Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Опасно лудо време сковава България в събота! Най-страшно ще е привечер КАРТА

Почти без валежи ще се задържи времето в събота само над крайните източни райони. Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Сутринта на много повече места в низините и котловините отново ще се образуват мъгли. Минималните температури ще се повишат и ще са между 8-10 °С.

Най-високи ще са стойностите по Черноморието – до 13-15°С.

Времето в съботния ден ще е под влияние на преминаващ средиземноморски циклон западно от нашата страна. Времето ще се задържи облачно и мъгливо. До обяд не са изключени валежи от дъжд над крайните западни и северозападни райони, но следобед процесите ще спират и облачността ще се разкъса. 

Над източните райони времето ще се задържи с разкъсана облачност и валеж не се очакват. 

Ще духа умерен вятър от югозапад и с него ще нахлува по-топъл въздух. Очакваните максимални температури ще се повишат и ще са между 15-20°С. Малко по-ниски ще са стойностите над Северозападна България – до 13-14°С.

Към края на деня облачността отново ще се увеличава и вплътнява и ще завали дъжд. Причината е приближава от югозапад средиземноморски циклон. 

Ще духа умерен, а в Източна България и северно от планините – и временно силен югозападен вятър.

Времето в София

През нощта срещу събота облачността ще се задържи значителна и на много места ще превали дъжд. Ще има условия за намелена видимост. Минималните температури ще са между 8-9°С. 

Около обяд мъглата ще се вдигне и ще преобладава разкъсана облачност, но късно вечерта от запад облачността отново ще се увеличи и до вечерта ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще се повишат и ще са между 14-16 °С.

Прогноза за фини прахови частици

Очакваме завишавания на нивата на фини прахови частици над София, Благоевград, Враца, Пловдив и Сандански.

Времето по Черноморието

В сутрешните часове в отделни райони видимостта ще бъде временно намалена. Облачността ще е променлива, а следобед ще е разкъсана. После обаче ще тя се увеличи отново и на места ще завали дъжд. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще са 17-18°. 

Времето в планините

Над планините облачността ще е предимно значителна и на много места ще превали дъжд. По най-високите части  валежите ще са и от сняг. Ще духа силен, а по билата – и временно бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200-1300 метра надморска височина около 11-12°, на 2000 метра – около 5-8°.

Времето на Балканите

Над Балканския полуостров от запад на изток облачността ще се увеличава и на много места над западните райони ще превали дъжд, а по Адриатическото крайбрежие валежите ще са съпроводени и от гръмотевици. Предимно слънчево ще бъде в Гърция, но следобед и там облачността ще се увеличи.

Предупреждение за възможни значителни валежи и силни гръмотевични бури

Синоптиците от Meteo Balkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за събота.

Забележка: Картата показва местата, където те са най-вероятни, но явленията няма да покриват цялата площ.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в следобедните часове и през нощта срещу неделя. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност.

Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Още новини

Back to top button