Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Обрат! Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

Върховния административен съд окончателно отмени заповедта на зам.-кмета на община Бургас, според която трябва да бъде съборена голямата оранжерия до имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“, съобщи „Дневник„. Това стана по жалба на фирмата „Хермес Солар“, която се води автор на строежа.

В решението на тричленния съдебен състав(link is external) се казва, че в заповедта за премахване на незаконните постройки, подписана от зам.-кмета на Бургас по „Строителство, инвестиции и регионално развитие“, не са описани достатъчно детайлно и ясно кои точно незаконни постройки и с каква площ трябва да бъдат отстранени като незаконни. По делото са изготвени експертизи, които установяват какво представлява постройката – нареденият за премахване строеж е сглобяема постройка с три свързани части – А, Б и В от метална конструкция с различни размери. Общата площ на трите части е 912 кв.м.

Според съда обаче описаният в заповедта строеж не е индивидуализиран в достатъчна степен, което възпрепятства възможността за надлежен съдебен контрол на заповедта и съответствието й с приложимите законови разпоредби. В разпоредителната част на заповедта е наредено премахването на незаконен строеж „оранжерия с приблизителна площ 500 кв.м“.

„Доколкото в заповедта е наредено премахване на „оранжерия“ с площ, неотговаряща на измерената при проверката на вещото лице, и предвид липсата на конкретизация в акта, то правилно съдът приема, че издадената заповед не съдържа точно и ясно индивидуализиране на наредения за премахване обект, което обосновава извод за нейната незаконосъобразност“, посочва ВАС, като коментира и решението на предходната инстанция.

И посочва, че според административно-процесуалния кодекс издателят на акта трябва да докаже убедително основанията за издаването на заповедта, което в случая не е направено. „Крайният извод на административния съд, че заповедта на зам.-кмета по „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ на община Бургас е незаконосъобразна и следва да се отмени, е правилен“, решават върховните магистрати.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През декември 2020 г. ресорният зам.-кмет на Бургас нареди на дружеството да премахне незаконната оранжерия. В мотивите на заповедта за премахване е посочено, че няма данни за годината на построяване, както и че строежът е направен без одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Бургаският съд допуска техническа експертиза, според която оранжерията е преместваем обект, поставена е без да има трайна връзка с терена, монтирана е на място от предварително подготвени в работилница конструктивни елементи, свързани с болтова връзка, като стоманобетоновият фундаментен елемент може лесно да се демонтира и да се възстанови първоначалния вид на терена.

„Сега“ припомня, че през април ВАС окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена. Въпреки че преди повече от година още две от постройките към сарая на Доган бяха обявени за незаконни и след в сила съдебно решение трябва да бъдат съборени, все още не може да се намери фирма, която да извърши тази дейност. Тъй като сградите се намират на държавна земя, а авторът на строителството остана неизвестен, събарянето им ще бъде платено от данъкоплатците.

Източник: „СЕГА“

Статията Обрат! Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button