Русия

Русия откри нов фронт срещу Запада

/NovinarBG.com/ Ако не сте в течение – Русия от седмица отвори втори фронт срещу Запада. Къде? В Африка, но не френска (там беше миналата година), а в Судан. Това обяви самият Бернар-Анри Леви – френски философ, кръстник на либийската революция (тоест свалянето на Кадафи през 2011 г.) и яростен борец срещу „руския империализъм“ навсякъде и навсякъде. Леви разкри пред света същността на случващото се в Судан: „Методите на Путин в Африка? Ние сме в глобална война: Украйна е първата линия на фронта, Судан е втората“.

В суданската столица Хартум боевете наистина се водят – армията и Силите за бързо реагиране се бият помежду си. Първата е подчинена на държавния глава генерал Абдел Фатах ал Бурхан, а вторите – на неговия заместник (според Преходния суверенен съвет това е името на върховния орган на страната) генерал Мохамед Хамдан Дагло. Двамата генерали управляват съвместно Судан от 2019 г., когато свалиха генерал Ал Башир, който управляваше страната в продължение на 30 години. При АлБашир също не винаги е било спокойно: гражданската война в южната и източната част на страната доведе до това, че (под натиск от Запада) беше необходимо да се предостави независимост на петролните територии с чернокожо население (В Судан живеят основно араби), където се образува Южен Судан. Но генералите, които смениха Ал Башир, не успяха да споделят властта. И отначало те се опитаха да го споделят с цивилните, но нищо не се получи, те разпръснаха правителството – и в средата на април избухнаха боеве в Хартум. Причината беше опит да се включат Силите за бързо реагиране в армията, което, разбира се, не се хареса на Дагло, който беше свикнал с независимост след десетилетие. В резултат на това страните взаимно атакуват щабовете си, превземат бази и обвиняват опонентите си, че се опитват да узурпират властта. Стотици загинали, бягство на населението – и напълно непонятни перспективи (като се има предвид, че чисто военно силите на страните са приблизително равни).

Но какво общо има Русия с това? Ясно е, че Леви навсякъде ще намери руска следа, но как да си представим вътрешния конфликт в Судан като част от глобалната атака на Русия срещу Запада? Съюзник ли е Судан на Запада? Точно обратното: при управлението на Ал Башир тя беше една от най-унижаваните от САЩ страни, с право можеше да се нарече кандидат за „оста на злото“.

През последните 30 години Китай се превърна в най-важния партньор за страната – китайските пари и проекти се вляха първо в петролната индустрия. А Судан започна да се сближава с нашата страна едва през последното десетилетие – тогава започна да се говори за възможността за изграждане на военноморска база за руския флот в Порт Судан, а по-късно беше подписано споразумение. Новите власти, тоест генералите АлБурхан и Дагло, потвърдиха споразумението – и въпреки че строителството не започна, генералите не изоставиха курса към сближаване с нашата страна. Бурхан се срещна с Путин, Дагло дойде в Москва в края на февруари 2022 г., а тази година Лавров посети Хартум.

В същото време Щатите оказват огромен натиск върху Судан заради сближаването му с Русия, възползвайки се от факта, че преди няколко години започнаха да премахват санкциите от страната и властите в Судан естествено са заинтересовани от нормализиране на отношенията си със Запада. Но въпреки целия натиск, Хартум като цяло следваше независима политика, въпреки че останалата част от арабския свят все по-открито намалява залозите за Съединените щати през последните години.

Тоест няма нужда Русия да отваря някакъв „втори фронт“ срещу Запада в Судан: самата страна във външнополитическо отношение е на прав път. Ако обаче се съсредоточите върху „руската заплаха“, тогава руснаците ще ви се виждат навсякъде.

В случая със Судан всичко стана на каша: на Запад започнаха да говорят, че Русия стои зад Дагло, защото той има договори с ЧВК “Вагнер”. Още по време на боевете в Хартум започнаха да пишат за доставките на оръжие и дори за участието на „вагнеровците“ в битките на страната на силите за бързо реагиране: вижте, Русия напредва в Африка! Всичко това, разбира се, са пълни глупости – още повече, че вече са опровергани и от двете страни в суданския конфликт, и от Пригожин – като умишлена провокация. Русия все повече започва да прокарва антиколониални тези във външната си политика, така че я обвиняват в организирането на преврати в африканските страни.

Враждата между Бурхан и Дагло е абсолютно неизгодна за Русия, въпреки че първият наистина е принуден да бъде по-внимателен към натиска на Запада, а вторият може да си позволи да говори по-откровено за симпатиите към Русия, страната ни беше абсолютно доволна с настоящия независим курс на суданското ръководство. Но именно враждата в нея, прераснала още повече във военни сблъсъци, може да доведе до откритата намеса на американците – не военна, а политическа. Държавният секретар Блинкен вече е провел телефонни разговори и с двамата генерали – очаква се и обаждане в Хартум от началника на началник-щабовете на САЩ Марк Мили. Американците са заинтересовани не само от разрешаването на суданската криза, но и от изтласкването на Русия от тази страна. За целта и пускат партенките за „московската следа“.

Въпреки това, какъвто и да е резултатът от настоящата конфронтация между Бурхан и Дагло, Судан има богат опит във взаимодействието със Съединените щати, за да разбере надеждността и най-важното обещанието на американските гаранции. И няма съмнение, че Хартум в крайна сметка ще избере да се съсредоточи върху доверени съседи и партньори: Египет, Саудитска Арабия, Китай и Русия. А фактът, че вече се водят консултации между тези страни по суданския проблем, беше косвено потвърден от телефонен разговор между Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в петък. Въпреки че Судан не е основната тема в техните преговори, за Москва и Рияд е наистина важно да се уверят, че дори вътрешнополитическите кризи в страните от региона се разрешават без американска намеса.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button