Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИСВЯТ

Потресаващо! Дебъ вандалставаха по паметника на съветската армия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Паметникът в памет на загиналите в борбата против фашизма е бил изрисуван с цветовете на украинското знаме. Това съобщиха от посолството на Руската федерация в България.

Монументът в Борисовата градина е по-известен като Братската могила. Освен „новата премяна“, върху основната плоча се вижда и дребна свастика.

„Преди няколко дни след тържествените мероприятия в България, включително в София, посветени на Деня на Победата и подвига на съветските воини, спасили света от германския нацизъм, беше осквернен паметник на български антифашисти в Борисовата градина„, пишат от дипломатическата мисия в своя официален профил в Телеграм.

Украинските вандали, които са направили това, са искали да кажат, че за тях жертвите сред участниците на българското антифашистко движение нямат никаква ценност. Особено цинично изглежда хитлеристката свастика на централната плоча на мемориала. За съжаление, отбелязваме, че нацизмът все още не е изкоренен в Европа даже с оглед на това, каква цена е платена за победата над него“, отбелязват още от посолството.

В Братската могила са положени костите на 17 видни дейци на Българската комунистическа партия и Работническия младежки съюз, живели и работили в София, които са загинали в борбата против фашизма и авторитарния режим в България. Това са: Антон Иванов, Йорданка Николова-Чанкова, Владо Тричков, Владо Георгиев, Цвятко Радойнов, Емил Марков, Начо Иванов, Аврам Стоянов, Александър Димитров, Адалберт Антонов, Лиляна Димитрова, Свилен Русев, Мария Петлякова, Гиньо Георгиев, Лев Желязков, Любчо Баръмов, Емил Шекерджийски.

Паметникът се състои от централна висока част и 2 ниски части отстрани. Основната му част представлява обелиск с височина 41 метра. Пред него е издигната бронзова скулптура на партизанин и партизанка. Отстрани на обелиска са поставени бронзови венци. На преден план, на ниските части отстрани има скулптурни композиции. Отдясно, в центъра на групата е майка, изпращаща син (партизанин) на фронта. Отляво работник, селянка и интелигент символизират единството на народа. Има костница, закрита с гранитна плоча и бронзов венец.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button