Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Потресаващо: Промяната е против намаляването на ДДС за основни храни

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка на ДДС за основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, тъй като загубите за държавния бюджет ще възлизат на 895 милиона лева, които няма как да бъдат компенсирани. 

В малката потребителска кошница са вписани определен тип продукти, което ще създаде проблем, тъй като намалената ставка за хляб „Добруджа“ ще породи въпрос – например – защо не за останалите видове хляб. Подобна е ситуацията с рибата, като в малката кошница фигурира само замразена, а диференцираната ставка ще е стимул и за измами, тъй като всички видове риба в магазина в един момент ще се продават с етикет „Замразена“ – дават пример експертите от финансовото министерство, съобщава БНР.

Те са пресметнали също, че ако се намали ДДС за всички хранителни продукти, а не само тези от малката кошница, загубата за бюджета ще е 1 милиард и 200 хиляди лева, което е трудно за компенсация с други приходи. Освен това всяко намаляване на ДДС за определени стоки води до административна тежест и данъчни измами, а и кризисното намаляване на ДДС за ресторантите не доведе до намаляване на крайните цени за потребителите, аргументират се от Министерството на финансите.

В хода на дискусията стана ясно, че Министерството няма да подкрепи и внесения от ИТН законопроект за намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците с мотив, че няма доказателство, че това са социално значими стоки.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button