Русия

Предстои буря: Путин преобръща шахматната дъска на украинския конфликт

/NovinarBG.com/ „Буря! Скоро идва буря!“ Но не е точно така. Все още никой не е успял да предвиди действията на Путин – а тази седмица от него се очакват сензации. Едно е ясно: седмицата ще бъде решаваща за по-нататъшния ход на събитията. Е, да видим какво се е случило преди.

Да започнем с Америка. Знаете ли защо извънземните атакуват САЩ през цялото време във всички филми? А не е трудно да се досетите – извънземните искат да спасят света. Това беше тема номер едно в началото на миналата седмица.

Истерията, която Съединените щати създадоха около китайския балон, за който се твърди, че ги е шпионирал – не забравяйте, че цяла Америка го следи четири дни, докато накрая беше свален – тази истерия помете планетата. Тук, после там, след това над САЩ, след това над Канада блокираха въздушното пространство, вдигнаха ги, унищожиха ги и свалиха нещо. Започнаха да се появяват снимки на неразбираеми светещи обекти в небето. Няколко светещи топки се появиха в небето над Китай, в провинция Хейлундзян, която граничи с Русия. Китайските власти не можаха да коментират появата им.

Разбира се, бих искал да вярвам, че някоя високоразвита цивилизация, която ни наблюдава, е разбрала, че е време да спаси човечеството от самото себе си и е долетяла да възстанови реда. Това е в най-добрия случай. В най-лошия – добре, знаете – пълно унищожение.

Обаче не. Говоренето за НЛО, което изпълни телевизията и интернет, подхранвано от факта, че военните не могат да кажат по никакъв начин какво всъщност са съборили, е банално терминологично объркване, от което политическите технолози умело се възползваха.

Трябваше да се отклони вниманието от реални проблеми – например въпроси, а кой взриви Северните потоци, коя е тази терористична държава?

Но НЛО е неидентифициран летящ обект. Само че – неидентифициран, а не изобщо извънземен. И когато военните все пак признаха, че са свалили балоните (както каза представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, те не са били шпионаж, а просто научни), темата започна да се раздухва.

Украйна се опита да бъде в тренда и също започна да говори за опасни балони с ъглови рефлектори, но още тогава се оказа, че това може да са техни собствени продукти. Използват се за заблуда на противовъздушната отбрана – кръстообразен шперплат, залепен с фолио, увиснал във въздуха под топката, даващ знак на локатора като хеликоптер или дрон. И двете страни пускат такива балони, така че вятърът да донесе украински балони в Киев.

Но самолетите от запад не влязоха в Украйна. Колкото и да се опитваше министърът на отбраната на Украйна Резников на следващата среща в Рамщайн, той дори показа носна кърпичка със силует на боец, но не се получи.

Там говориха за снаряди и се съгласиха за танкове и ПВО. Но с изтребителите засега е тихо. Тук, както винаги, всичко зависи от господаря. А господарят не бърза. Администрацията на Байдън категорично се противопоставя на изпращането на бойни самолети в Киев, каза посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит по CNN.

Въпреки че, разбира се, те забелязват, че всяка страна от алианса има право сама да решава „какъв принос иска да направи“ за случващото се в Украйна.

След това я имаше Мюнхенската конференция по сигурността. Тя се проведе под мотото, което съвсем случайно CNN издаде в едно от заглавията: „Най-трудната задача на Запада в Украйна: да убеди Путин, че губи“. Не може да се каже, че участниците не опитаха. Но беше по-скоро като не особено успешен сеанс на самохипноза.

Зеленски каза „дайте, дайте, дайте“, обещавайки, че веднага ще спечели. Под бурни и продължителни аплодисменти на публиката министърът на отбраната на Германия Писториус каза: „Украйна трябва да спечели войната“.

Британският премиер Риши Сунак изложи идеята, че изчерпването на оръжията в Европа не е проблем, тъй като те така или иначе ще се бият с Русия (и ако тя все пак загуби, нищо страшно). Макрон отбеляза, че е говорил за невъзможността за смяна на режима в Русия – с други думи, руснаците пак ще изберат Путин за себе си, дори и да не е сегашният Путин.

А после г-н Столтенберг каза основното: военната помощ за Украйна, разбира се, крие риск от ескалация на конфликта, „но рискът от победа на Путин е много по-висок“. За да стане по-ясно: Столтенберг смята, че би било по-добре да имаме ядрен апокалипсис, отколкото да спечели Русия. В този жалък момент ситуацията сякаш ескалира, но тогава германският външен министър Бербок каза: „Ако президентът Путин реши, че утре ще промени курса си на 360 градуса, целият свят ще бъде щастлив.“

Бербок иначе не е взимала уроци от Лиз Тръс, която не признава руския суверенитет над Воронеж. Но от друга страна, това е облекчение – основното нещо за нас е да не променяме нищо и светът ще бъде щастлив. И само саркастичният Дмитрий Медведев не устоя: „Все пак е забавно, че Европа се управлява от такива невежи“.

Но Путин ще промени нещо. Ето една проста хронология на последните дни. С думите, казват те, може ли да не се съглася да дойда, Лукашенко пристигна в Москва. Какво точно са разговаряли с Путин не е известно. Но предния ден Александър Григориевич каза, че Минск ще влезе в конфликт, ако поне един украински войник влезе на територията на Беларус. А точно преди датата на съобщението президентът на Абхазия Аслан Бжания и президентът на Република Южна Осетия Алан Гаглоев бяха в Москва.

Да, освен това на 22-рия ден след съобщението е насрочен митинг-концерт в Лужники. И именно това обстоятелство подсказва, че посланието ще бъде съдбоносно: такива събития не просто се провеждат – те символизират ентусиазма на хората от взетите решения.

Дали ще се разрази буря или не, няма много време за гадаене. Но фактът, че Путин по един или друг начин ще „обърне шахматната дъска“ на украинския конфликт е сигурен.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button