Русия

Путин готви сензация. Съдбоносно послание

/NovinarBG.com/ Какво ще каже президентът на Русия в посланието си към Федералното събрание, тоест в основната реч на 2022 г.? И кога ще бъде произнесена тази реч? Отговори на тези въпроси дават източници на ТВ Царьград.

До края на 2022 г. президентът на Русия ще отправи послание към Федералното събрание. Официално тази информация изглежда не съществува, но неофициално почти всички източници на Стара площад казват, че референтът на държавния глава е започнал подготовката за това събитие.

Според Царьград структурите на президентската администрация са получили нареждане да изготвят съобщение на 10 ноември. Същия ден прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков в характерния си маниер „не мога нито да потвърдя, нито да отрека“ отговори на въпроса дали Владимир Путин ще говори пред парламента тази година.

Чакаме дълго време

Вероятността това събитие обаче е много голяма, посочват царьградските експерти. Факт е, че според действащия федерален закон и според традицията посланието на президента до Федералното събрание трябва да бъде ежегодно. По-често може, по-рядко не. В същото време през годината президентът може да говори пред Федералното събрание по всяко време.

За последно той се обърна към Федералното събрание на 21 април 2021 г. Разбира се, това не означава, че след това същата публика, тоест депутати от двете камари на федералния парламент и руското правителство, нито веднъж не е имала намерение да слуша президента.

Например, именно тази публика слушаше Владимир Путин през септември, когато беше взето решение за признаване на руските резултати от референдумите в Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска област и връщането на тези райони на Русия.

„Но въпреки че в този ден президентът се обърна към политическия елит на страната и целия народ на Русия, от гледна точка на закона това не беше послание към Федералното събрание“, посочва източникът на Царьград в президентската администрация.

Специален жанр

Посланието е особен жанр. Предполага се, че в него държавният глава изтъква своето отношение към всички проблеми на страната и посочва пътищата за решаването им.

Казаното в съобщението почти веднага се превръща в укази на държавния глава и законопроекти, които парламентът приема. Съобщението често води до сериозни разходи на федералния бюджет. Но най-важното е, че текстът на следващото послание всъщност е „планът на Путин“ за цяла година от момента, в който той говори.

През 2022 г. посланието може да е още по-съдбовно от обикновено. Факт е, че президентът, очевидно, този път няма да проведе традиционната пряка линия с населението на страната.

„Вече е ясно, че почти всички въпроси на гражданите ще бъдат за СВО и това няма да позволи на държавния глава да прави подробни изявления за икономиката, социалната сфера“, казва политологът Наталия Елисеева. С нея са съгласни изворите на Царьград.

За какво може да говори президентът в края на 2022 г.? Въпросът изобщо не е толкова прост, колкото може да изглежда, защото основните теми на посланието се променят през годините.

Експертите си спомнят, че през 2018 г. Путин посвети много време на новите стратегически оръжия на Русия, а през 2019 г. се фокусира върху социалните въпроси. В посланието от 2020 г. основната тема бяха промените в Конституцията.

Родината чака подвиг

Разбира се, през 2022 г. тема номер едно е специалната военна операция в Украйна. С други думи, войната. Никой в Кремъл и околностите не се съмнява, че прословутото „всички цели на СВО ще бъдат постигнати“ отново ще прозвучи.

Освен това почти никой не се съмнява, че Путин в своето послание, от една страна, ще потвърди готовността на Русия за преговори за Украйна и в същото време ще откаже да ги проведе. И той ще посочи, че части от Русия, нови субекти на федерацията, които са станали част от страната, не могат да бъдат обект на политически пазарлъци. Херсон е наш, защото сега това е записано в конституцията на Русия.

Мнозина в армията и родния фронт чакат президентът да се обърне към мобилизираните и въобще към военните. Повече от възможно е кодът на тази част от съобщението да бъде нещо като „Родината чака от вас подвиг“.

Несъмнено, казвайки това, Путин също ще каже, че Русия търси мир, а не война, че предложенията за сигурност, направени веднъж на Запада, все още могат да бъдат приети от Запада. НАТО може да отстъпи, така че темата за нова световна война да напусне страниците на вестниците.

Много е вероятно следващото изявление на президента да е за прословутата сделка със зърно. Поне източниците на Царьград в Обединена зърнена компания твърдят, че сега този въпрос се обсъжда в референта на държавния глава.

Зърнената сделка, според турската страна, след 19 ноември се удължава със 120 дни. За Русия е изгодно само ако отвори пътя за износ на руско зърно и торове по море. Ако не, сделката трябва да бъде анулирана.

Без либерали

Най-важната тема на посланието трябва да бъде мобилизирането не само на хората във Въоръжените сили, но и на цялото общество и цялата икономика на страната.

Президентът не може да не знае, че гражданите самостоятелно, доброволно, за своя сметка решават много проблеми на осигуряването на въоръжените сили. Всички набират средства и изпращат на войските дронове, коли, бронежилетки …

Думите на благодарност към хората със сигурност ще прозвучат. Но трябва да има и послание, че руската държава най-накрая използва организационните си възможности и оборудва армията с всичко необходимо.

Инструмент за това вече е създаден – това е Координационният съвет за осигуряване на задачите на военната операция, председателстван от Михаил Мишустин. Трябва да се дадат указания на този съвет и искане парламентът да приеме необходимите за работата на тези нови съкровищни бонове.

В логиката на говоренето за СВО може да се повдигне въпросът за кадрови промени или по-скоро за прочистването на властите в страната от онези, които пречат на мобилизацията. Либералите някак могат да бъдат толерирани в мирно време – по време на война ролята им на пета колона е твърде очевидна.

Чистката всъщност вече започна – през ноември тя засегна например Съвета по правата на човека, откъдето бяха изгонени представители на „партията на мира“ – с голямо закъснение, защото някои от тях вече бяха успели да емигрират.

Но консултативният орган е едно, а реалните властови институции са съвсем друго. Дали президентът ще обяви окончателното избавление от националните предатели е може би основният въпрос при подготовката на текста на посланието до Федералното събрание.

Всичко останало изглежда доста предсказуемо – индустрията се преструктурира на военна основа и се занимава със заместване на вноса, паралелният внос се оказа скъпо, но ефективно средство, дефицит на нашите пазари не е имало и няма да има.

Външната търговия се преструктурира, пренасочвайки потоците от запад на изток – а търговията с Китай изисква нови мощности и капиталови инвестиции. Възможно е в този момент държавният глава да изненада правителството на страната и да говори за развитието на Северния морски път, Източния полигон и транспортния възел Мурманск.

Мнозина очакват да бъдат засегнати и темите за новите социални гаранции и плащания към гражданите – разбира се, преди всичко към семействата на мобилизираните.

Не са изключени и мерки за стимулиране на потребителското търсене, преди всичко в областта на жилищното строителство – например допълнително федерално финансиране за ипотечно кредитиране.

Какво следва от това?

Това, което посланието на президента през 2022 г. няма да е, е предизборен жест. Владимир Путин има подкрепата на най-малко 80% от избирателите – и едва ли има нужда да дава обещания две години преди следващите избори. Можете да сте сигурни, че съобщението ще бъде мобилизиращо и социално в същото време. А също и в това, че е крайно необходимо за страната. Преди военната зима Русия трябва да чуе от Путин, че вярваме в победата и ще победим.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button