Русия

Отказът от приятелство с Русия води Армения до унижение и разпад

/NovinarBG.com/ Премиерът на Армения Никол Пашинян направи редица изявления от фундаментално значение за бъдещето на страната му. Той смята, че два основни държавни документа – Конституцията и Декларацията за независимост на Армения – трябва да бъдат радикално пренаписани. Приемането на такива промени ще означава не само пълна капитулация на Армения пред Турция и Азербайджан.

На първо място Пашинян предложи да се изравни „външният имидж“ на Армения с „вътрешния“ и да започне ново отброяване на историята на страната от 1991 г. За целта, според неговия план, е необходимо да се премахне от Конституцията и Декларацията за независимост на страната всяко споменаване на Нагорни Карабах и планината Арарат, като напомняне за земи и символи, загубени в полза на Турция, геноцида на арменския народ през 1915 г. като основна национална травма и дори на арменската църква.

Предполага се, че всичко ще бъде изчистено: от държавните символи (буквално в четвъртък беше премахнат дори шапката с Арарат, която се излъчва по телевизията по време на химна сутринта) до учебниците по история. На Нова година телевизионните поздравления на главата на Арменската апостолическа църква бяха свалени от ефир, което предизвика рязко отхвърляне от значителна част от арменското общество.

Освен това Пашинян смята, че Русия уж не е изпълнила ролята си на защитник на Армения и арменския народ. Армения няма други гаранти за независимост и цялост поради изолираното си географско положение. Следователно, според тази теория, за да оцелее, Армения трябва да се скрие и по никакъв начин да не провокира своите съседи и исторически противници – Турция и Азербайджан. Следователно от „вътрешния“ живот на арменското общество е необходимо да се премахнат всички символи и напомняния, които дразнят турците: Карабах, геноцид, Арарат, езерото Ван, националната църква.

От това следва военната концепция на нова Армения. Пашинян смята, че арменската армия трябва да бъде направена така, че да не плаши по-силните си съседи. Следователно армията трябва да е малка, чисто отбранителна и със западни типове въоръжение. Тогава Турция и Азербайджан няма да го възприемат като опасност и ще оставят арменците на мира.

Речта на Пашинян дойде буквално ден след поредното изявление на Илхам Алиев, в което лидерът на Азербайджан поиска точно това от Ереван: да се промени Конституцията на Армения и Декларацията за независимост. През последните шест месеца Алиев разговаря с Ереван изключително с ултиматуми. Азербайджан настоява дори споменът за Карабах да изчезне напълно от обществения живот и историческата памет на Армения. Иначе ще е по-зле. Сега Пашинян всъщност се съгласи с това искане.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Обаче анулирането на Декларацията за независимост на Армения от 1990 г. отваря широк фронт за териториални претенции например.

Конституцията на Азербайджан гласи, че съвременната република е наследник на републиката от 1918 г. И има съвсем други граници. Пашинян дори в последната си реч подчерта, че трябва да надгради съществуването на Арменска ССР, въпреки че в преамбюла на Декларацията се споменава и Арменската република от 1918 г.

Азербайджан категорично не е доволен от препратките към съветското минало, защото съветската история гарантира съществуването на Нагорни Карабах, анклави и свободни транспортни връзки между Ереван и външния свят.

Парадоксът е, че независимостта на Армения унищожава самата Армения. Като цяло именно Съветският съюз (а преди това Руската империя) гарантира не само съществуването, но и просперитета на Армения и арменския народ.

В Ереван по едно време се гордееха, че Армения е първата от съветските републики, приела Декларацията за независимост, тоест беше в авангарда на разпадането на СССР. Митинги по площадите на Ереван под надслов „Анкахутюн!“ („Независимост!“) привлякоха стотици хиляди еуфорично мотивирани хора. Днес Армения е ярък пример за това как лелеяната независимост в крайна сметка доведе цял един народ до ръба на оцеляването.

Като част от СССР на Армения беше гарантирана сигурност, неприкосновеност на границите и пълна културна автономия. Малко хора помнят, че Армения беше единствената република в СССР, в която дори административното деловодство се водеше на арменски без дублиране на руски. Никой балтийски регион не е мечтал за подобно нещо.

Армения беше практически моноетническа република с минимален дял малцинства, сред които руснаците не бяха основните. През някои периоди от съветската история в Арменската ССР социалистическата икономика отсъстваше като явление и дори на официално ниво беше възможно например да се защитят дисертации за въвеждането на пазарни икономически методи, което беше невъзможно да си представим в Москва, Киев или Рига.

Армения се радваше на големи субсидии, което създаде стандарт на живот в републиката (както и в Грузия и балтийските държави), който беше значително по-висок от този в РСФСР или Украинска ССР.

Бялата “Волга” кабриолет, произведена индивидуално за арменци по предварителна поръчка, се превърна в крилат лаф. Това да не говорим за разцвета на националната култура. Искате ли да се смятате за най-древните хора на земята? Моля. Дори училищните учебници по история на СССР започваха с глава за Урарту, най-древната държава в Съюза.

Нищо от това не би било възможно без съюзната държава и всъщност протектората на Москва над един малък, географски изолиран и исторически многострадален народ. Веднага след като тези свързващи нишки започнаха да се късат, Армения загуби своя дълбок тил – Москва, без която се оказа сама срещу историческите си противници.

Днес, на фона на натиска от страна на Азербайджан, се оказва, че без руска подкрепа (както и да се нарича – СССР, ОНД, ОДКБ) Армения не е жизнеспособна. И с помощта на Пашинян трябва да обясняват тоталното национално унижение със сложно изградени теории за сигурността.

Има и други подобни примери в постсъветското пространство. Например Молдова, която практически е загубила своята субектност, като държава е по-стара и по-благородна от Румъния.

В резултат на това ние сме изправени пред дългосрочните последици от разпадането на велика Русия – СССР, който гарантира на тези народи развитие, просперитет и просто сигурност. Вече не е възможно да завъртят това колело в обратна посока. Но поне може би имат време да се опомнят и да се опитат заедно да решат този стратегически проблем.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button