Русия

Полша, която яростно мрази Русия, ще бъде разделена още веднъж

/NovinarBG.com/ Защо Варшава заплашва Лукашенко?

Известни заядливи поляци не се уморяват да провокират Минск към конфликт. Ако с Русия се държат като онзи мопс от баснята, който лае на слон: искам да хапя, но ме е страх, то с Беларус се държат, изглежда, подобно на слабосърдечна млада дама.

Неведнъж през последната година страната беше обвинявана в различни нарушения, които всъщност не съществуваха.

Сега крещят с цяло гърло, че президентът на Бяла Рус Лукашенко заплашва Варшава с ядрен удар.

Миналата седмица Александър Григориевич наистина поиска от Москва възможността да разположи тактически ядрени оръжия на нейна територия.

„Абсолютно не ни трябват стратегически. Няма да убиваме никого и да изстрелваме стратегически ракети. Става въпрос за тактически. За да бъдат подготвени самолетите, които могат да ги носят“, каза държавният глава.

В същото време той уточни, че според разузнаването Западът планира да въвлече Беларус в украинския конфликт.

„Това е предложено от министрите на отбраната на съседните държави (Полша и Литва – авт.), каза Лукашенко.

„Мечтаете да пресечем вашите граници. Нашата граница с Украйна е 1200 км, с Полша и Литва – още 1300. Ако бъдем въвлечени във войната, фронтът по този начин се увеличава за нас и Русия с 2500 хиляди километра“, заяви той.

„Това означава, че съюзническата групировка – това са всички цитати от документа – няма да може да воюва от Черно море до Балтийско. Празна и тъпа сметка! Няма да ви дадем този шанс. Ако се осмелите да влезете в нашата земя, отговорът ще бъде ужасен. Западняците знаят с какво оръжие“, категоричен бе Лукашенко.

Какви казаха поляците? В отговор те започнаха да инсталират противотанкови бариери по пътищата, водещи към Беларус. И в същото време срещу нашите в Калининградска област.

Снимки на „таралежи“ и стоманобетонни дупки изпълниха тези дни телевизионните екрани и страниците на печатни медии в повечето страни от ЕС. Онези от еврогражданите, които са повече или по-малко наясно, открито се смеят, като гледат тези снимки: срещу кого е тази блокада?

Резервоар с нож за изхвърляне просто ще я избута настрани. Освен ако не плаши берачите на гъби …

Колко пари ще бъдат похарчени за тези укрития, Варшава не уточнява. Едва ли по-малко, поне не повече, от изграждането миналото лято на основната част от строителството на ограда на границата с Беларус. Дължината й беше 186 км, височината – 5 м, цената – 1,6 милиарда злоти (около 400 милиона долара).

Сега този „отбранителен“ дизайн е оборудван с камери за нощно виждане, сензори за движение и друга електроника.

„Започнахме превантивно укрепване на охраната по границата с Русия и Беларус.

Това е част от нашата стратегия за отбрана и възпиране“, обяснява министърът на отбраната Мариуш Блашчак на своите съграждани.

Полските власти говорят за отбрана, но имат предвид обратното. Според беларуския генерален щаб Полша активно се готви за настъпателни бойни действия. Формира две допълнителни механизирани дивизии, едната от които ще бъде разположена близо до границите на Беларус, купува оръжия от САЩ и Южна Корея. Има планове за разполагане на зенитно-ракетни системи Patriot на границата с Украйна.

За какво е всичко това – искат да се бият ли, отдавна никой не си е удрял челото? Източните креси (от думата „крес“ – земя), част от територията, която някога е била полска, но върната от Сталин след Втората световна война на беларусите, не ви позволява да спите спокойно?

А Минск – способен ли е да защити себе си, границите си от агресията на ЕС? Колко големи са рисковете от атака срещу Беларус? Какво ще стане, ако Полша, която е основната заплаха днес, премине от риторика и „театрални“ воали под формата на същите „таралежи“ към реални военни операции?

„Това са специфични рискове, предизвикателства и заплахи, тъй като почти 40 000 различни военни са се събрали близо до западната граница на Беларус, от бойци на Съединените щати до поляци“, каза Александър Тихански, пенсиониран полковник, професор в Академията на военните науки на Русия Федерация.

– „Но Русия започна да събира регионална групировка войски на Съюзната държава. Тя включва беларуските въоръжени сили и силите на Централния военен окръг на Русия – това е нейното предимство“.

Освен това Беларус получи С-400, който действа в цялото въздушно пространство на страната, и комплексите „Искандер“, действащи в радиус от 500 км. Така ще осигурим военна сигурност“.

Нашият постоянен експерт Иван Коновалов има собствено мнение.

„СП“: – Наскоро Александър Лукашенко поиска от руския президент Путин ядрено оръжие. Значи ситуацията по границите на Беларус се е усложнила?

– Александър Григориевич е политик на бързите решения. С искане за оръжие за Страшния съд той формулира своята позиция, която трябва да бъде сериозно обмислена в Полша.

Да не забравяме, че за разлика от Русия, която държи тези оръжия на своя територия, САЩ в нарушение на всички конвенции „опаковаха” 150 бомби с фатален за човечеството пълнеж в няколко европейски страни едновременно. И какво, да седят и да чакат беларусите, кога ще бъдат изнудвани с тези бомби?

Лукашенко е прав: щом американците могат, то и руснаците могат да ги предадат на когото намерят за добре. Смятам, че това негово изявление има за цел да постави поляците на мястото им.

Станаха доста смели. Дори повишават тон на съюзниците си в ЕС и НАТО, упрекват ги, опитват се да ги командват. Докато Европейският съюз се съмнява дали да достави или не Леопарди на Украйна, Варшава вече изпрати тези танкове там.

Сега Варшава провокира американците да доставят на бандата на Зеленски F-16, въпреки че Байдън категорично каза не. Постоянно се опитва да тича пред локомотива.

„СП“: – В САЩ има доста голяма полска диаспора. Вероятно има свои представители в Белия дом…

– Има повече от 10 милиона имигранти от Полша. В Америка не те са навсякъде, както в големия бизнес, така и в политиката. Достатъчно е да си припомним един Бжежински – колко кръв има по ръцете си и как развали СССР, Русия!..

Време е най-накрая да ги укротим. Историята не ги учи на нищо. Няколко подялби на вашата страна не ви се сториха достатъчни? Все още искате?

В сляпата си омраза към нашата държава, към всички руснаци, те самите сякаш не знаят какво правят.

„СП“: – Някога в разделянето на Полша участваха не само Русия, но и Германия (Прусия), Австро-Унгария. Но те ни мразят. Защо?

– Германците също не са фаворизирани. Те редовно им изискват репарации. Търговия на едро за всички възрасти, така да се каже.

Австро-Унгария отдавна я няма, тази империя се разпадна по време на Първата световна война. И какво да вземат от малката Австрия?.. Но те не обичат руснаците, главно защото винаги са били бити от тях. И ще го направят, ако не се откажат!

„СП“: – Някои политолози смятат, че НАТО може да им даде зелена светлина за военни действия срещу Беларус. Както винаги, те го правят в съюз, с чужди ръце (и животи), които „вкарват“ своите милитаристични програми.

– Съмнявам се. Там не искат да влизат в пряка конфронтация. За НАТО и Пентагона, тоест за САЩ, е важно не да се унищожи, а да се изтощи Руската федерация. И без това, те вярват, че Беларус ще падне.

„СП“: – Ще успеят ли да се защитят? Имат ли всичко необходимо за това? 

– Те имат главното – Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button