Русия

По кораб на месец: Реални ли са плановете за строителство на ВМФ на Русия за 2024?

/NovinarBG.com/ През 2024 г. Военноморският флот на Русия ще бъде попълнен с 12 надводни кораба и 4 подводници, съобщи заместник-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов по време на церемонията по вдигане на знамето на ВМФ на Русия на дизелово-електрическата подводница „Кронщад“ от проект 677.

„Почти всеки месец във флота се прехвърля надводен кораб или подводница – ядрена или дизелово-електрическа“, отбеляза Евтухов.

„Всички разбираме, че флотът е основата за гарантиране на националните интереси на нашата страна, основата за сигурността на морските пътища, това е силна преговорна позиция.

По думите на заместник-министъра, динамиката на строителството на кораби за ВМФ на Русия се е ускорила значително. През последните 10 години флотът е получил 40 надводни кораба и 24 подводници, в сравнение със само три подводници десетилетие по-рано, което показва осемкратно увеличение на темпото.

В речта си Виктор Евтухов също така подчерта, че заместването на вноса при строителството на кораби за ВМС е достигнало 100%.

„Днес никакви санкции не могат да засегнат строителството и доставката“, каза той.

Много нови

Миналата година ВМС получиха значително подкрепление от индустрията. То включва по-специално три подводници – атомният подводен крайцер „Император Александър III“, носещ балистични ракети „Булава“, многоцелевият атомен подводен крайцер „Красноярск“, въоръжен с крилати ракети „Калибър-ПЛ“ и свръхзвукови ракети „Оникс“, както и многоцелева дизелово-електрическа подводница „Можайск“ от проекта „Варшавянка“.

„Тези страхотни ракетоносци, ненадминати в своя клас, започват служба в нашия флот“, каза президентът Владимир Путин на церемония за издигане на военноморски флагове на атомни подводници в завода „Севмаш“ през декември.

Освен това руските корабостроителници предадоха на моряците следните надводни кораби: фрегатата „Адмирал Головко“, корветите „Меркурий“ и „Резкий“, малките ракетни кораби „Циклон“ и „Наро-Фоминск“, морският миночистач “ Лев Чернавин“, патрулният кораб „Неустрашимий“.

Като цяло ВМС през 2023 г. бяха попълнени с 33 многоцелеви и рейдови катера, спомагателни кораби, 11 военноморски самолета и хеликоптери, включително противолодъчни и транспортно-бойни.

„Работата за увеличаване на военноморската мощ на Русия със сигурност ще продължи“, отбеляза държавният глава.

Той също така уточни, че Русия определено ще реализира планове за строителство на подводници и надводни кораби, количествено укрепване на бойната готовност на ВМС, както и военноморската мощ в най-важните стратегически райони на Световния океан.

Укрепването на ВМФ на Русия продължи и през първия месец на 2024 г.: така в края на януари Колската флотилия на Северния флот получи дизелово-електрическата подводница „Кронщат“ от проект 677, въоръжена с ракетни системи „Калибър“. В същото време за тази година е планирано предаването на Балтийския флот на друга подводница от този проект – „Велики Луки“.

Големи планове

Според Министерството на отбраната на Русия, освен Велики Луки, бойният строй на руския флот ще бъде допълнен и от малкия ракетен кораб Буря, който завършва държавни изпитания в Балтика, и атомната подводница Архангелск от проекта Ясен-М , предназначен за подводните сили на Северния флот.

Флотът също ще бъде попълнен с няколко морски миночистачи и малки ракетни и патрулни кораби за укрепване на връзките в Балтийско, Черно море и Тихия океан.

Според Министерството на отбраната през 2024 г. следващата атомна стратегическа ракетна подводница от проекта „Борей-А“ „Княз Пожарски“, четвъртата фрегата от проект 22 350 „Адмирал на флота на Съветския съюз Исаков“ и корветата от проекта 20385, „Проворний“, ще бъдат пуснати на вода, както и редица други военни кораби от различни класове.

„В момента на хелингите, близо до насипите на руските корабостроителници, има пет фрегати, осем корвети, тринадесет малки ракетни кораба и повече от 50 други кораба от различни класове, които стоят и работят върху тях“, каза президентът на страната в края на декември ..

