Русия

Русофобията обрече Финландия на дълга зима

/NovinarBG.com/ Премиерът на Финландия посети Киев, където Владимир Зеленски го моли за бойни самолети. Най-вероятно ще трябва да дадат, което за финландците означава задълбочаване на пропастта с Русия. Те го преживяват по-трудно от другите народи на ЕС, но властите призовават да се примирят: това ще е за дълго време. Въпреки това все още има надежда за 2025 г.

„Трябва да сме подготвени за факта, че военните действия в Украйна ще продължат дълго време”. Това изявление на финландското външно министерство е преход от безкритично излъчване на киевската пропаганда към постепенно признаване на горчивата реалност.

„Контранастъплението на ВСУ“, широко рекламирано на Запад, се провали. Американците убеждават Киев да смени тактиката и да се опита да постигне поне нещо, преди да дойде есенната кал, но Киев отказва – Зеленски има свои идеи.

Изглежда, че историята ще се върти в нов кръг: „поражението на руската армия“ и „излизането на Крим“ ще бъдат отложени за следващата година (например за пролетта), за да се опитат отново, само че с изтребители Ф-16 и, ако германците дадат, ракети с голям обсег. Но вероятно със същия резултат.

Военната реалност, изразяваща се в горящи танкове, не може да бъде отречена (въпреки че Украйна се опитва, поради което дори на журналистите от лоялни западни медии напоследък беше забранено да се появяват в зоната на бойни действия). Осигуряването на „контраатака“ от САЩ, ЕС и НАТО вече не може да се представя като нещо, което ще обърне хода на събитията в полза на Киев, така че местните са пренастройвани за години на разходи, ограничения, скъпа енергия и допълнителни разходи за ВСУ в епоха, когато самите те наистина се нуждаят от тях. Лесният път се провали, трябва да се върви по дългия.

Промяна на курса, уви, не се разглежда. Няма смисъл да се чака САЩ да променят външната си политика. Европа не може да се бунтува срещу САЩ. Така че моделът е един и същ – с втори опит за „контраатака“, трети, четвърти и т.н., докато украинците свършат. Западните лидери са затънали в този проект и са похарчили твърде много за него, за да признаят авантюристичния характер на цялото начинание. Затова търпение.

Тази теза изглежда е адресирана към правителствата и жителите на целия Запад, тъй като МВнР я излъчва, но всъщност основният ѝ адресат са финландците. Ще им бъде по-трудно от другите.

В абсолютно изражение Германия загуби най-много от конфликта с Русия. Но по отношение на влиянието върху стандарта на живот финландците ще имат антилидерство, ако по някаква причина не са балтийските държави. Икономическата война с Руската федерация не само сложи край на индустриалното сътрудничество, но и доведе до загуби на бизнеса, доведе до увеличаване на цената на енергийните ресурси и ги принуди да увеличи разходите за отбрана. Тя превърна граничещите с Русия страни от ЕС, които преди това имаха множество бонуси от подобно съседство, в заден двор на Европа.

Щетите от втората Студена война ще бъдат неравномерни. Ако някоя Испания (между другото, родното място на Жозеп Борел) зависи минимално от Русия и сегашните й проблеми са производни на общоевропейските, то за финландците беше нормално да ходят на бензиностанции в Русия, а за руснаците – до финландските супермаркети.

Географията доведе до факта, че финансовите проблеми на Руската федерация неизменно се отразяваха на Финландия: ако ние имахме криза, те също имаха криза – не толкова силна, но чувствителна. Когато руската икономика и покупателната способност на руснаците нарастваха, финландците го усещаха по добър начин и нямаше как да бъде иначе, като се има предвид, че населението на Санкт Петербург, разположен близо до финландските граници, е сравнимо с населението на цяла Финландия.

Сега вместо огромен пазар в съседство има забранена зона: веднага след Финландия започва страна, с която ЕС е забранил икономическата дейност. Предстоят последствия.

