Русия

Русия даде последен шанс на ОССЕ

/NovinarBG.com/ „Нашият министър твърдо и по същество порица онези, които си позволиха груби нападки срещу нас”. С тези думи политолозите описаха резултатите от първото посещение на руския външен министър Сергей Лавров в една страна от НАТО за конференцията на ОССЕ от създаването на СВО насам. Резултатът от това посещение беше пресичането на опитите за дипломатическа изолация на страната ни.

В последния ден на ноември и първия ден на декември се проведе може би една от основните общоевропейски конференции – Срещата на външните министри на страните членки на ОССЕ. В нея участва руският външен министър Сергей Лавров.

И Лавров се върна оттам с победа. И то в редица области. Първо, имиджова победа. Благодарение на самия факт на пристигането си.

„Почти веднага след началото на СВО европейските страни блокираха влизането на Лавров. Нещо повече, те отказаха да го слушат дори на места извън евроатлантическото пространство. И фактът, че Русия вкара Лавров в Северна Македония, вече може да се счита за успех. И фактът, че нашият министър грубо и категорично парира онези, които си позволиха груби нападки срещу нас, също може да се счита за успех. Такъв е случаят, когато формата на отговорите на Лавров беше дори по-важна от съдържанието“, обяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен хуманитарен университет.

Но Европейският съюз планираше да демонстрира изолацията на Русия на тази конференция. „Срещата трябва да бъде добра възможност за Лавров да чуе директно участниците, за да може след това да предаде на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното незаконно поведение на Русия“, казаха представители на външната политика на ЕС .

Но всъщност противниците на Русия не успяха да организират никакъв бойкот на Москва. Например, под мъдрото ръководство на Европейския съюз, колективно да напуснат залата по време на речта на министър Лавров. Вместо това имаше индивидуални действия, които по-скоро са в ущърб на антируската политика.

Например, в знак на протест срещу присъствието на Сергей Лавров на събитието, външните министри на Полша, балтийските държави и Украйна решиха да игнорират срещата. С този акт на отчаяние те само затвърдиха идеята, че са загубили апаратната борба в Европейския съюз и не могат да наложат своята гледна точка на всички.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел се справиха още по-зле. Те пристигнаха в така наречения „нулев“ ден на срещата (вечерта на 29 ноември), вечеряха, направиха снимки с присъстващите колеги и си тръгнаха, за да не седнат на една маса с Лавров на следващия ден.

„Защо се случва това? Те вероятно смятат, че по този начин подчертават намерението си да „изолират“ Русия. А мисля, че те са просто страхливци. Те се страхуват от всякакъв честен разговор с факти“, каза Сергей Лавров.

На самата среща също нямаше „антируско единство“. По време на речта на руския министър само няколко делегати напуснаха залата (очевидно представлението щеше да изглежда по-значимо, ако към него се бяха присъединили непристигналите или избягалите от Лавров министри).

Министърът на външните работи на Северна Македония просто сложи черта под всички приказки за колективна изолация на Москва – той каза, че дискусията за изключването на Русия от ОССЕ се е изчерпала.

И не само по правни причини (няма инструмент за изключване), но и по политически причини. Именно (министърът не каза това директно, но е лесно да се досетим) поради липсата на консенсус по този въпрос и разбирането, че все някъде трябва да се говори с Русия.

Така срещата само подчерта липсата на каквато и да е изолация на Руската федерация. Освен това в някои моменти Русия дори водеше присъстващите. В частност Москва неочаквано се оказа изразител на обща позиция по отношение на истинската ОССЕ.

„Организацията показа пълната си неефективност като платформа. Организацията не успя да вземе никакви сериозни решения – дори да договори собствения си бюджет. И всъщност тя се отдръпна от работата по премахване на политически кризи, свързани с агресията на САЩ и НАТО. Лавров очерта всички тези моменти в речта си и изрази мнението на почти всички дипломати, участвали в събитието“, обяснява ръководителят на Евразийския аналитичен клуб Никита Мендкович.

В същото време Москва демонстрира и балансиран подход. Вместо да погребе организацията, тя реши да ѝ даде още един шанс. Съгласиха се да удължат с девет месеца мандатите на четиримата висши служители на ОССЕ – генералния секретар, директора на Службата за демократични институции и права на човека, върховния комисар по националните малцинства и представителя на ОССЕ по свободата на медиите. С надеждата, че организацията все още може да бъде полезна.

Например, за изграждане на нова архитектура за сигурност след края на СВО. Е, или поне за руско-западните преговори за условията за прекратяване на украинската криза – реални преговори, а не такива, предлагани в момента от режима в Киев.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button