Русия

„Противодействие на западните разузнавателни агенции“. Путин се договори за сътрудничеството с Иран

/NovinarBG.com/ Путин обсъди в телефонен разговор с президента на Иран Раиси укрепването на сътрудничеството

Руският президент Владимир Путин се договори с иранския си колега Ебрахим Раиси за засилване на политическото, търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. По-рано тази седмица секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев посети Техеран, където обсъди с ръководството на ислямската държава укрепването на връзките между Русия и Иран в условията на санкционен натиск.

Сътрудничеството с Иран

Съгласно информацията на сайта на Кремъл, Владимир Путин е разговарял по телефона с Ебрахим Раиси.

Бяха обсъдени редица актуални въпроси от двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното изграждане на сътрудничеството в политическата, търговската и икономическата област, включително транспортния и логистичния сектор“, се казва в съобщението.

Лидерите на двете страни се споразумяха също да активизират контактите „между съответните руски и ирански ведомства“.

На 9 ноември стана известно, че секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев е пристигнал в Техеран . Там той проведе разговори с иранския си колега Али Шамхани. Те обсъдиха въпроси на „двустранното сътрудничество в областта на правоприлагането, включително взаимодействието в областта на осигуряването на обществената сигурност, борбата с тероризма и екстремизма“.

Страните обсъдиха „мерки за противодействие на намесата във вътрешните работи на двете страни от страна на западните разузнавателни служби“. Представителите на Русия и Иран също решиха да увеличат „обмяната на опит в развитието на икономическия потенциал на Русия и Иран и изграждането на външнотърговски отношения в условията на санкционен натиск“.

Освен това преговарящите обсъдиха развитието на сътрудничеството на международната арена и обмениха мнения относно ситуациите в Украйна и Близкия изток.

Страните потвърдиха готовността си за по-нататъшно разширяване на руско-иранския диалог чрез съвети за сигурност“, отбелязва пресслужбата на руския Съвет за сигурност.

Доставки на дронове

На 20 октомври Джон Кърби , координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ , каза, че Иран участва в руска военна специална операция в Украйна. Русия е получила „десетки дронове“ от Иран и „вероятно очаква още доставки“, каза той.

Сега Техеран участва в боевете на място пряко и непряко чрез доставка на оръжия“, каза говорителят на Съединените щати.

Според него руската страна също възнамерява да поиска от Техеран ракети земя-земя. Кърби добави, че заради това САЩ възнамеряват да наложат допълнителни санкции на Техеран, както и да проучат възможността за налагане на нови ограничения.

На свой ред говорителят на Пентагона Патрик Райдър каза на брифинг, че според негови данни Иран не само доставя на Руската федерация безпилотни самолети, но също така предоставя възможност иранските военни да помогнат на Русия да използва дроновете.

Руските власти отрекоха всички обвинения на САЩ. На 5 ноември държавната информационна агенция IRNA цитира иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, че Техеран е предал малък брой БПЛА на Русия, но няколко месеца преди началото на военна специална операция в Украйна.

Шумът, повдигнат от някои западни страни, че Иран е предоставил на Русия ракети и дронове, за да помогне във войната в Украйна, е напълно погрешен. Що се отнася до безпилотните самолети, това е вярно и ние предоставихме на Русия малък брой безпилотни самолети няколко месеца преди войната в Украйна“, каза служителят.

Конфликтът около Саудитска Арабия

Иран и САЩ имат обтегнати отношения и заради ситуацията в Близкия изток. На 1 ноември The Wall Street Journal съобщи, че Рияд е предал на Вашингтон разузнавателна информация за „предстояща атака“ от Иран срещу цели в Саудитска Арабия. На 2 ноември иранското външно министерство отхвърли всички обвинения.

Подобни пристрастни новини от някои западни и ционистки кръгове имат за цел да създадат негативна атмосфера срещу Ислямска република Иран и да разрушат настоящите положителни тенденции в отношенията със страните от региона“, се казва в изявление на министерството.

Въпреки това The Washington Post съобщи на 5 ноември , че „Централното командване на САЩ е разположило военни самолети, базирани в района на Персийския залив към Иран, като част от обща повишена тревога от военните сили на САЩ и Саудитска Арабия“.

Ден преди това генералът от военновъздушните сили на САЩ Майкъл Курила каза пред Politico, че американски стратегически бомбардировачи B-52, носещи ядрени бойни глави, са прелетели над страните от Близкия изток. Според него американската армия е готова да „отвърне мощно“ на Иран в случай на атака срещу Саудитска Арабия.

Свързаните с Иран въоръжени групировки често се насочват срещу американски и партньорски сили както в Ирак , така и в Сирия “, се казва в статията.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button