Русия

С атаката над “Иван Хурс” ВСУ и НАТО засегнаха интересите на Турция

/NovinarBG.com/ ВСУ с помощта на плаващи дронове близо до Босфора атакува руския кораб „Иван Хурс“, който осигуряваше безопасността на газопроводите, отиващи към Турция. Според Министерството на отбраната всички безпилотни катери са унищожени. Изглежда, че врагът е смятал „Иван Хурс“ за лесна мишена и е получил координатите за атаката от страните от НАТО. Как руските военни успяха да неутрализират новата заплаха и защо трябва да се очакват подобни атаки в бъдеще?

В сряда руското министерство на отбраната съобщи, че сутринта на 24 май ВСУ са атакували неуспешно разузнавателния кораб “Иван Хурс” от Черноморския флот с три безпилотни катера. Всички безпилотни лодки, както съобщава ведомството, са били унищожени на 140 км североизточно от Босфора.

В изявлението се посочва още, че Иван Хурс е изпълнявал задачи за осигуряване на безопасността на експлоатацията на газопроводите „Турски поток“ и „Син поток“ в изключителната икономическа зона на Република Турция. Агенцията разпространи и видео, показващо поразяването на една от лодките.

От докладите на ведомството следва още, че „след терористичната атака на 26 септември 2022 г. срещу „Северен поток-1“ и „Северен поток02“ въоръжените сили на Руската федерация предприемат мерки за защита на такива съоръжения“. „И не напразно“, се казва в изявлението.

Вече коментирахме, че газопроводите от Русия до Турция могат да повторят съдбата на „Северен поток“. Страховете за това се породиха в експертната общност на Турция, след като американският разследващ журналист Сиймор Хърш разкри експлозиите на дъното на Балтийско море. Основният заподозрян за саботажа бяха САЩ.

Освен това през ноември беше съобщено, че Владимир Зеленски иска да създаде украински флот от морски дронове. Неговите амбиции са напълно способни да бъдат подкрепени от САЩ и особено Великобритания, чиито дронове вече са използвани за терористични атаки във водите на Севастопол. И нещо повече, апаратите, които атакуваха Севастопол, приличат на тези, които се опитаха да атакуват кораба “Иван Хурс”.

Средният разузнавателен кораб „Иван Хурс“ беше спуснат на вода през пролетта на 2017 г., той е вторият кораб от проект 18280. Той е кръстен на вицеадмирал Иван Хурс. Основната му задача е да осигурява комуникация и управление на флота, да води електронно разузнаване и радио-електронна борба.

Радиооборудването включва навигационен радар МР-231-3, мостова система за електронно позициониране, локализиране, откриване и ориентация “Мостик-18280”, основна система за осигуряване на електронна съвместимост на станциите за радиолокационно откриване и навигация, системи за управление на зенитната артилерия и ракетни системи и системи за взаимен обмен на информация „Подпозиция-23“.

На борда има също от две до четири корабни тежки картечници и няколко зенитно-ракетни системи „Игла“. В същото време, според експерти, Украйна не би могла сама да извърши такова нагло нападение срещу кораба.

„Унищожените устройства дори нямат радар на борда. Те не могат самостоятелно да открият целта. Някой ги е довел. Някой, чиито разузнавателни самолети и дронове постоянно висят над Черно море. Просто защото Украйна няма такива възможности за целенасочване“, пишат авторите на канал в “Телеграм”..

„Като цяло „Иван Хурс“ е модерен кораб. На борда си има всичко необходимо за отблъскване на подобни „пиратски“ атаки. Дори корабът да бъде атакуван от въздуха, тогава има с какво да се отговори. Всъщност това е бойна единица, която изпълнява специфични задачи“, казва Василий Дендикин, военен експерт, капитан 1-ви ранг.

Според експерта, ако украинските военни са смятали „Иван Хурс“ за лесна мишена, значи са „грешили“. Според една от версиите украинските лодки могат да се движат по маршрута на „зърнения коридор“. Това за пореден път повдига въпроси, че под претекст, че изнася зърно, Украйна се стреми да реши военни проблеми. В същото време той е убеден , че информацията за местонахождението на кораба на е получена от страните от НАТО.

„Информацията се предава от големи американски разузнавателни дронове, един от които ние забелязахме недалеч от Крим. Има и данни от сателитното разузнаване. Освен това наблизо има страни от НАТО – България и Румъния, където също държат „уши“ и „очи“ на американците. Следователно те знаят какво и къде да стартират. Смятам, че дроновете, които атакуваха кораба „Иван Хурс“, са доставени на ВСУ от страните от НАТО. Дори и да се сглобяват в Украйна, все пак всички части се внасят там“, убеден е Дендикин.

Бившият командир на Балтийския флот адмирал Владимир Валуев е съгласен, че космическото разузнаване на страните от НАТО може да е участвало в предаването на координатите на руския кораб. „Алиансът има много източници на информация. Възможно е врагът да е извършил тактическо разузнаване в този район, да е открил координатите на “Иван Хурс” и да ги е съобщил ”, предположи Валуев.

Според адмирала целта на ВСУ могат да бъдат и газопроводите, по които Русия продължава да доставя газ за Турция и европейските страни. Дандикин също е съгласен, че след атаките с подводници по „Северен поток“ застрашен е преди всичко „Турски поток“. В същото време експертите не бяха изненадани, че страните от НАТО допринасят за атаки срещу газопроводи, от които други членове на Алианса са заинтересовани.

„Мисля, че след изборите в неделя, които се надявам Ердоган да спечели, въпросът за сигурността на „Турски поток“ ще бъде разбран публично. Кабинетът на Зеленски не крие желанието да гарантира, че износът на руски газ за Европа ще минава само през Украйна. И другите газопроводи са им конкуренти. Затова не изключвам повторение на подобни атаки в бъдеще“, призна Дендикин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button