Русия

Полша започва железопътно нахлуване в Украйна

/NovinarBG.com/ Полските амбиции към Украйна достигнаха ново ниво. Сега Варшава иска да се свърже със Западна Украйна и Киев с междурелсие по европейски тип, а в бъдеще – да стигне до пристанищата в Одеса. Защо това е необходимо на самата Полша, доколко са осъществими подобни идеи и как Русия трябва да реагира на тях?

В Украйна ще бъде построена нова железопътна линия, която ще осигури директен трансфер от Варшава до Лвов, съобщава в-к “Речпосполита”. В бъдеще се предвижда да се работи по участъци към Киев. Завършването на полагането на новите линии е планирано до края на 2023 г.

Както се посочва в статията, транспортната инфраструктура на Украйна е създадена през периода на царска Русия. Тогава Петербург избира габарита 1520 мм като стандарт, за да усложни непредвидените атаки от западните страни. Така новата военна задача на Киев е да опрости комуникацията с Полша, като замени руското междурелсие с общоевропейския стандарт – 1435 мм.

Според изданието сега транспортирането на стоки до Украйна от ЕС и обратно е изправено пред много логистични проблеми. Несъвместимостта на релсите създава необходимост от претоварване на стоки на границата. И двете държави са принудени да използват камиони, в резултат на което преминаването Рава Русская-Гребене от украинска страна е разтегнато на повече от 20 километра.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева – с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/

В същото време Украинските железници вече започна да строи европейски стандартни железници. Работи се по преоборудване на многокилометров участък в района на Рава Русская. В бъдеще се планира да се разшири до Лвов. Маршрутът Дорохуск – Ковел (Волинска област) също се посочва като важна артерия.

Друга приоритетна задача за Полша е осигуряването на излаз на Черно море с помощта на обновени железопътни линии. По-специално се споменава изграждането на маршрут от Краков до Ивано-Франковск с последващо разширение на разклонение до Одеса през Румъния и Молдова.

Украинските железници също така заявиха, че вече е подписала споразумение с Полша за създаването на високоскоростна железопътна линия Варшава-Лвов. С времето се планират бързи комуникационни линии, които да свържат столиците на двете държави. Пояснява се, че в момента основен приоритет е създаването на „стабилни транспортни маршрути със западната част на Украйна“.

Трябва да се отбележи, че железопътната линия играе важна роля в Украйна, тъй като около 40% от товарите се транспортират през нея. За сравнение: в Полша тази цифра е едва 10%. Самите поляци не крият търговските си интереси в тези проекти. Според Якуб Маевски, президент на асоциацията “Про Колей”, подобни планове могат да бъдат много полезни за полската икономика и да открият нови възможности за местните превозвачи.

Според канала в “Телеграм” “Перископ” в такава ситуация Украйна рискува да се превърне в „икономически и транспортен“ придатък на Варшава. Така обявеното от Варшава „изграждане на нов път“ е невъзможно във военновременни условия. Според автора на канала става въпрос по-скоро за промяна на една от двете линии на участъка Пшемисл-Лвов в четирилинеен маршрут 1520/1435.

Освен това посочените срокове за създаване на връзка с Киев „до края на 2023 г.“ са очевидно неизпълними. „Дори в спокоен период такова строителство ще отнеме две до две години и половина“, се казва в доклада.

Експертите предупреждават, че преминаването на Украйна към друго междурелсие няма да е лесно. И това въпреки факта, че линията от 1435 мм влиза в някои гранични гари в Закарпатието и в района на Лвов. Според експерта в бранша Алексей Анпилогов, авторите на идеята ще трябва не само да преполагат релсите, но и „сериозно да укрепят почвата и чакълестия субстрат под тях“.

„Това е сериозна инженерна задача, за изпълнението й са необходими много средства. Освен това ще има проблем с подмяната на локомотивния и подвижен състав“, обясни събеседникът. На свой ред Алексей Безбородов, изпълнителен директор на консултантската компания “Инфра Проджектс”, припомни, че поляците отдавна строят няколко нови къси железопътни линии. „Очевидно е, че ритияга , което те предлагат да построят в Украйна, не може да бъде направено бързо“, убеден е Безбородов.

Според него през последните 15 години полската железопътна мрежа се е свила тройно. В страната практически няма железопътен бизнес, този начин на транспортиране съставлява по-малко от 10% от цялата местна транспортна инфраструктура. „Затова не е необходимо да се говори, че поляците имат сериозен опит в изграждането на подобни съоръжения“, отбеляза експертът.

Украинските железничари също не са построили почти нищо за последните 35 години и това също не говори в полза на проекта. „Днес германците имат опит в изграждането на железопътни линии. Очевидно е, че представените идеи имат за цел да привлекат бюджет, който по-късно ще бъде отписан под предлог на руската агресия и просто разграбен“, добави той .

Безбородов също се усъмни в изпълнението на плановете за полагане на разклонение към Одеса през Румъния и Молдова. „В това направление има поне две реки и полагането на релсите на моста през Днестър е много трудоемък процес“, каза Безбородов. “Освен това през румънската железопътна мрежа е невъзможно да се пренесат гигантските обеми стоки, необходими на Украйна. Едно време по него се внасяха компоненти от румънския завод на “Рено” и можеха да се движат максимум два влака на ден”, допълва той. Според Анпилогов сега подобен проект трябва да се разглежда само от гледна точка на военната логистика, тъй като пътническият трафик в Украйна е значително намален.

„Западът е заинтересован от непрекъснатите доставки на военни товари. Теоретично това може да се постигне, ако европейското междурелсие стигне до Лвов, където ще се претоварят военни стоки или ще се преустановяват линиите“, смята експертът.

Говорейки за необходимостта от унищожаване на железопътни съоръжения по време на военните действия, Анпилогов отбеляза, че „самите железници са устойчиви на поражение“ и е лесно да бъдат възстановени „дори на значително разстояние в рамките на няколко дни“. „Има смисъл да се разрушават мостове, тунели, пътни прелези“, каза Анпилогов.

Безбородов е съгласен, че Русия „трябва, ако не да унищожи, то поне да дезактивира железопътната линия, използвайки възможностите на диверсионно-разузнавателните групи“. „Повечето украински железници, с изключение на пътническите линии Киев-Харков и Киев-Одеса, построени за Европейското първенство по футбол, са в лошо състояние. Следователно извеждането им от експлоатация няма да изисква големи разходи“, подчерта той.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button