Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
СВЯТ

ООН като инструмент на политиката на САЩ

/NovinarBG.com/ Към откриването на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

В сегашната безпрецедентна конфронтация между колективния Запад и Русия, Вашингтон се стреми да използва всички налични средства и методи, за да нанесе максимални щети на Москва. В това отношение структурата на ООН не прави изключение – някогашната авторитетна международна организация, се е превърнала в структура, напълно контролирана от САЩ.

Един от многото примери за това беше опитът Русия да бъде лишена от договорите за използване на нейните самолети в интерес на Световната продоволствена програма ( WFP – World Food Program ), както и за мироопазващи и политически мисии.

От 2001 г. основният доставчик на авиационни услуги за ООН е руската компания „ЮТейр“ ( UTair). В продължение на две десетилетия нейните самолети и хеликоптери са доказали своята надеждност и непретенциозност и в най-тежки условия на експлоатация, а летателният и технически състав – най-високи умения и професионализъм.

Разбирайки важността на задачата, стояща пред тях, пилотите и техниците подготвят и изпълняват полети до отдалечени райони на страни, където няма летищна мрежа и навигационна поддръжка. Днес 30 руски хеликоптера и 32 самолета с наши екипажи работят в интерес на ООН и преди всичко за Продоволствената програма.

От 2014 г. насам ООН е прехвърлила повече от 2,3 милиарда долара по сметките на UTair за услугите, предоставени при доставка на хуманитарни товари, медицинска евакуация и други задачи. Работата на нашите авиатори постоянно получава възторжени отзиви,

Ситуацията започна да се променя радикално с началото на СВО. Украинската делегация в централата на ООН бомбардира секретариата с писма с искане за прекратяване на договорите с Руската федерация. Натискът беше толкова силен, че на 8 март ръководителят на отдела за оперативна поддръжка на ООН ( UN Department of Operational Support, именно тази структура изпълнява договори за поддръжка на авиацията) беше принуден да изпрати съответния меморандум до генералния секретар.

В меморандума се признава, че прекъсването на сътрудничеството с руската компания ще доведе ако не до пълно спиране на дейността на много мисии на ООН, то до много големи проблеми в тяхната дейност. Освен това е невъзможно бързо да се намери изпълнител, способен да осигури необходимия брой самолети, а цената на услугите ще се увеличи 3-4 пъти.

Украинската делегация продължи да търси съюзници и ги намери. Оказа се, че това е самият директор на WFP, който на 2 август изпрати меморандум до генералния секретар на ООН, призовавайки го незабавно да разгледа въпроса за отказ на услугите на Utair и замяната им с „всяка неруска“.

Като оправдание е цитиран бюлетинът на ИКАО от 15 юни, в който Москва е обвинена в нарушаване на Чикагската конвенция за гражданската авиация от 1944 г. Особено възмущение предизвика решението на руското ръководство от 14 март да пререгистрира гражданските пътнически самолети, които са били на лизинг.

ICAO, а след това и ръководителят на WFP, постави ултиматум на Русия – да изпълни изискванията до 14 септември, в противен случай всички самолети и хеликоптери, наети от ООН, ще бъдат спрени. В името на спазването на изискванията за авиационна сигурност! И нищо, че самолетът е руско производство, екипажите са руски, за лизинг на Ирландия и Бермудите не може да се говори. Ключовата дума е руски и това е достатъчно.

На 23 август е изпратена заявка за участие в търга до потенциални изпълнители. Тук е абсурдно да се търси логика. Целта може да се проследи ясно – да навредите и разрушите Русия по всякакъв начин, дори ако това изисква издърпване на стола, на който седите, директно изпод вас.

Кой е този отчаян човек, който оглавява най-голямата хуманитарна организация, но е готов да спре работата й и да обрече на глад стотици хиляди хора в най-бедните страни в света? Отговорът обяснява цялата комбинация – това е американецът Дейвид Бийзли ( David Beasley ), който се премести на директорския стол на WFP направо от кабинета на губернатора на Южна Каролина.

Остава да добавим, че на 16 декември 2021 г., по време на пленарната сесия , Общото събрание на ООН одобри внесената от Русия резолюция за „Борба с прославянето на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност“. Само две държави в света редовно се противопоставят на приемането на резолюцията (т.е. в защита на неонацизма и подобни практики) – САЩ и Украйна.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button