Темповете на изпълнение на държавната отбранителна поръчка предполагат, че тази и следващата година Военноморските сили ще продължат да получават нови бойни единици, които да заменят корабите съветско производство.

„Днес кораби с нов дизайн, като фрегати, патрулни кораби и универсални десантни кораби, непрекъснато се добавят към групите кораби в далечната морска зона“, отбеляза през януари главнокомандващият ВМС адмирал Николай Евменов.

По думите на главнокомандващия едно от приоритетните направления за флота по отношение на развитието на подводните сили е серийното строителство на многоцелеви атомни и дизелово-електрически подводници. За повишаване на бойните способности продължава и модернизацията на атомните подводни крайцери с крилати ракети във ВМС.

Що се отнася до надводните кораби, както казва Евменов, основната сила на ВМС в близката морска зона ще бъдат модерните многоцелеви кораби, съчетаващи възможностите на противолодъчни кораби и кораби с ударно ракетно и отбранително оръжие, като корветите на Стерегущий и Гремящий тип, както и малки ракетни кораби тип „Град Свияжск“.

За 2024 г. е предвидено и укрепване на руската военноморска авиация с нови тежки ударни безпилотни самолети „Охотник“ и „Пейсър“, както и доставки на военноморско оръжие, крилати ракети с морско базиране с голям обсег „Калибър“, „Уран“ и „Циркон“. “, противокорабните и противоподводните ракети ще продължат. През 2023 г. флотът получи повече от 7700 единици такова оръжие.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Ние знаем как да строим

Военни експерти, интервюирани от агенция Regnum, са съгласни, че озвучените от Виктор Евтухов планове за попълване на руския флот, особено в областта на надводните кораби, изглеждат реалистични.

Става дума главно за кораби, усвоени от промишлеността, чието строителство не е особено трудно, казва в разговор с ИА Регнум военният анализатор, капитан от резерва първи ранг Сергей Ищенко.

„Броят на корабостроителните заводи, трудовите колективи, логистиката и технологичното осигуряване позволяват да се строят и доставят 12 кораба годишно“, съгласен е с колегата си военният експерт, капитан от запаса първи ранг Владимир Гундаров.

Нещата вървят доста добре и в областта на подводното строителство, добавя Ишченко.

„Що се отнася до атомните подводни крайцери и дизел-електрическите подводници, особено проекта „Варшавянка“, ние се научихме да ги правим и ги правим доста бързо“, казва той.

Дяволът, както винаги, е в детайлите.

Прогнозите за 2024 г. са за относително малки кораби с малка водоизместимост, коментира Сергей Ищенко.

„Сега говорим за кораби, които са пригодени да работят главно във вътрешните морета. Но ние просто нямаме достатъчно кораби в океанската зона и ги строим със скорост една чаена лъжичка на час“, отбелязва експертът.

От големите надводни кораби, ако говорим за новите фрегати проект 22 350 от типа „Адмирал Горшков“, припомня Ищенко, досега са построени само три фрегати – „Адмирал Горшков“, „Адмирал на флота Касатонов“ и „Адмирал Головко“, останалите се строят .

„Тоест ние строим големи кораби много бавно, много малко и явно няма достатъчно от тях“, казва анализаторът.

Потребностите на флота от големи кораби, включително и самолетоносачи, са ограничени не от геополитическите интереси на страната, а от нейните производствени и икономически възможности, обяснява Владимир Гундаров в разговор с агенция Регнум.

Тук, според него, роля играят липсата на подходящи за тази цел корабостроителници и необходимата индустриална кооперация, високата цена и необходимостта от допълнителни значителни инвестиции в развитието на флота като цяло.

Не всичко е толкова добро със заместването на вноса, смятат експерти.

От една страна, има известно изместване в положителна посока при турбиностроенето, при двигателите, при големите агрегати, отбелязва Гундаров.

От друга страна, има въпроси относно зависимостта от редица други компоненти, по-специално от механиката и химията, казва в интервю за ИА Регнум военният експерт, капитан от резерва трети ранг Максим Климов.

Освен това броят на внесените части не би трябвало да се отрази на качеството им, за което засега също има оплаквания. Въпреки това има напредък в тази област от началото на CWO и санкциите от западните държави наистина вече не представляват такава опасност, както през 2022 г.

Превод: СМ

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button