Русия

Пролетното руско настъпление: „Линията Залужни“ иска да повтори подвига на „линията Суровикин“

/NovinarBG.com/ Остават броени седмици до края на зимата. Затова военните на много страни от двете страни на Атлантика се опитват да прогнозират как ще се развият събитията на руско-украинския фронт през пролетта на 2024 г.

Мнозинството е единодушно в едно: настъпателният дух на украинските въоръжени сили е изчерпан в обозримо бъдеще, оперативните им резерви са изчерпани и бавно се попълват.

Военно-техническата и финансова помощ от западните съюзници пристига в размер на чаена лъжичка на час. Моралният дух на украинските войници и офицери, много от които бяха принудени да влязат в окопите, е неприемливо нисък.

При такива злощастни обстоятелства всякакви реваншистки мечти на Владимир Зеленски за връщането на Крим и други неща са загуба на време. Единствената реална задача, която Киев може да постави на своята армия за предстоящата военна кампания, е поне да се опита да не загуби нови обширни територии на десния бряг на Днепър. Доколко дори това е постижимо в контекста на ускоряващия се срив на фронта е друг въпрос.

Но не може да не се отбележи: от есента на миналата година украинските батальони и бригади много активно се окопават предварително на линията на бойно съприкосновение и в непосредствения й тил.

Това, което строят, Киев вече нарече с претенции за неразрушимост „линия Залужни“. По аналогия или с известната „Линия Манерхайм“ (Финландия, 1940 г.), или с руската „Линия Суровикин“ в района на Запорожие, на която бяха „вълните“ на широко рекламираната „контраофанзива“ на украинските въоръжени сили, смазана до смърт преди шест месеца.

Както и да е, изграждането на мощни укрепления от украинските военни в оперативната дълбочина на отбраната им започна някъде през октомври-ноември 2023 г. И продължава с трескава скорост и до днес. Зеленски назова основните насоки на тези усилия в обръщението си към страната на 30 ноември:

— Авдеевско;

— Марrинсо;

— Купянско-Лиманско;

— граничните райони с Русия и Беларус.

Както отбелязва киевският телеграм канал „Резидент“, освен това, противно на мнението на Зеленски, Залужни нареди спешно да се подготви „линията на отбраната между Николаев и Одеса“.

Главнокомандващият е убеден, че руската армия подготвя своето настъпление, което може да доведе до загуба на тези територии от Украйна. Затова в посока Одеса с помощта на частна шведска компания сега се строят бункери, които могат да издържат на атаки с тактическо ядрено оръжие и осигуряват автономност на личния състав в тях за 45 дни.

От края на ноември обаче Киев очевидно трябваше да преименува отбранителното направление Мариински в политическите документи. Тъй като самата украинска Маринка най-накрая падна под ударите на руските войски до 25 декември.

Но това всъщност не промени същността на въпроса. Защото окопи, траншеи, землянки, укрития и огневи позиции за военна техника на бъдещата „линия Залужни“ са навсякъде на 10-15 километра от днешната фронтова линия.

А какви са успехите? Самият Киев грее от оптимизъм по този въпрос. И уверява, че до пролетта на 2024 г. всичко ще бъде неразрушимо. Но от съюзния му Запад идват доста по-сдържани оценки.

Така онзи ден бившият началник на Генералния щаб на армията на Чешката република генерал Иржи Шедиви в интервю за Forum24 призна, че „напоследък те (въоръжените сили на Украйна – „СП“) са започнали да изграждат защитата си. Но процесът е бавен и закъснял… „

„Това няма да свърши добре (за режима на Зеленски – “СП”). Ако руснаците наистина преминат в настъпление в момента, когато могат да изпратят нови формирования в битка, тогава това ще доведе до сериозни проблеми за Украйна.“

В същото време генерал Шедив оцени общия ударен потенциал на руснаците в Украйна на 617 хиляди войници и офицери към миналата православна Коледа.

Той припомни, че според доклади от Москва всеки ден тя се попълва с около хиляда и петстотин нови бойци. Тези хора непрекъснато се попълват в бойните части и в същото време се обучават системно.

До пролетта, твърди опитният чешки военачалник, „ще се случи следното. От една страна ще застанат опитни руски формирования, попълнени с обучени, макар и не стопроцентово готови войници. И срещу тях ще излезе все още нереформираната украинска армия, попълнена с новодошли, които са малко научени.

По този начин има почти неизбежен и бърз колапс пред все още строящата се „линия Залужни“. Но защо Шедива (и не само той на Запад!) оценява творението си като „бавно и закъсняло”?

Тук искаме или не искаме, но сме принудени да се върнем към широко известния и непримирим официален конфликт между Зеленски и много по-популярния главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. Създава се впечатлението, че именно около концепцията за изграждане на укрепления тя пламва с особена сила.

Какво изискваше и продължава да изисква Зеленски от своята армия? „Само напред!“. Към Крим, Бердянск и Мариупол! До бреговете на Азовско море!

Според президента на вражеската страна принудителният преход към отбрана трябва да бъде изключително временен. Само за да изморят още повече руснаците. И то само за периода на натрупване на новообучени резерви за пролетно-лятната „контраофанзива 2.0“.

В същото време Зеленски е готов да заложи на картата най-ценното, което има – политическата си кариера и политическото си бъдеще.

Изобщо не изглежда предстоящото бойно поле за основния му политически опонент. Достатъчно образован и военно компетентен, Залужни отдавна осъзнава, че бойната мощ на армиите, които се бият в битката за Украйна, е просто несравнима.

Всяка война е преди всичко военна аритметика. Което никъде и никога не е преподавано на абсолютен аматьор в областта на организирането на стратегическа отбрана, а на невъзможно „упорития“ Зеленски.

