Русия

САЩ не са готови за нова ядрена надпревара

/NovinarBG.com/ На 22 февруари, говорейки на стадион „Лужники“, руският президент Владимир Путин обяви спирането на договора СТАРТ-3. Това решение на държавния глава на Русия беше удар за Съединените щати.

Официални представители на САЩ многократно са настоявали за преговори с Русия по ситуацията около действащия Договор за намаляване и ограничаване на стратегическите оръжия (СТАРТ-3). Русия спря проверките на ядрените си оръжия от американците още през 2020 г. (заради „пандемията“).

На 2 февруари на сайта на Американската асоциация за контрол на въоръженият, където руски експерти присъстваха онлайн, американците призоваха за незабавно започване на преговори по нов договор СТАРТ-4, тъй като СТАРТ-3 изтича през 2026 г. .

На брифинг на 10 февруари заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на контрола върху въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс каза, че нейната страна се надява да отдели дискусиите с Русия относно ситуацията около СТАРТ от кризата около Украйна.

„Нямаше ясни дискусии с Руската федерация, което е жалко. Ние ясно им казахме, че всъщност няма нищо, което да попречи на проверките. И ние наистина искаме да имаме възможност да се разберем Руската федерация, защото прилагането на СТАРТ е толкова важно от гледна точка на националната сигурност. Така че нашата цел е да изясним, че сме готови да се срещнем с тях, когато те са готови“, каза Дженкинс.

Но цялата работа е друга: САЩ не могат да произвеждат ядрени бойни глави!

Упадъкът на ядрената индустрия на САЩ достигна, както писахме, такава дълбочина, че вече не е изненадващо писаното в доклад на Сметната палата на САЩ: „САЩ не могат да произведат достатъчно плутониеви ядра за своите ядрени бойни глави. До 2030 г. Пентагонът иска да прави 80 нови плутониеви ядра годишно, но това не е възможно, защото ядрената инфраструктура на САЩ е разрушена.

Плутониевите ядра са най-важният компонент на американските ядрени оръжия. Те действат като спусък: когато се детонира, плутоният предизвиква малка ядрена реакция, предизвиквайки по-голяма вторична експлозия на основния ядрен заряд. САЩ произвеждаха до 2000 ядра годишно по време на Студената война в завода Rocky Flats на „Уестингхаус“ в Колорадо. Заводът е затворен през 1989 г. след акция на ФБР и Агенцията за опазване на околната среда заради нарушения на екологичните закони.

ФБР започва разследване, което завършва през 1992 г. с най-голямата глоба от 18,5 милиона долара за екологични престъпления по това време. Заводът е затворен и напълно разрушен. Повече от 1,3 милиона кубични метра отпадъци са отстранени и повече от 72 милиона литра вода бяха рециклирани.

Сега САЩ имат само една лаборатория в Лос Аламос, където могат да се произвеждат плутониеви ядра. От 2007 до 2011 г. там са направени 29 модернизации на ядрени бойни глави за ракети с ядрени подводници, а през 2013 г. всички работи са спрени поради неспазване на правилата за работа с радиоактивни материали.

„Оттогава САЩ не са произвели нито едно плутониево ядро. В резултат на това повечето ядра в американските бойни глави днес са на възраст между 30 и 40 години. Плутоният се разгражда бавно с течение на времето, разяждайки ядрото и потенциално засяга ефективността на оръжието. Колко време отнема този процес и колко сериозно се отразява на ефективността на оръжията е въпрос на дебат“, според доклад на института „Брукингс“, мозъчен тръст за контрол на ядрените оръжия.

През 2021 г. работата беше възобновена и Националната администрация за ядрена сигурност обяви, че е завършила успешно първата модернизация на бойната глава за ракети „Тридент-2Д5“ на ядрени подводници. Същността на модернизацията беше поставянето на електронен предпазител и взривно вещество за активиране на заряда на ядрена бойна глава от модела от 1988 г. Не се съобщава нищо за състоянието на плутониевата сърцевина на ядрената бойна глава.