В първата студена война финландците имаха много по-голям късмет. Тяхното национално благополучие до голяма степен е резултат от успешното им разположение между съветския изток и натовския запад. Сега това ще бъде съвсем различна страна – все още развита и свикнала с добър живот, но географски разположена в мечи ъгъл и критично зависима от подкрепата от центъра.И дълго време ще бъде в такава необичайна, неудобна, тревожна ситуация.

В същото време финландското външно министерство настоява, че тази ситуация е причинена не от необмислените действия на Хелзинки и не от политическата зависимост от САЩ и ЕС, а от „монументалната стратегическа грешка“ на Русия.

„С действията си Русия разруши предишните ни двустранни отношения и те вече не съществуват на политическо ниво. Войната продължава и ние не знаем какво ни очаква. Но знаем, че Украйна е и ще остане независима държава. Знаем също, че западните страни сега са по-обединени от всякога. Русия подценява както желанието на украинците да се защитят, така и решимостта на западните страни да подкрепят Украйна“ – така финландският външен министър Елина Валтонен се опитва да развесели населението.

Този пропаганден призив за търпение беше необходим във връзка с необявената (това вече е стандартна) визита на финландския премиер Петери Орпо в Киев, където той обеща на президента Владимир Зеленски допълнителна подкрепа. Последният молеше за стари изтребители F-18 с реприза „ние вземаме това, което те дават“ .Машините се подготвят за извеждане от експлоатация, но агонията на ВСУ може да бъде удължена – и съответно тежките години за Финландия, която е притисната към Русия.Освен това прехвърлянето на такива изтребители в Киев ще бъде за Хелзинки изход към ново ниво на конфликт с Москва, което ще направи размразяването на отношенията в бъдеще и връщането към нормалния живот още по-трудно.

Но решението изглежда е взето и финландците ще трябва да се примирят с всички произтичащи от това неудобства. Въпреки че все още имат някаква надежда. Тя беше разкрита от съпартиец на Валтонен и Орпо. Президентът на Финландия Саули Ниинистьо сякаш се изпусна:„Възможно е 2025 г. да съвпадне с решаващ момент по отношение на развитието на европейския ред за сигурност. Ако дотогава дойде време за преговори и диалог между Руската федерация и Украйна, тогава ОССЕ ще се превърне в естествена платформа за тях”.

Тук той набляга на ОССЕ, но това трябва да е през 2025 г. Това е годината, в която с голяма степен на вероятност управляващата администрация във Вашингтон ще бъде сменена, при това с такава, която обещава коренно различни подходи към Украйна.

Това е целият „момент“ и той е „решаващ“ само защото Финландия успя да се превърне в най-северната колония на Америка, имайки зад гърба си половин век успешен опит да живее по своему, без да отрича географската реалност във формата на Русия и възможностите, които предоставя съседството с нея.

Честно казано, финландците имат и друг опит – опитът от продължителна русофобия и четири военни конфликта със СССР. Спекулациите на техните елити с исторически страхове като „ще последваме Украйна“ са подла игра, но поне логична. След присъединяването към НАТО въпросът за гарантиране на сигурността изглежда е премахнат, но сега подкрепата на Украйна произтича от задълженията по линията на „атлантическата солидарност“.

Тоест, преди беше страшно, но имаше избор. Сега трябва да е спокойно, но няма друг избор. А образът на светлината в края на тунела е изграден или върху научна фантастика (военно поражение и политическа капитулация на Русия), или върху унизителното очакване как ще гласуват жителите на Пенсилвания и Мичиган. Възможно е Америка да навлезе в собствените си вътрешни проблеми, отслабвайки контрола над Европа и давайки възможност сама да определи собствената си съдба. Но не успокоявайте финландците: това също е малко вероятно.

Зимата отдавна дойде. Поне в това можете да се доверите на финландското външно министерство.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button