Генералните щабове на Киев и Москва отдавна са изчислили всичко: човешкия потенциал на Украйна и Русия, възможностите на техните отбранителни производства и конструкторски бюра, финансите и т.н. По нито един от тези показатели Киев няма почти никакво предимство.

Което всъщност Залужни публично призна в статията си за американския CNN, публикувана буквално сега, на 1 февруари 2024 г.: „Слабостта на режима на международните санкции означава, че Русия все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс за провеждане на операция по изтощение срещу нас…

„Трябва да признаем значителното предимство, което Русия има в мобилизирането на човешка сила и как това се сравнява с неуспеха на държавните институции на Украйна да увеличат нивата на окомплектоване на нашите въоръжени сили.“

Какво трябва да направи украинският главнокомандващ, завършил последователно комбинирания факултет на Одеското висше обединено командно училище и факултета по оперативно-стратегическа подготовка на Националния университет по отбрана на Украйна на името на Иван Черняховски и преминал през всички етапи на офицерската му кариера, за разлика от невежия Зеленски, да са напълно ясни от най-елементарните генералщабни сметки?

Беше ясно, че в условията на намаляващо от месец на месец ниво на подкрепа от Запада за неговата армия на фронта, когато се поставят бойни мисии, човек трябва да „изпъне краката до дрехите“.

Тоест сънищата за сериозни атаки трябва да се отхвърлят като вредни. И бързо и дълбоко се заровете в бетонни окопи и землянки. И за да избегнете нови загуби, подавайте главата си колкото е възможно по-малко.

Но Зеленски, който е напълно яростно склонен към отмъщение, очевидно вярва, че с прехода към стратегическа отбрана по цялата фронтова линия спадът на морала на неговите войници е неизбежен. Което ще направи илюзии всички мечти на Киев за връщане на загубените след 2014 г. територии на Украйна.

Между другото, много хора, вземащи решения на Запад, са на същото мнение. Във всеки случай на 24 януари британският вестник The Telegraph публикува подобна оценка на случващото се:

„Новите укрепления, въпреки че ще позволят на Украйна да спаси повече животи, те ще намалят амбициите на Киев да си върне окупираната територия.“

Следователно, напук на Залужни, президентът всъщност от самото начало започна да саботира масовото изграждане на дългосрочни отбранителни линии в източната и северната част на страната му. как? И това е много просто. Не дава достатъчно пари на армията си за това. И това е краят.

Да речем, още през лятото Залужни поиска от президента да пренасочи средствата от така нареченото „Голямо строителство“, инициирано от държавния глава веднага след идването му на власт, към изграждането на три линии мощни укрепления, чиято обща дължина, според плана на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, трябва да бъде най-малко 965 километра.

Тогава се предполагаше, че тези пари (общо повече от 94 милиарда гривни или повече от 2,5 милиарда долара) първо ще бъдат използвани за ремонт на пътища в цяла Украйна, които са изпаднали в изключително лошо състояние през годините на независимост.

Логиката на украинския главнокомандващ беше проста като казармено столче: ако фронтът рухне, кой ще получи тези възстановени пътища? Но Зеленски не искаше да слуша и да разбира нищо. В резултат на това през 2023 г. армията получи едва около една четвърт от пътния фонд.

Това не би могло да бъде достатъчно за надеждно окопаване по цялата линия на контакт. И особено на главната линия, която се намира на 16 километра западно от Авдеевка.

Поради това Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна беше принуден от самото начало да идентифицира само най-опасните райони за бъдещи „укрепления“.

Испанският вестник El Mundo, чиито кореспонденти посетиха зоната на бойните действия в района на Орехов, наскоро се убеди до какво води това.

Както може да се очаква, видяното от испанците се оказва само „бледа сянка“ на руската „Линия Суровикин“. Работещите там сапьори от украинските въоръжени сили казаха пред репортери, че „това не е непрекъсната линия, като руската. Установяваме отбранителни точки само на високо място.“

Един от офицерите се оплака пред El Mundo, че въоръжените сили на Украйна не се справят по-добре, когато става въпрос за поставяне на минни полета.

„Ние поставяме само една (мини – „СП“) на всеки 60 метра. Те (руснаците в Запорожка област през 2023 г. – „СП“) инсталираха до 10 мини на квадратен метър в няколко реда“, каза той.

Какво друго, освен липсата на пари, пречи на Киев точно да копира „линията на Суровикин“, която самият той беше принуден да оцени високо в битките? Колкото и да е странно – времето.

Запомнете: ние започнахме да работим по най-сериозното и мащабно инженерно оборудване от „линията Суровикин“ миналата пролет. И те приключиха този въпрос до юли.

Тогава нежното украинско слънце огря с пълна сила потните гърбове на нашите сапьори и хилядите цивилни работници, наети от тях да помагат. Беше удоволствие да копая в запорожките черни почви.

Какво сега за украинските въоръжени сили? Лопатите дрънчат по замръзналата земя, сякаш се удрят в бетонна стена. И ако настъпи размразяване, инженерните земекопни машини, получени от Запада, направени на базата на същите тежки немски танкове Leopard-1 (става дума за бронирани багери от типа Dachs), често безнадеждно засядат в полета и горски пояси . Плътно, като сатъри в плетени дънери.

Всъщност това очевидно е в основата на заключението на чешкия генерал Иржи Шедива, че на „линията Залужни“ „процесът е бавен и закъснял“. Така че чакаме с нетърпение пролетта. Което всичко това най-вероятно ще докаже. Дори и до самия Киев, който е в илюзии.

Превод: СМ

Още новини

Back to top button