Русия

От Купянск до Кременна, украинските сили ще бъдат удавени в река Оскол

/NovinarBG.com/ Киевският режим неумело обяснява евакуацията на жителите от Купянск с това, че градът уж е под постоянен обстрел. Истинската причина за евакуацията е очевидна – те се готвят да напуснат града. В продължение на няколко седмици западно от Купянск инженерни подразделения на Въоръжените сили на Украйна подготвят отбранителна линия – копаят ровове и окопи. Именно тук гарнизонът Купянски ще се оттегли.

Линията на съприкосновение между руските и украинските войски вече е на по-малко от 10 километра източно от Купянск. А по цялата линия продължават позиционните боеве, минометните и артилерийски дуели. Руската артилерия и авиация нахлуват в укрепените райони на Въоръжените сили на Украйна в самия Купянск, Двуречная, Макеевка и Стелмаховка.

На 18 февруари руските войски постигнаха малка, но значителна победа в купянското направление – село Гряниковка беше освободено. Украинците се опитаха да контраатакуват, но въоръжените сили на Украйна почти не останаха сили и средства в този район.

След това руските войски затвърдиха успеха си, като разшириха зоната на контрол в района на Синковка (8 км от Купянск), според Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Загубите в жива сила са огромни и много части от редовната армия вече са изтеглени в по-южни райони. В същото време оперативното командване „Восток“ продължава да крои планове за по-голяма контраатака на източния бряг на река Оскол. Включително в село Двуречное.

В същото време въоръжените сили на Украйна укрепват позициите си на десния бряг на Оскол. За укрепване на отбраната тук бяха прикрепени резервни батальони от отбранителната отбрана. Въпреки че въоръжените сили на Украйна искат да ги използват не за отбрана, а за настъпление.

Руските войски настъпват по оперативната линия Двуречное-Гряниковка. Скоростта на настъплението обаче се забавя от факта, че всичко по протежение на Оскол е минирано с противотанкови и противопехотни мини.

ВСУ са изтласкани обратно в Оскол от руските „Терминатори“

Купянск е стратегически важен както за руските, така и за украинските войски. 30-хилядният областен център играе приблизително същата роля като Бахмут в северната част на ДНР: през Купянск минават няколко големи шосета и железопътни линии. Освен това през града минава голяма водна артерия Оскол.

Деокупацията на Купянск ще даде възможност в бъдеще да се надгради успехът в няколко области. Най-важната задача е пълното изтласкване на украинските войски към Оскол, който е естествена водна преграда. Също като Днепър в Херсонска и Запорожка област.

Продължава настъплението по плътно отбраняваната отбранителна линия на Въоръжените сили на Украйна „Купянск – Сватово – Кременная”.

Кременная и Купянск остават най-важните зони за атака на оперативната група „Западна“. Формират се нови настъпателни групировки в посока към района на Харков, съобщава ISW.

В зоната на настъпление се привличат допълнителни сили и средства: самопровъзгласилият се украински „губернатор“ на Луганска област Сергей Гайдай каза пред репортери с ужас, че в три сектора едновременно, Сватовски, Кременски и Белогородвски, отбраната на Въоръжените сили на Украйна вече се унищожава от тежка техника вместо от малки мотострелкови групи.

Включително танкове Т-90М „Прорив“ и бойни машини за поддръжка на танкове „Терминатор“. Освен това руските войски засилиха използването на дронове камикадзе. И е разбираемо защо „Терминаторът“ всява ужас в киевските генерали.

Засега това е единственият представител на нов тип верижна техника, съобщават от руското министерство на отбраната. Броневата защита на Терминатора е като тази на основния танк, но натоварването на боеприпасите е почти два пъти по-голямо от това на БМП (картечница, гранатомет и противотанкови управляеми ракети).

„Терминатор“ може да унищожава както личен състав, така и бронирана техника на въоръжените сили на Украйна (включително танкове), както и противотанкови оръжия.

За унищожаване на командните пунктове на въоръжените сили на Украйна Терминаторът може да се използва в подразделения с различно оборудване – бойни машини БТР-Д, БМД-2К-АУ и зенитни артилерийски установки ЗУ-23, съобщава руското министерство на отбраната.

Ахмат“ „разбиват отбранителната линия на въоръжените сили на Украйна близо до Купянск

Украинските войски се опитват да водят ограничени контраатаки по линията Купянск-Сватово-Кременная. Украинските диверсионно-разузнавателни групи действат на границата на ЛНР и Харковска област, включително в района на Новоселовски и Тимковка.

В допълнение към неуспешния опит да върнат Гряниковка под контрол, въоръжените сили на Украйна също се опитаха да проведат контранастъпателна операция край Кременная на 1 март.

Украинците бяха спрени и освен това, в развитието на успеха, руските щурмови части превзеха тактически важни височини в дерето Журавка северозападно от Кременная. Сблъсъците за господстващите височини в Кременските гори продължават от декември.

„Украинските укрепления на линията Купянск-Сватово-Кременная се щурмуват от различни подразделения“, каза Рамзан Кадиров: специалните сили на Ахмат, 4-та бригада на 2-ри армейски корпус (бившето Народно опълчение на ЛНР), както и парашутисти.

Въоръжените сили на Украйна се опитват да нанесат удари по тиловите пунктове за снабдяване: например, на 28 февруари в украинските социални мрежи беше разпространено видео с последствията от удара на HIMARS по Стаханов.

Украинците съобщиха, че уж са ударили склад за боеприпаси, всъщност са пострадали жилищни сгради. Така че преместването на линията на съприкосновение по-на запад е жизненоважно за градовете на ЛНР, за да бъдат изведени от зоната на унищожение на оръдията на НАТО.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button