Микроблейдинг
Русия

Няма шанс: саудитците предадоха Китай на Русия

/NovinarBG.com/ Търсенето на петрол в Китай рязко нарасна. Саудитска Арабия беше основният доставчик, но Русия поема лидерството, предлагайки добри отстъпки. Местните рафинерии се наредиха за петролни продукти. За Рияд това беше пълна изненада.

Пое водещата роля

През 2022 г. Москва значително увеличи доставките на въглеводороди за Китай и Индия. Ключовите азиатски икономики активно усвояваха суровините, които европейският пазар беше загубил. Но в Китай Саудитска Арабия все още оставаше начело.

Според китайските митници от Русия са дошли 86,25 милиона тона петрол – 1,72 милиона барела на ден, което е с осем процента повече от 2021 г. Китайците са купили 87,49 милиона тона от саудитците.

Втората икономика в света е силно зависима от вноса на гориво: 72% от петрола и 45% от газа идват от чужбина.

Следователно никое гориво не е излишно за Пекин. Русия вече е начело в Китай – от май до юли 2022 г. Но през август Саудитска Арабия си върна първото място.

Наблюдателите прогнозираха: това няма да е за дълго. С повторното отваряне на пазара след коронавирусните ограничения саудитците ще се сблъскат с по-силна конкуренция от Русия, партньор от ОПЕК+.

Излишна алчност

Така и става. Китайската икономика се съживява, трафикът расте, а огромният петролен рафиниращ сектор набира скорост. Очаква се потреблението да скочи до небето.

Според прогнозите на Международната агенция по енергетика през 2023 г. световното търсене на петрол ще се увеличи с 1,9 милиона барела на ден до рекордните 101,7 милиона.

Най-големият производител потрива ръце: държавната “Сауди Арамко” вече повиши цената на своята водеща смес “Арабски лек” с 20 цента за барел. За китайските рафинерии това е изключително неприятна изненада. Преработвателите, напротив, разчитаха, че суровините ще поевтинеят. В края на краищата, засега действителното търсене изостава от оптимистичните прогнози.

Разумни цени

В резултат на това конфигурацията на силите може да се промени още през второто тримесечие. И това ще се случи не само в Китай. Азия ще разчита на руски суровини.

„Китайските рафинерии ще трябва да увеличат максимално покупките си от САЩ и Бразилия, Ангола и Нигерия, но преди всичко от Русия“, отбелязва изданието “Ойл Прайс”.

Москва дава добри отстъпки и Рияд трябваше да направи място. Така, според експертите, през януари Китай е закупувал 2,03 милиона барела на ден руски петрол, а Саудитска Арабия – 1,77.

Според прогнозите на “Блумбърг” предстоят следващите мащабни покупки на руски суровини от китайските гиганти “Петрочайна” и КНПК. В резултат на това ежедневният внос ще добави още половин милион.

Добавете мазута

Това важи и за петролните продукти от Русия, които Европа демонстративно отказа. Независими китайски рафинерии вече се насочват към мазут.

Освен това Москва пренасочи значителна част от износа на мазут и вакумен газьол (ВГО) към Азия и Близкия изток още преди европейското ембарго, което влезе в сила на 5 февруари.

Въпреки че Китай е нетен износител на рафинирани горива, много рафинерии преработват мазут в дизелово гориво и бензин с висока добавена стойност. В същото време трябва да се вземе предвид евтиността на руския продукт и липсата на квоти за внос на суров петрол за частни предприятия, отбелязва “Ройтерс”.

Китай е закупил рекордните 3,89 милиона барела мазут от Русия през януари, според “Кеплер”. А доставките през март се очаква да се удвоят до 6,75 милиона.

Анализаторите казват: Москва и Рияд се сблъскаха в тежка битка за най-големия вносител на суров петрол в света. Засега Русия печели.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button