намаляване на радарната сигнатура.

Допълнителна информация:

Първи полет: 2021 г

Производител: „Сатурн“ (ОАК)

Степен на двуконтурност: 0,4

Дължина: 4,9 м (16 фута)

Диаметър: 1,1 м (3,6 фута)

Тегло: 1900 кг (4200 фунта).

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button