През 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп инструктира НАЯС да възобнови производството на ядрени оръжия и да го доведе до 80 броя до 2030 г. И в прессъобщение от 9 февруари 2023 г. НАЯС съобщава за стартирането на проекта за производство на плутониеви ядра в „Лос Аламос“. За тази цел се планира да се „създаде необходимата инфраструктура в Националната лаборатория в Лос Аламос , за да се даде възможност за производство на 30 военни резервни плутониеви ядра годишно“, както и да се пренастрои „бивш завод за смесено оксидно гориво в Айкен, Южна Каролина, за да произвежда най-малко 50 ядра годишно.

Доклад на Института за анализ на отбраната, организация с нестопанска цел, която управлява няколко федерално финансирани фирми за изследвания и развитие, нарече тези планове на НАЯС нереалистични.

Американската асоциация за контрол на въоръженията, която наскоро призова за незабавно започване на преговорите по СТАРТ-4, отбелязва в доклада си, че Пентагонът е разочарован от състоянието на нещата в лабораторията в Лос Аламос и залага на завода в Южна Каролина.

Строителството на централата започна през 2007 г. и бяха идентифицирани сериозни дефекти в конструкцията, които изискваха допълнителни 50 милиарда долара за коригиране. В допълнение, агенцията каза: „Районът е уязвим на ветрове и наводнения, причинени от урагани.“ „Производството на плутониеви ядра на площадката ще изисква транспортирането на повече плутоний през Съединените щати. Вместо да транспортират ядрата на около 300 мили от техния склад в завода „Пантекс“ в Тексас до Лос Аламос, те ще изминат още близо 1000 мили, за да стигнат до мястото в Южна Каролина.“ Това, наред с други неща, ще предизвика искове от транзитните щати.

Що се отнася до лабораторията в Лос Аламос, тя се намира в зона със сеизмично опасни тектонични разломи. В лабораторията редовно се регистрират различни нарушения на безопасността при работа с радиоактивни материали. Например в радиологична лаборатория, построена през 2010 г. на цена от един милиард долара, през 2019 г. възникна теч, свързан с проектен дефект в тръбопроводната система. В доклада се посочва, че лабораторията „има недостиг на квалифициран персонал“, който би знаел как да борави с плутония, така че той случайно да не достигне критична маса и да започне неконтролирана верижна реакция.

Докладът също така посочва, че „независим преглед хвърли съмнение върху способността на НАЯС да изпълни изискванията на Конгреса за производство на плутониеви ядра в Лос Аламос и Айкен за производство на 80 ядра годишно.“

Прогнозата на независими експерти се сбъдна. През януари 2023 г. Службата за отчетност на правителството на САЩ съобщи, че НАЯС не спазва крайните срокове, дори няма „интегрирано основно описание“ на работата, а оценката за цената на проекта постоянно се увеличава. На 8 февруари шефът на НАЯС Джил Хруби призна, че плановете за производство на нови ядрени оръжия до 2030 г. са „неосъществими“, тъй като са „необходими нов производствен капацитет и иновации, докато заменяме все повече и повече компоненти“.

„САЩ не могат да произведат планирания брой плутониеви ядра за ядрени оръжия. Нито сега, нито в близко бъдеще, а може би никога изобщо“, пише „Форин Полиси“

Според бюлетин на „Тейлър и Франсис“, британски мозъчен тръст, 3800 американски ядрени бойни глави са произведени преди 30 до 40 години, а НАЯС е определила срок на експлоатация на ядрените бойни глави от 45 години. Това означава, че през следващите години значителна част от ядрения арсенал на САЩ може да не е боеспособен.

Именно поради тази причина американците се стремят да подновят преговорите с Русия по СТАРТ-4. Дори известният русофоб Антъни Блинкен заяви, че е „разочарован от решението на Руската федерация да спре участието си в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения“.

САЩ не могат да произвеждат нови ядрени бойни глави, което поставя под въпрос статута им на водеща ядрена сила.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button