Русия

Особеностите на стратегическите отношения в четириъгълника Русия – Индия – Китай – САЩ

/NovinarBG.com/ В руско-индийските отношения, наред с историческите постижения и успехи от последните години, има много обективни проблеми. Те се отнасят главно до двустранните икономически връзки: ниски показатели за търговски оборот и инвестиционна активност, концентрация на вниманието върху няколко ключови области (военно-техническо сътрудничество, ядрена енергетика, петролен и газов сектор), ниска осведоменост на представителите на частния сектор за пазарите на другия.

Тези проблеми са преодолими. Нуждата на Русия от надеждни външноикономически партньори и диверсификация на икономическите връзки дава възможност за постигане на структурна трансформация на руско-индийските отношения. Разработването на подобни стратегии за преодоляване на глобалните дисбаланси в развитието, обща визия за технологично развитие (включително трансфер на технологии и изграждане на съвместни предприятия), съвместни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност – всички тези стъпки ще помогнат на страните не само да си спомнят славното минало, но и заедно да гледат към бъдещето.

През последните десетилетия обаче към икономическите предизвикателства на особено привилегированото стратегическо партньорство между Русия и Индия се добавиха политически предизвикателства – Москва е обезпокоена от бързото развитие на отношенията между Вашингтон и Ню Делхи.

Всеобхватното глобално стратегическо партньорство между Индия и Съединените щати е логичен резултат от еволюцията на индийската политика от 90-те години насам. Тогава правителството на министър-председателя Нарасимха Рао започва постепенен процес на икономическа либерализация. Индия трябваше да стане привлекателна цел за чуждестранни инвестиции, тъй като в самата страна нямаше достатъчно финансов капитал.

„Отварянето“ на индийската икономика за чуждестранни инвеститори продължи при премиера Нарендра Моди, с инициативата „Произведено в Индия“, която предлага на чуждестранните производители да разположат своите производствени мощности в южноазиатската държава. Своеобразно продължение на инициативата беше програмата „Самодостатъчна Индия“. От една страна, тя е насочена към постигане на технологичен суверенитет, а от друга, принуждава чуждестранните индустриалци да локализират производството си в Индия.

Въпреки нарастването на брутните разходи и процента им, чуждестранните инвестиции все още са необходими на Индия, за да ускори индустриалното развитие и да осигури работни места за нарастващото население – тези проблеми се считат за екзистенциални в Ню Делхи. В този смисъл САЩ се превърнаха в безспорен партньор за Индия – никоя друга страна не разполага с количеството свободен капитал, който може да задоволи индийските „апетити“.

Икономическият интерес на страните една към друга беше насложен от политически фактор. Поражението във войната с Китай през 1962 г. беше удар за Ню Делхи, от който съвременните индийски политически елити не могат да се възстановят. Бързото икономическо развитие на КНР, умножено от ускореното военно строителство, засили тревожните настроения в Индия.

Ню Делхи е особено загрижен за развитието на ВМС на НОАК. Според индийската гледна точка те имат за задача да осигурят китайско господство в Индийско-тихоокеанския регион . В този контекст сътрудничеството с американците в „свободния и отворен ИТР“ се разглежда от индийците като един от малкото начини за потушаване на заплахите за тяхната сигурност.

Индийско-американското стратегическо партньорство е дългосрочна тенденция, която никой, включително Русия, няма да може да обърне.

Москва трябва да осъзнае, че индийските политически елити разширяват контактите си с американците не заради „натиска на Вашингтон“, а защото според тях сътрудничеството със САЩ е в националните интереси на Ню Делхи. Опитите да ги убедят, че не разбират националните си интереси не само ще се провалят, но и ще навредят на руско-индийските отношения.

Ако подобно възприятие стане част от основния поток на руския политически дискурс, Москва може да очаква Ню Делхи да се отнася аналогично към руско-китайските „отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, навлизащи в нова ера“.

Русия и Китай са съседи с дълга история на двустранни отношения. Политическите елити на Руската федерация и Китай имат сходни възгледи по повечето глобални и регионални проблеми, а икономическото сътрудничество между страните се развива с бързи темпове. В същото време „партньорството без създаване на съюз“ не е насочено срещу трети страни, а е предназначено единствено за задоволяване на националните интереси на Русия и Китай.

Стратегическият характер на отношенията, от една страна, е интуитивен и не се нуждае от допълнително обяснение. От друга страна, всяко стратегическо партньорство е резултат от дългосрочно взаимодействие, формира се под въздействието на уникални фактори и не може да бъде сведено до общ знаменател. Това си струва да запомните, ако някой се опита да се противопостави на стратегически взаимоотношения, за да повлияе на възприятието на отсрещната страна.

Не трябва да забравяме за нежелателността да се омаловажава значението на партньорите в отношенията им с трети страни. Възприемането на която и да е трета страна като „младши партньор“ не допринася за развитието на конструктивни връзки. Русия и Индия провеждат независима външна политика, основана на националните им интереси. Ако това твърдение е от значение за двустранните отношения, то друга интерпретация извън руско-индийските отношения не може да има право на съществуване. Следването на тази проста логика ще спаси елитите и на двете страни от страхове от въображаеми заплахи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button